5 temeljnih koraka kako promijeniti svoj život

Kako promijeniti svoj život, a da ti pokušaji ne završe katastrofom?

Dakle, želite napraviti promjenu u svom svakodnevnom životu – recimo, vježbati više, ispuniti sve svoje rokove ili razviti i naučiti neku novu vještinu. Napravite plan, upotrijebite svoju snagu volje i posvetite se zadatku i promjeni. No ipak, kao i velika većina ljudi, na kraju odustanete.

Zašto se to događa? Možda je odlazak u teretanu bio veći problem nego što ste mislili, ili ste se noću osjećali previše umorni da biste učili taj novi programski jezik.

Mnogi pokušaji da promijenimo nešto u svome životu završe katastrofom upravo zato jer nemamo temelje na koji bi se te promjene primile.

5 temeljnih koraka kako promijeniti svoj život

Prije nego što budete u stanju trajno promijeniti bilo što u svome životu trebate: 

1. Prihvatite sebe!

Dok ne prihvatite i ne zavolite sebe, nitko vam neće odgovarati jer ni vi sami sebi ne odgovarate. Koliko vas god drugi obožavali i divili vam se, osjećati ćete se nesigurnim i nevoljenim. Koliko god postigli, koliko god imali, biti će malo i nedovoljno.. Volite sebe, iako niste ona idealna verzija sebe s kojom se uspoređujete. Prestanite tražiti druge da u vam popune prazninu koju osjećate i daju vam ono što samo vi možete dati sebi – prihvaćanje samog sebe.

PROČITAJ JOŠ: Kada sam zaista počeo voljeti sebe…

2. Maknite se od toksičnih ljudi!

Bez obzira tko to bio – vaš otac, majka, brat, sestra, partner ili prijatelj – otpustite sve osobe uz koje se osjećate nedovoljno i glupo. Sve one koji vas uzimaju zdravo za gotovo. Koji samo gledaju kako vas mogu iskoristiti. Sve one koje vas koče da slijedite svoje snove; razvijate svoje interese, iskazujete svoje osjećaje…

Sve one koji vas vrijeđaju i ponižavaju. Koji vam ne uzvraćaju dobo dobrim. Maknite se od njih i tražite ljude koji će vas prihvatiti i podržavati. Postoje, ne brinite, samo se trebate maknuti iz toksičnih odnosa da bi ih vidjeli. 

PROČITAJ JOŠ: S kim si takav si, okružite se pravim ljudima!

3. Preuzmite odgovornost za svoj život!

Prestanite raditi ono što već znate da ne bi trebali raditi i biti s ljudima koji vas potiču na to! Prestanite se dovoditi u probleme radeći jedno te isto i kriviti okolnosti i druge. To što nemate to što želite, uglavnom je rezultat nedostatka samodiscipline i odgovornosti prema samome sebi. Dok god su drugi ili okolnosti gospodari vašeg života biti ćete na milosti i nemilosti istih.

Tek kada prihvatite sve, i dobro i loše u vašem životu, stvarate mogućnost i priliku da nešto učinite u vezi toga i promijenite svoje okolnosti u željenom smjeru.  

PROČITAJ JOŠ: Uspjeh u životu: Kako dizajnirati život za uspjeh

4. Otpustite prošlost!

Što je bilo, bilo je. Ne možete vratiti vrijeme i propuštene prilike. Ne možete izbrisati svoje greške i propuste. Ono što možete je naučiti lekcije iz prošlosti i prestati ih ponavljati. Zagledati se u budućnost i krenuti stvarati. Nove trenutke. Nove prilike. Nove ljubavi. Nova prijateljstva. Nove planove.

Vaša prošlost nije kraj vašeg putovanja nego samo jedna od postaja na pruzi vašeg života.  

PROČITAJ JOŠ: Kako otpustiti i prihvatiti?

5. Radite na sebi!

Nikada nemojte reći da nemate vremena za sebe! Ništa nije važnije nego upoznati sebe. Saznati što vas pokreće, veseli, rastužuje, ljuti ili uzbuđuje. Gdje ste? Što stvarno želite? Kako to postići? Što vas u tome sprječava?

Što više znate o sebi to ste jači. Prestajete biti robovi misli i osjećaja koji vas tjeraju da se ponašate na načine zbog kojih kasnije zažalite (kompulzivna ponašanja). Teže vas je izmanipulirati i natjerati da učinite nešto glupo i ishitreno, jer poznajete svoje nedostatke. Znate gdje su rupe u vašem oklopu, gdje ste „tanki“. Znate na kojim stvarima trebate raditi kako bi postali bolji.

Isto tako znate i svoje prednosti, te sukladno tome svoju energiju i vrijeme možete ulagati u aktivnosti koje će vam donijeti najbolje rezultate i učinit vas sretnim. Nikad nećete zažaliti novaca, truda i vremena koje ste uložili u sebe jer vam to nitko ne može oduzeti. Iskustvo i znanje koje ćete steći radeći na sebi povećati će razinu blagostanja u svim aspektima vašeg života.  

Autor: Nikša Đerek, trener osobnog razvoja, NLP & CBT Master Practitioner

PROČITAJ JOŠ:

5 životnih istina koje će vam promijeniti život

Cijena uspjeha: imate li hrabrosti platiti cijenu?

Manipulacija u ljubavi: kako ju prepoznati i što učiniti?

Aromaterapija recepti: kako si pomoći protiv stresa?

Trening kao preslika života

popularno