Početna Inspiracija BEBA MUR Abuela Margarita, isceljiteljka i čuvarka tradicije Maja:evo čemu nas uči

Abuela Margarita, isceljiteljka i čuvarka tradicije Maja:evo čemu nas uči

Picture

​Informacije na internetu o figuri takozvane Abuele, što na španskom znači “baka”, sve se više približavaju jednom pravcu: Abuela Margarita. Poznata isceljiteljka i čuvarka tradicije Maja, članica Međubrivnog savjeta staraca Amerike, putuje po svijetu kako bi podijelila svoje znanje. I sada je prava zvijezda u panorami moderne duhovnosti. Abuela Margarita praktikuje ples Sunca, Zemlje, Mjeseca i svete ceremonije usmjerene na poštovanje Majke Zemlje i ljubavi u svim njenim oblicima. Ženstveno buđenje, koje se tiče i muškaraca i žena, jedna je od glavnih tema njenog rada, kao i rad na emocijama kroz ljubav.
Intervju sa Abuelom Margaritom

Ispod je poznati intervju sa Abuelom Margaritom, objavljen u filmu “La vanguardia” u Barseloni.
“Imam 71 godinu. Rođena sam na selu, u selu Jalisco, Meksiko, i živim u planinama. Ja sam udovica, imam dvije ćerke i dvije unuke od svojih ćerki, ali imam hiljade njih sa kojima bih mogla da učim ljubav bez vezanosti. Naše porijeklo je Majka Zemlja i otac Sunce. Došla sam na zemlju da vas podsjetim šta se nalazi u svakoj od njih.

Kuda idemo nakon ovog života?

– Oh, ćerko, da se zabavimo. Smrt ne postoji. Smrt je jednostavno napuštanje fizičkog tijela, ako želite.

Kao ako želimo …?

Možete da je odnesete. Moja prabaka je bila Chichimeca ( polu nomadsko stanovništvo jugo-centralne Amerike, pejorativni izraz koji je pomalo sličan našim Ciganima), odrasla sam s njom do svoje 14 godine, bila je sjajna žena, isceljiteljka, magična, čudesna. Mnogo sam naučila od nje. Sad primećujem koliko je ona bila mudra baka.
Moć kosmosa, zemlje i velikog duha postoji za sve, samo uzmite. Mi isceljitelji cijenimo i volimo 4 elementa (vjatar, vodu, vazduh, zemlju), nazivamo ih bakama i djedama. Jednom kada sam bila u Španiji, pobrinula sam se za požar i započeli smo ćaskanje.

Sa kim?

Sa vatrom. “Ja sam u tebi”, rekla mi je. “Već znam”, odgovorila sam. “Kada odlučite da umrete, vratićete se duhu, zašto ne donesete svoje tijelo?”-rekla je. “Kako mogu to uraditi?” – “Tvoje cijelo tijelo je puno vatre, a isto tako i duha – rekla mi je – mi zauzimamo sto posto u tebi. Zrak je tvoj način razmišljanja. Imamo više od 80% vode i tako i osjećaji isparavaju.”

A ti, bako, kako želiš umrijeti?

Poput mog učitelja Martineza Paredesa, moćnog Maja. Otišao je u planine: “Zalaskom sunca, dođi i uzmi moje tijelo”. Čulo se kako pjeva ceo dan i kada su ga tražili, zemlja je bila puna tragova. Tako želim da umrem, plešem i pjevam. Znate li šta je moj otac uradio?

Šta je on uradio?

Sedmicu pre nego što je umro, otišao je da sakupi korake. Putovao je po mjestima koja je voleo i posjetio ljude koje je voleo i poprimio luksuz dočeka. Smrt nije smrt, to je strah koji moramo promjeniti. Ćerka mi govori: “Pričaj o meni”, pa ću ja razgovarati o njoj.

Da li je i tvoja ćerka odlučila da umre?

Da, postoji puno mladih koji se ne mogu realizovati, a niko ne želi da živi bez smisla.

Šta to vrijedi?

Kad pogledate u oči i pustite drugog da uđe u vas, a vi uđete u drugog i postanete jedno. Ta ljubavna veza je zauvijek, nema dosade. Moramo shvatiti da smo sveta bića, da je Zemlja naša majka, a Sunce naš otac. Do nedavno, Huicholes (poznati i pod nazivom Virrarika ili Vikarika ili Huichol, Indijanci iz zapadne Sijera Madre Meksika, obožavaju peiote halucinogeni kaktus) nisu prihvatili ugovore o vlasništvu nad zemljištem. “Kako bih mogla biti vlasnik Majke Zemlje?”

Ovdje se zemlja iskorištava, a ne obožava.

Sreća je tako jednostavna! Sastoji se u poštovanju onoga što jesmo, a mi smo zemlja, kosmos i veliki duh. A kad govorimo o majci zemlji, takođe govorimo i o ženi koja mora zauzeti svoje mesto prosvetnog radnika.

Šta je ženska misija?

Naučiti čovjeka da voli. Kada nauče, imaće drugi način ponašanja prema ženama i majkom zemljom. Moramo da vidimo svoje tijelo kao sveto i znamo da je seks sveti čin, to je način da ga učinimo slatkim. Život dolazi kroz taj čin ljubavi. Ako ovo trivijaliziraš, šta ti preostaje? Vraćanje svete moći seksualnosti mjenja naš stav prema životu. Kad se um pridruži srcu, sve je moguće.

Da li želite nešto reći cijelom svetu?

Da mogu da koriste snagu Velikog Duha onog trenutka kada to požele. Kad shvatite ko ste, vaše misli postaju stvarnost. Ja se, kad mi nešto zatreba, pitam. I uspjeva.
Mnogo je vjernika koji se mole Bogu, a Bog to ne odobrava.Zato što je jedna stvar tražiti milostinju, a druga narediti sebe, da biste znali šta je to što vam treba. Mnogi vjernici su postali zavisni, a duh je potpuno slobodan. Učili su nas da obožavamo slike, umjesto da obožavamo sebe i obožavamo jedni druge. Bez osjećanja sramote.

Moramo da koristimo svoju sijenku, budemo upaljači vještine, da razumemo. Tada se lako izliječiti i komunicirati sa drugima, biljkama, životinjama. Ako odlučite da živite shvatićete da je život zadovoljstvo.

Otkad znate?

Nekoliko trenutaka prije nego što je umrla, moja ćerka mi je rekla; “Mama, uzmi svoj sveti štap, moraš dijeliti svoju mudrost i puno ćeš putovati. Ne boj se, ja ću te pratiti. “S velikim iznenađenjem sam vidijela kako se ona uklopila u kosmos. Doživijela sam da smrt ne postoji. Horizont se proširio i percepcije su izgubile svoje granice, tako da sada mogu da ja vidim i slušam.

Moji preci ostavili su nama bakama zadatak da sačuvamo znanje: “Doći će dan kada ćemo se vratiti da dijelimo znanje u otvorenim krugovima”. Verujem da je to vrijeme došlo …

Prevod teksta:
https://www.eticamente.net/54165/abuela-margarita-guaritrice-e-guardiana-della-tradizione-maya-ecco-cosa-insegna.html

Prevod i obrada Ana i Jelena Muratović –  bebamur.com

Most Popular