5 savjeta kako brzo naučiti strani jezik

Kako brzo naučiti strani jezik, a da ne predstavlja izazov? Učenje stranog jezika može biti zastrašujuće, ali i uzbudljivo iskustvo. Ako želite brzo naučiti strani jezik, postoje alati i strategije koje vam mogu pomoći da postignete to cilj. 

Zašto naučiti strani jezik može biti izazov?

Usvajanje novog jezika, poput svakog učenja, predstavlja izazov za nas. Iako nije najlakša stvar na svijetu naučiti strani jezik, ali postoje navike i trikovi koji nam mogu pomoći u tome. Uz trikove koje sam otkrila, lako sam savladala strane jezike – engleski i slovenski, skoro samostalno.

U ovom tekstu ti pišem o 5 savjeta o kojima se malo govori, a koje ti mogu pomoći da lakše usvojiš strani jezik.

5 savjeta kako brzo naučiti strani jezik

1. Razbijanje psiholoških blokada

Nakon neuspješnog savladavanja engleskog i njemačkog u osnovnoj školi, nastavila sam s uvjerenjem da jezici uopće nisu za mene. Uvijek sam razmišljala o tome kako mi je teško da ih savladam, što se odrazilo na moj motiv za učenjem, a onda i na sam proces.

Međutim, “primorana” da savladam slovenski  jezik, morala sam razbiti psihološke blokade o tome da jezici nisu za mene.

Često nas uvjerenja “ne mogu ja to” ili “nije to za mene” sputavaju već na samom početku, iako često ne možemo da navedemo niti jedan konkretan argument zašto vjerujemo u to. Umjesto toga, možemo da napravimo listu zašto to baš jest za nas i zašto bismo mogli naučiti taj jezik.

2. Pronađite svoj razlog zašto želite naučiti strani jezik

Ako imamo jasno definiran razlog odnosno motiv zbog kojeg želimo savladati strani jezik, mnogo lakše ćemo razviti disciplinu. Motivacija sama po sebi nije uvijek prisutna i zbog toga je razvoj discipline ključan. Kao i svaka druga navika, ne može se usvojiti odjednom, za to je potrebno mnogo vježbanja i ponavljanja. Da bi se napustila stara navika i usvojila nova jednostavno – treba vremena.

Ova pitanja ti mogu pomoći:

 • Zašto bih trebao/la naučiti ovo?
 • Kako ću se osjećati dok učim nešto novo? Kako ću se osjećati kada završim sa tim?
 • Šta sve zanimljivo mogu naučiti?
 • Šta dobivam time?
 • Koje su dugoročne dobiti?
 • Kako mi to pomaže da dođem do onoga što želim?
 • Na primjer: “Naučit ću engleski jezik što će mi omogućiti da pronađem posao na stranom tržištu” ili “Savladat ću njemački jezik što će mi olakšati studiranje u toj zemlji.“

3. Razvrstajte gradivo po kategorijama

Gramatičke lekcije, vokabular ili druga poglavlja koja podrazumijeva jedan jezik lakše ćemo savladati ako ih podijelimo u kategorije. Pokazalo se da je ovaj način efikasan za učenje bilo koje vrste gradiva. Na primjer, ako učiš padeže, predlažem ti da ih sve držiš na jednom mjestu sa svim važnim informacijama o njima.

Pored toga, možemo  koristiti i tehnike poput: 

 • Mape uma
 • Mnemotehnike

4. Podesite okruženje u skladu sa jezikom koji učite

Okruži se jezikom na svim poljima. Podesi telefon i laptop na taj jezik, gledaj TV kanale, čitaj knjige i novine na tom jeziku. Suština se ogleda u potpunom okruživanju i prilagođavanju sredine jeziku kojeg učimo kako bi sa svih strana upijali informacije.

Možete isprobati još neke stvari, kao što su:

 • Uključite se u Facebook grupe ljudi koji govore strani jezik koji učiš
 • Pronađite prijatelja iz te zemlje i dopisujte se na tom jeziku
 • Razgovarajte s obitelji na tom jeziku
 • Pišite sastave i čitajte knjige
 • Slušajte njihovu glazbu
 • Gledajte filmove, serije, TED Talks ili YouTube snimke
 • Pratite influencere i poznate na društvenim mrežama s tog govornog područja
 • Učite u paru
 • Otputujte u zemlje u kojima se govori taj jezik

5. Naučite strani jezik uz zabavu

Dobra stvar je što se možemo zabavljati učeći jezik koji želimo. To možemo ostvariti baveći se različitim aktivnostima koje nam inače predstavljaju zabavu, poput – čitanja, video-igrica, pisanja, gledanja serija, matematičkih zadataka, rješavanja zagonetki i problema itd. Na taj način povezujemo jezik s ugodnim iskustvima te povećavamo šansu za lakšim pamćenjem.

zabavite se uceci strani jezik

Bez obzira na to koji jezik se trudimo savladati, ovi savjeti su univerzalni. Znamo da je najbolji savjet otputovati i boraviti u zemlji čiji jezik učimo, ali vjerujem da smo ponekad, financijski kao i zbog pandemije, spriječeni. Upravo zato možemo raditi na sebi, svojim uvjerenjima, motivima i praktičnim tehnikama koje će nam olakšati ovaj proces. Tko zna, možda upravo ovako zavolite učenje stranih jezika.

Autor: Gorana Vukmir,psiholog & content writer

PROČITAJ JOŠ:

Kako povećati inteligenciju uz 6 jednostavnih navika za svaki dan

Kreativnost: 4 načina kako razviti i pronaći inspiraciju?

Upoznajte podsvijest: Kako promijeniti podsvjesno razmišljanje?

Afirmacije: Kako ih pravilno koristiti za pozitivne promjene u životu?

7 koraka za manifestiranje želja iz kuta fizike

- Promo -spot_img
- Promo -
popularno