Donošenje odluka: Kako donositi bolje odluke?

Prvi korak za donošenje odluka

Baš sve što se dogodi u vašem životu i ono lijepo kao i ono što vam predstavlja veliki izazov započinje odlukom. Odluke koje donosite ovoga trenutka oblikovati će vaše osjećaje sada, kao i ono što ćete postati u budućnosti. Zato transformacijska moć odluke pokreće promjenu, mijenja energiju i oblikuje sudbinu.

Kada se osvrnemo unazad, vjerujem da ima nas koji mislimo da bi drugačija odluka u prošlosti učinila naše živote potpuno drugačijim od ovoga danas. Nekima na gore, a nekima na bolje. Zato duboko vjerujem da: »U vašim trenucima odluke oblikuje se vaša sudbina.« Anthony Robbins.

Definiranje cilja prije donošenja odluka

Odluka da učinimo drugačije nego prošli puta pokretač je moćne transformacijske energije koja nas može približiti onome što trebamo postati kako bi postigli ono što želimo imati u vlastitome životu. Zato je poželjno jasno definirati koja ponašanja trebamo mijenjati. Ako jasno ne definiramo mjerilo onoga što moramo promijeniti u svojem životu, lako možemo skliznuti u stara ponašanja, stavove i kvalitetu života koji su daleko ispod onoga što zaslužujemo.

Kada postavimo pravila koja su za naše dobro i proširimo okvire gledanja bez obzira što nam se u životu događa tada možemo oslušnuti svoje vlastite osjećaje i upoznati svoju dobru intuiciju. Pri čemu pozornost treba usmjeriti ne samo na osjećaje vezane uz odluku koju donosimo nego i ono što osjećamo dok tu odluku donosimo. Ego tada pomaže našem samopouzdanju, ali tako dugo dok ne uđemo u egoistično područje u kojem želimo dominirati. Egoistično ponašanje određena je zaštita (ili barem tako mislimo) od različitih strahova i ponovnih povreda. Zato je dobro znati da naše odluke djeluju kao izvor problema ili kao izvor neopisivih radosti i mogućnosti.

Nije važno odakle krećete, važne su odluke koje donosite o tome gdje ste naumili završiti. Vjerujte, u početku nije važno ostvariti neki rezultat, važno je da uviđate mogućnosti i to bez obzira na okolnosti u kojima se sada nalazite. Vaša odluka da se promijenite potiče različite «slučajnosti« kojih u tom trenutku ne morate biti svjesni. Jednostavna spoznaja da znate što je za vaše dobro, gura djelovanje u dobrom smjeru. A ako poduzmete sve da učite usput dok se posvećujete promijeni vlastitog ponašanja, možete stvoriti početni zamah prema ostvarenju onoga što vam je bitno.
Da: »Jedna se osnovna istina odnosi na svaki čin poduzetnosti i stvaranja – onog trenutka kada se pojedinac odlučno posveti nečemu, pokreće se i Providnost.« /J. W. Goethe/; Svatko od nas ima veliku dragocjenost, slobodnu volju i mogućnost izbora.

Donošenje odluka i odlučnost

Možda je najveći problem u tome što živimo stihijski «kud nas vode (naše ponašanje ili loši izbori) nose«. A tako nije moguće pokrenuti Providnost, a niti upoznati silnu energiju promjene koju jasna i čvrsta odluka donosi. Donijeti istinsku odluku znači isključiti sve mogućnosti i posvetiti se ostvarivanju zadanih ciljeva bez popuštanja. Kada uistinu donesete čvrstu odluku da se više nećete ponašati i raditi (pušiti, piti ili konzumirati nešto drugo pogubno za vas), to je to. Gotovo je! Više si čak i ne dozvolite da pomislite na mogućnost ponavljanja.

Ako ste i sami već iskusili slično, znate o čemu govorim. Govorim da nema još jedna čaša, kila kruha ili dim, to ne postoji. Ako možete donijeti jednu odluku i nje se držati, možete svaku. Zato većina nas u takvim situacijama osjeća olakšanje, napokon smo smogli snagu i preskočili ogradu. Zbog toga, nema natrag! Baš ta odlučnost da mijenjamo ono što trebamo promijeniti daje nam novu energiju koja je vjetar u leđa, dok nam spoznaja i jasnoća odluke daje moć da ostvarimo ono što možemo imati.

PROČITAJ JOŠ: Što su osobne temeljne vrijednosti i kako živjeti u skladu s njima?

Kako donositi bolje odluke?

Da bi donosili bolje odluke, najprije trebamo prestati donositi loše. Međutim, naši su mišići za donošenje odluka omlohavili, a ojačale navike. »Početak navike je poput nevidljivog konca, ali svaki puta kada ponovimo taj čin jačamo tu nit, dodajemo joj još jedno vlakno, sve dok ne postane čvrsto uže i nepovratno nas veže u mislima i djelima.« / O.S. Marden; Navike postaju vjerovanja u iluzije, a život u iluziji nije jeftin. Tek kada pronađemo izmišljotinu u koju želimo vjerovati i maknemo je s puta možemo pronaći ono što je za nas bolje. Što prije vidimo istinu, prije možemo donositi bolje odluke.

Puštanje jednoga, dopušta drugome da se dogodi. Drevni Kinezi su za tu mudrost imali izreku: «Želiš li šalicu toplog čaja, najprije moraš isprazniti ovu koju piješ.« Za takve vlastite transformacije potrebna je iskrenost i vjera u vlastitu intuiciju da zaslužujemo bolje. Što bolje vidimo stvarnost spremniji smo donositi bolje odluke. Naravno da donošenje boljih odluka uključuje da odbacimo loše navike i krenemo u boljem smjeru. To je samo naš posao i za to nam nisu potrebne sugestije sa strane koje nas mogu ponovno skrenuti s našeg odredišta ili postignuća. Sjetila sam se jedne primjedbe Winstona Churchilla: »Ja sam uvijek spreman na učenje, iako ne volim baš uvijek da me drugi podučavaju

PROČITAJ JOŠ: Kako donijeti pravu odluku?

Nesvjesni sustav za donošenje odluka

Sami moramo moći poštelati vlastiti unutrašnji, nesvjesni sustav donošenja odluka. Vaša podsvijest u velikoj mjeri nadzire sve vaše procjene i odluke u životu. Ako na tom sustavu ne radite redovne servise teško će vas odvesti na mjesto dobro za vas. Taj sustav od vašeg rođenja oblikovali su roditelji i ostalo okruženje, kasnije; učitelji, prijatelji, televizija, danas, društvene mreže itd.

Bez puno vašeg uplitanja formirala su se vaša osnovna uvjerenja i podsvjesne navike, vaše životne vrijednosti, kao i vaši izvori s kojima komunicirate, uobičajena pitanja koja postavljate sebi pa i emocionalna stanja koja doživljavate u nekom trenutku. Nije uvijek jasno što je uzrok i zašto ta skrivena podsvijest u nekim trenucima donosi odluke zbog kojih kasnije žalimo. Ali loše odluke mogu nam opasno narušiti samopouzdanje i sposobnost funkcioniranja.

Zato ako smo razvili takve navike koje nam otežavaju ili onemogućuju učinkovito djelovanje i zbog njih počinjemo sumnjati u same sebe, bilo bi iracionalno tvrditi da bismo se »trebali« i dalje osjećati jednako učinkovito i vrijedno kao što bismo se osjećali da su naše odluke bolje. Jedno je tvrditi kako se ne bismo trebali poistovjećivati s nekim konkretnim ponašanjem, a drugo je tvrditi da ne bi trebala biti nikakva veza između samovrednovanja i ponašanja.

Ipak, teško je sa sigurnošću objasniti što nas točno potiče na loše izbore i zašto u datom trenutku ne odlučimo drugačije. Koji dijelovi naše skrivene podsvijesti u takvim bitnim trenucima ne rade za naše dobro? I baš zbog toga, veliki je izazov krenuti na putovanje kako bismo otkrili tko mi u svojoj nutrini ustvari jesmo i zbog čega zapravo činimo ono što činimo.

Za svaku je pohvalu upoznavanje skrivenih dijelova vlastite podsvijesti kako bi osvijestili da taj sustav možemo nadjačati svjesnim djelovanjem u datom trenutku. Nužan preduvjet za takvo djelovanje je dobro razumijevanje vlastitog ponašanja kako bi se uravnotežili unutar sebe i saznali što nam je važno. Bitno je da naučimo samostalno razmišljati, razvijati vlastite resurse kako bi mogli preuzimati odgovornost za odluke, vrijednosti i postupke koji oblikuju naše živote.

Vjera u sebe i samodovoljnost utemeljena na stvarnosti pomoći će nam da ne dozvolimo da nas zavedu tuđe vrijednosti te da pokušavamo ostvariti ciljeve koji ne odgovaraju onome tko mi ustvari jesmo. Vrijeme u kojem živimo baca nas u žrvanj koji T. George Harris naziva »dobom svjesna odabira«. Odabir između ove ili one religije/stranke ili nijedne, hoćemo li se vjenčati ili ćemo samo živjeti zajedno. Hoćemo li imati djecu, hoćemo li raditi kod nekoga ili kod sebe. Hoćemo li živjeti u gradu ili na selu ili u inozemstvu. Život nam nudi mogućnosti odijevanja, prehrane, automobila, najrazličitijih novih proizvoda bez presedana. A sve to zahtijeva odluku.

PROČITAJ JOŠ: Svjesnost: kako živjeti svjesnije?

Kako ojačati mišiće za donošenje odluka?

Nema druge nego mijenjati svoje ponašanje i vježbati donošenje više odluka. Konstantno donositi odluke, analizirati rezultate i snositi posljedice koje one stvaraju. Nesumnjivo je da ćete u životu donositi pogrešne odluke, svi to činimo, povremeno. Bitno je da nikada ne miješajte jedan poraz s konačnim porazom. Zato prihvatimo da u budućnosti nećemo uvijek moći donijeti ispravnu odluku. Ono što trebamo je donijeti odluku, promotriti posljedice, naučiti nešto iz njih i koristiti te uvide u vjeri da u budućnosti zaslužujemo bolje i zatim djelovati. Što češće ćete sami donositi odluke, to ćete jasnije uviđati da zaista stječete moć upravljanja svojim životom. Ovladavanje tom vještinom (kao i bilo kojom drugom) može trajati onoliko dugo koliko vi želite da traje, jer »Ili ćemo pronaći put, ili ćemo ga prokrčiti.« /Hanibal/;

I vi i ja znamo da će u našoj budućnosti biti izazova, ali odlučimo li prijeći zidove, možemo se popeti preko njih, možemo ih probiti, možemo ispod njih prokopati tunel ili možemo pronaći vrata. Kada sadašnjost oplemenimo svjesnim trudom i odlučimo da naše živote neće oblikovati »slučajne« okolnosti već naše odluke, u tom trenutku, transformacijska moć može zauvijek promijeniti naš život.

Napominjem da i najmanje odluke i jednostavni postupci dosljedno slijeđeni imaju dalekosežne posljedice. Zapravo, odluka da se usredotočite na ono što je vama bitno kao i ono što učinite u vezi s tim određuju vašu konačnu sudbinu.

»Nije mi poznata činjenica koja pruža više ohrabrenja od nesporne sposobnosti čovjeka da oplemeni svoj život svjesnim trudom.« /Henri David Thoreau/

Autor: Višnja Lončarić, životna trenerica & terapeutkinja, NLP majstor

PROČITAJ JOŠ:

Oprosti kao navika: zašto se stalno nekome ispričavate?

Postavljanje ciljeva u životu: 3 ključna koraka za uspjeh

Stakleni strop i staklena litica za žene u biznisu

Snaga riječi: Recite Životu snažno i glasno DA!

Žene lideri i žensko liderstvo: Zašto su žene dobri lideri?

popularno