Briga o sebi: put do boljeg poznavanja sebe

Briga o sebi je važan dio zdravog načina života, osobnog razvoja i zdravlja. Svi imamo svoj individualni set potreba, ciljeva i vrijednosti koji su nam važni. Učenje kako se brinuti o sebi može pomoći u borbi protiv stresa, poboljšati sreću i samopouzdanje, pomoći u poboljšanju zdravlja i poboljšati kvalitetu života.  

Što za vas znači briga o sebi?

Na što prvo pomislite kada pročitate briga o sebi?

Možda pomislite na dnevnu higijenu koju obavljate. Na to da se pobrinete da imate stalan posao. Lijepe cipele. Da imate ugodno mjesto za život. Da ste siti ili zdravi. Na to da su zadovoljene vaše želje i potrebe. 

Sve nabrojeno je jedan dio brige o sebi. Onaj drugi dio o kojem će biti riječi u tekstu odnosi se na brigu o svome umu, svojim emocijama, senzacijama, o svojoj intuiciji, zapravo na brigu o svom mentalnom i emotivnom zdravlju. O onome što se krije ispod naše kože. Onom svijetu nepresušnih informacija koji zanemarujemo.

Što je briga o sebi?

Iako je pojam “briga o sebi” zadnje vrijeme dosta popularan i često se koristi u mnogim interakcijama i u običnom govoru, briga o sebi nije novi koncept. Niti je složena, uzvišena ili ekskluzivna. Briga o sebi je upravo ono što zvuči: briga o sebi.

Briga o sebi je praksa svjesnog činjenja stvari koje čuvaju ili poboljšavaju vaše mentalno ili fizičko zdravlje.

Ovih dana, kada ljudi govore o brizi o sebi, oni općenito govore o svjesnom i namjernom odabiru učiniti nešto što brine o vama i vašoj dobrobiti. Ovo se odnosi na mentalno i fizičko, a cjelokupan režim brige o sebi trebao bi poboljšati način na koji se osjećate u tijelu i umu, kroz svoje mentalno i emotivno zdravlje.

Briga o sebi, ljudski mozak i moždane stanice

Mnogo se istražuje i piše o ljudskom mozgu i o umu čovjeka. Znamo već puno toga. 

Zahvaljujući mnogobrojnim znanstvenim istraživanjima provedenima u posljednje vrijeme, znamo mnogo više o ljudskom mozgu, ali i o umu čovjeka. Može se reći da imamo više od jednog mozga.

Neuroznanstvenici su dokazali kako postoje moždane stanice (slične onima u mozgu) u srcu, trbušnoj šupljini uključujući želudac, crijeva, solarni pleksus, te u koži. Ove stanice šalju informacije u mozak. One su u obliku hormona i električnih signala, tako da možemo reći da imamo više od jednog mozga. Također su otkrili da srce ima svoj vlastiti živčani sustav koji djeluje, upravlja i procesuira informacije neovisno od mozga i cijelog živčanog sustava. Ovo nam pokazuje da naše informacije nisu samo u našoj glavi već po cijelom tijelu.

Zanimljivo, zar ne?

Unutarnja briga o sebi

Možda vam je poznat osjećaj i trenutak kada jednostavno nešto znate, ne možete se sjetiti od kud i kako. Um vam ne daje te informacije, ali osjetite ih u tijelu. Možda onaj neki put kada vam je nešto u srcu reklo da kažete da i da ostanete premda je um govorio sasvim nešto drugo. Cijela situacija nije bila povoljna za vas i razumno bi bilo da odete. Poslušali ste taj svoj unutarnji glas i ostali. Ta odluka donijela vam je nekog novog, nešto novo u život. To su te informacije iz tijela. 

Prošli tjedan zove me sestra da idem probati Tai chi. Ujutro sam bila na vježbanju, uslijedio je cijeli radni dan. Bilo je užasno vruće. Baš sam bila iscrpljena. Umorna. Trening je bio u 7. Um je imao sto razloga da ne odem. Ono nešto unutar mene bilo je: obuci se i idi. Obukla sam se već u 6. Sestra zove. Njoj se ne da. Vruće je. Jao kakva prilika za mene da izbjegnem odlazak. 

Tijelo ima svoju poruku. Odi. Otišle smo. To iskustvo donijelo mi je jedan cijeli novi set informacija o meni. Koliko sam dobro upoznala svoje tijelo. Senzacije i emocije u njemu. Nešto što izgleda jednostavno, zapravo i je jednostavno kada svoje tijelo opustimo i prepustimo se.

Briga o sebi kroz emocije

Emocije senzacije su dio nas i ne možemo ih izbjeći. Mnogi od nas žive samo u glavi. U onim informacijama koje se kriju u prostoru iznad našeg vrata. Emocije. Znaju za njih, ne poznaju ih niti prepoznaju. Dopuštaju da one vladaju njima ili ih potiskuju i zanemaruju. Ja sam svakako bila jedna od njih. Kada počnemo brinuti o sebi na svim nivoima otvara nam se prilika da živimo svoje iskonsko Ja. Na svoj način. Da budemo svoji. Da upotrebljavamo svu mudrost koje nam naše tijelo pruža.

Briga o sebi kroz svakodnevne rutine

Kada u svoju svakodnevnu rutinu uključimo brigu o sebi kroz svoje iskustvo u sadašnjem trenutku koje proživljavamo kroz emocije, senzacije i svoja čula postajemo svjesniji svojih trenutnih potreba, svoga stanja, svojih osjećaja. Postajemo nježniji prema sebi, razumijemo da prihvaćanje tada ne znači odustajanje već naprotiv da je to prvi korak ka promjeni. Tako postajemo cjeloviti. Svoji. Koristimo sve svoje inteligencije i pritom smo mudre, snažne, odvažne i nježne.

10 jednostavnih načina prakticiranja brige o sebi

Briga o sebi ne mora biti skupa,a zapravo može biti i besplatna. Evo nekoliko naših najboljih savjeta za brigu o sebi za koje ne morate potrošiti novac:

  • Dobro se naspavajte
  • Pijte puno vode
  • Idite u brzu šetnju
  • Priuštite si opuštajuću kupku
  • Recite ne nečemu što ne želite učiniti
  • Slušajte svoju omiljenu glazbu
  • Gledajte svoj omiljeni film
  • Napravite nešto zdravo, ali ukusno za večeru
  • Napravite popis od pet ili više stvari koje vam se sviđaju kod sebe
  • Provedite vrijeme s voljenim osobama

Ženstvena nit brige o sebi

Svima nam je potreban podsjetnik kako je važno da se brinemo o sebi. Vodič “Ženstvena nit brige o sebinapravljen je da bi vas kroz korake brige o sebi uveo i poveo na put boljeg upoznavanja sebe. Tri su koraka koja prate put “Ženstvene niti brige o sebi: Znanje o sebi, rituali, i vježbanje svoga uma i svoga tijela. Preuzmite besplatni vodič klikom na link ovdje.

Mindful vježba za brigu o sebi

Mindfulness vjezba

Zatvori oči.

Prepoznaj – osvijesti i prepoznaj što postoji u tvom iskustvu u sadašnjem trenutku. U tvom tijelu, mislima. Koje su to emocije i senzacije prisutne. 

Dozvoli – osjeti sve što je prisutno u tvom iskustvu da postoji (ne želimo potiskivati, ni mijenjati). Jednostavno dozvoliti da bude tu. Vidimo i promatramo. Osjetimo i promatramo. 

Istraži – otvorena i radoznala uma, bez prosuđivanja, davanja vrijednosti, lijepljenja etiketa. Nježno i pažljivo. 

Njeguj –  svojom prisutnošću. Svojom sviješću. Svojim dahom.

Zatvorenih očiju pronalazimo sebe. Njegujemo sebe. Tako i tada nalazimo i sve ostalo što tražimo. 

Autor: Dubravka Fazlić, savjetodavni terapeut, NLP & mindfulness trener

PROČITAJ JOŠ:

Ljubav prema sebi – kako biti sebi najbolji prijatelj?

33 načina kako voljeti sebe svaki dan

Formula sreće Alberta Einsteina

Afirmacije: Kako ih pravilno koristiti za pozitivne promjene u životu?

Transcedentalna meditacija: Duboka relaksacija i unutarnji mir

- Promo -spot_img