fbpx

Aromaterapija: Osnovne smjernice za primjenu i dobrobiti

Aromaterapija i primjena aromaterapije u vlastitim domovima je, u posljednje vrijeme, sve više u porastu. Posezanje za prirodnim rješenjima zbog određenih tegoba ili, jednostavno, da bismo poboljšali kvalitetu zdravlja, primjena aromaterapije kod mnogih postaje sve više uvrštena u stil života. Prije same primjene i implementacije aromaterapije u svoj život, potrebno je kvalitetno se educirati o načinu primjene, ali i o kvaliteti eteričnih ulja.

Kako i gdje je nastala aromaterapija?

Aromaterapija je nastala u Francuskoj, a pojmom aromaterapije kakvu danas poznajemo može se smatrati početak 20. stoljeća. Riječ “Aromatherapie” je stvorena od strane francuskog kemičara Rene-Maurice Gattefossea, koji ju je koristio kao naslov za svoju knjigu objavljenu 1928. godine, a koja se smatra prvim knjigom o aromaterapiji.

Rene-Maurice Gattefosse se smatra jednim od pionira aromaterapije. Bio je kemičar koji je sasvim slučajno otkrio blagodati eteričnih ulja. U srpnju 1910. godine doživio je nesreću u laboratoriju u kojem je radio i teško opekao ruke.Kako bi ublažio opekline, instinktivno je stavio ulje lavande na opečena područja. Bio je iznenađen brzinom kojom se opeklina zacijelila, smanjila bol i ožiljke koje je očekivao.

Gattefosse je vjerovao da eterična ulja ne samo da obnavljaju tijelo, već mogu imati i pozitivan iscjeljujući učinak na um. Otkrio je da se eterična ulja apsorbiraju kroz kožu i ulaze u krvotok, gdje mogu djelovati na tjelesnu kemiju. Bio je ispred svog vremena u smislu da je vjerovao da su ulja učinkovitija i sigurnija kada su “cijela” i kada se koriste kao prirodni spojevi, a ne izolirane kemikalije koje se koriste u farmaceutskom okruženju..

Što je aromaterapija?

Aromaterapija je grana fitoterapije koja se temelji na upotrebi eteričnih ulja dobivenih iz biljaka u svrhu poboljšanja fizičkog i psihičkog stanja te održavanja zdravlja. Eterična ulja su koncentrirani ekstrakti biljaka koji imaju karakterističan miris i brojna ljekovita svojstva.

U aromaterapiji se koriste različita eterična ulja koja se mogu inhalirati, nanositi na kožu ili koristiti u kupkama. Kroz inhalaciju, miris eteričnih ulja djeluje na centar za miris u mozgu, što može stimulirati određene osjećaje i promijeniti raspoloženje. Kada se eterična ulja nanose na kožu, njihovi aktivni sastojci mogu se apsorbirati u krvotok i imati terapijske učinke na tijelo.

Aromaterapija se koristi u svrhu relaksacije, smanjenja stresa, poticanja cirkulacije, ublažavanja bolova, potpore imunološkom sustavu te poboljšanja raspoloženja i koncentracije. Također se može koristiti kao dodatak drugim terapijama ili kao dio holističkog pristupa zdravlju.

Aromaterapija i metode primjene aromaterapije

U aromaterapiji se koriste različite metode primjene kako bi se iskoristile ljekovite svojstva eteričnih ulja. Evo nekoliko uobičajenih metoda primjene:

Dermalna primjena

Ova metoda uključuje nanošenje razrijeđenih eteričnih ulja na kožu putem masaža, lokalnog utrljavanja ili dodavanja u kupke. Eterična ulja se najčešće razrjeđuju u baznim uljima kao što su bademovo ulje, jojoba ulje ili kokosovo ulje. Dermalna primjena može imati terapijske učinke na tijelo i kožu te pružiti osjećaj opuštanja i blagostanja.

Inhalacijska metoda

Inhalacija eteričnih ulja može se provesti pomoću aromalampica, difuzera ili kroz suhu i parnu inhalaciju. Kod aromalampica i difuzera, eterična ulja se stavljaju u uređaj koji ih zagrijava ili raspršuje u zrak, omogućavajući vam da udahnete mirise. Suha inhalacija uključuje inhaliranje eteričnih ulja izravno iz bočice ili na mirisnim trakama. Parna inhalacija se provodi dodavanjem nekoliko kapi eteričnih ulja u vruću vodu i inhaliranjem pare.

Oralna primjena

Oralna primjena eteričnih ulja treba se provoditi samo pod nadzorom stručne osobe. Neke vrste ulja mogu se dodati u kapljicama u vodu, biljne čajeve ili dodatke prehrani. Međutim, treba biti oprezan jer neka eterična ulja mogu biti vrlo koncentrirana i može biti potrebno pridržavati se određenih doziranja i uputa stručnjaka.

Vaginalna primjena

Vagitoriji, ili vaginalete, su oblik aromaterapijske primjene namijenjen za vaginalnu primjenu. To su obično posebno formulirani pripravci koji se koriste za određene stanja ili tegobe. Ova metoda također zahtijeva stručnu savjetovanje i nadzor.

Rektalna primjena

Supozitoriji, ili čepići, su oblik aromaterapijske primjene koji se umetne u rektum. Ova metoda također zahtijeva stručno vođenje i pravilnu upotrebu.

Kako djeluje aromaterapija

Aromaterapija je vrlo učinkovita u prevenciji, ublažavanju ili uklanjanju raznih zdravstvenih tegoba ako se pravilno primjenjuje. Budući da ima holistički pristup i promatra osobu kao cjelinu, a ne samo njenu tegobu, odabir eteričnih ulja i metoda primjene terapije ovisi o općem stanju osobe, ne samo o specificiranoj tegobi.

Na primjer, kod glavobolje (ili bilo kojeg drugog bolnog stanja), trebamo biti oprezni pri upotrebi eteričnog ulja mažurana ako imamo nizak krvni tlak, jer osim što ima analgetička svojstva, eterično ulje mažurana također ima hipotenzivno djelovanje i može dodatno sniziti krvni tlak.

Stoga, bez obzira na odabrano eterično ulje za određenu tegobu, važno je proučiti i druge indikacije na koje ulje djeluje kako bismo izbjegli poboljšanje jedne tegobe na račun pogoršanja ili izazivanja druge.

Aromaterapija ima niz prednosti i koristi, a primjenom aromaterapije možemo:

 • Smanjiti bolove.
 • Poboljšati kvalitetu sna.
 • Smanjiti stres, uznemirenost i tjeskobu.
 • Smiriti bolne zglobove.
 • Tretirati glavobolje i migrene.
 • Olakšati nuspojave kemoterapije.
 • Olakšati porođajne nelagode.
 • Boriti se protiv bakterija, virusa ili gljivica.
 • Poboljšati probavu.
 • Poboljšati hospicijsku i palijativnu skrb.
 • Poboljšati imunitet.

Aromaterapija i eterična ulja

Eterična ulja su koncentrirane tekućine dobivene iz različitih dijelova biljaka (cvijeta, lista, stabljike, kore, usplođa, sjemena, cijele biljke, smole…) putem destilacije, tiještenja ili ekstrakcije. Iako se nazivaju uljima, ona ne sadrže masne komponente. Eterična ulja se koriste u različitim tretmanima za očuvanje zdravlja, prevenciji bolesti, terapijama kod raznih tegoba te kao oplemenjivači prostora mirisom. Također se koriste u njezi kože, kose, u sredstvima za čišćenje kućanstva, u prehrambenoj industriji i drugdje.

Važno je napomenuti da unatoč prirodnom podrijetlu i korisnim svojstvima, eterična ulja mogu biti štetna ako se nepravilno koriste. Stoga je važno posavjetovati se s iskusnim aromaterapeutom prije primjene.

Na tržištu postoji mnogo eteričnih ulja sumnjive kvalitete. Oznake poput “100% čisto eterično ulje”, “eko” ili “bio” na deklaraciji ne garantiraju njihovu kvalitetu. Kako biste bili sigurni u kvalitet eteričnog ulja, potrebno je proučiti deklaraciju koja treba sadržavati sljedeće informacije:

 • Latinsko ime roda i vrste biljke iz koje je ulje dobiveno.
 • Dio biljke iz kojeg je ulje dobiveno.
 • Način dobivanja ulja (destilacija, tiještenje, ekstrakcija).
 • Glavne kemijske komponente.
 • Zemlja porijekla.
 • Lot broj (koji omogućuje provjeru sirovine i proizvođača).
 • Datum proizvodnje/rok trajanja eteričnog ulja.

Ako je deklaracija nepotpuna ili zbunjujuća, preporučljivo je ne koristiti takva ulja u aromaterapijske svrhe, jer njihova kvaliteta i terapijski učinak nisu pouzdani, a kod osjetljivih osoba mogu izazvati neželjene reakcije.

Rok trajanja eteričnog ulja može biti nekoliko godina samo kada je bočica tvornički zapakirana. Nakon otvaranja, rok trajanja se skraćuje zbog oksidacije i kvarenja pod utjecajem zraka i svjetlosti. Primjerice, eterična ulja crnogorice ili citrusa imaju kraći rok trajanja nakon otvaranja (oko 3-6 mjeseci) u usporedbi s eteričnim uljima drugih biljaka (6-8 mjeseci).

Stoga je potrebno educirati se, pažljivo čitati deklaracije i biti oprezan.

Eterično ulje kao alergen

Važno je znati da neka eterična ulja sadrže alergene sastojke poput limonena, citronelola, citrala, geraniola, linalola, eugenola i drugih. Ti alergeni mogu izazvati iritaciju kože kao što su crvenilo, peckanje, osip i slično.

Prije nego što dermalno koristite bilo koje eterično ulje, preporučuje se prvo isprobati na unutarnjoj strani podlaktice, razrijeđeno u biljnom ulju. Iritacije mogu nastati čak i s najblažim eteričnim uljima u malim koncentracijama. Važno je napomenuti da bilo koji proizvod koji sadrži eterična ulja, poput seruma za lice, kreme, losiona, mlijeka za tijelo, gela za tuširanje, šampona, kreme za pelensko područje ili paste za zube, može izazvati iritaciju kože ili sluznicu.

Prirodni karakter eteričnih ulja i njihova korisnost kod različitih tegoba ne znači da koža ne može reagirati na njih.

Važno je napomenuti da eterična ulja nisu topiva u vodi. Stoga nije preporučljivo kapati eterična ulja citrusa izravno u vrč vode kako bi voda poprimila njihov okus i bila osvježavajuća. Umjesto toga, preporučuje se dodavanje eteričnog ulja u žličicu meda (jednu ili dvije kapi), miješanje da se sjedini, a zatim dodavanje takvog meda u vodu ili čaj.

Isto vrijedi i za kupke. Umjesto direktnog kapljanja eteričnog ulja u kadu s vodom, preporučuje se prethodno pomiješanje eteričnog ulja s vrhnjem od soje ili zobi, hladno prešanim biljnim uljem, glinom itd., a zatim dodavanje te smjese u kupku.

Eterična ulja i mirisi

U današnjoj aromaterapiji koristi se ukupno 250 različitih mirisa. Miris lavande se smatra prvom aromom koja je korištena u svrhu zacjeljivanja rana i poboljšanja zdravlja, pa se može reći da je miris lavande slučajni pokretač ove discipline.

Eterična ulja se smatraju esencijom ili dušom biljke, a dobivaju se destilacijom ili hladnim prešanjem. Imaju snažno terapijsko djelovanje na naše raspoloženje, zdravlje i imunitet.

Miris eteričnih ulja može se podijeliti na zemljane, cvjetne, voćne, biljne, začinske i drvenaste mirise. Mirisne note dalje se dijele na gornje, srednje i donje.

Gornje mirisne note daju prvi dojam mirisa, brzo isparavaju i djeluju na području glave (koriste se protiv glavobolje, prehlade, za poboljšanje koncentracije). Ovdje se ubrajaju eterična ulja limuna, naranče, eukaliptusa, bergamota, bosiljka i rimske kamilice.

Srednje mirisne note određuju miris i djeluju na srednji dio tijela (probavu, probleme sa želucem, pluća i bronhije). Ovdje se ubrajaju neka mediteranska ulja poput ružmarina, kadulje, lavande, čajevca, kao i sva cvjetna ulja poput ruže, geranija, jasmina i ylang-ylanga.

Donje mirisne note traju najdulje, fiksiraju gornje i srednje note te djeluju na donji dio tijela (koriste se protiv bolova u leđima, upale mjehura, na reproduktivne organe). Ovdje se pretežito ubrajaju mirisi dobiveni iz drveća ili kore poput bora, jele, mira, borovice, čempresa, cedra, cimeta, papra, klinčića i patchoulia.

Smjernice za primjenu aromaterapije

Kada se odlučujete za primjenu aromaterapije kod kuće, uvijek se vodite sljedećim smjernicama:

 1. Kvalitetna edukacija je ključna za pravilnu primjenu. Može biti u obliku konzultacija, savjetovanja ili radionica s iskusnim aromaterapeutom, kao i proučavanje literature od provjerenih autora o aromaterapiji i sličnim temama.

 2. Istražite proizvođače koji nude kvalitetna i certificirana eterična ulja za terapijsku primjenu. Svaki proizvođač bi vam trebao moći pružiti certifikate kvalitete za svoja eterična ulja koje su testirana u neovisnom laboratoriju. Ako proizvođač ne može pružiti certifikate, velika je vjerojatnost da eterično ulje nije testirano i nije prikladno za aromaterapijsku primjenu.

 3. Napravite plan kojim redoslijedom ćete kupovati eterična ulja kako biste ih maksimalno iskoristili prije isteka roka trajanja.

 4. Postavite si male ciljeve jer nije potrebno odmah posjedovati deset eteričnih ulja i pet biljnih ulja. Za početak je dovoljno da utvrdite na koje tegobe želite utjecati i na temelju toga kupite jedno ili dva eterična ulja, kao i jedno hladno prešano biljno ulje poput bademovog ili ulja marelice. Ako želite, možete nabaviti i difuzer.

 5. Budite dosljedni u primjeni ako imate određenu tegobu koju želite riješiti. Aromaterapija će dati rezultate samo ako je primjenjujete sustavno za određenu tegobu.

Aromaterapija je divna prirodna podrška zdravlju, ali nemojte je olako shvaćati. Koliko je moćna i djelotvorna u rješavanju raznih tegoba, toliko može nanijeti i štetu ako se nepravilno primjenjuje.

U svakom slučaju, konzultacije s iskusnim aromaterapeutom, edukacija i istraživanje o djelovanju aromaterapije su ključni za samostalnu primjenu aromaterapije kod kuće, stoga ih nemojte zanemariti.

Autor: Andrea Bezak, aromaterapeut

PROČITAJ JOŠ:

Aromaterapija recepti: Kako si pomoći protiv stresa?

Transcedentalna meditacija: Duboka relaksacija i unutarnji mir

Briga o sebi: put do boljeg poznavanja sebe

Ljubav prema sebi – kako biti sebi najbolji prijatelj?

- Promo -
- Promo -
popularno