fbpx

Što je energetska psihologija: Povezivanje uma i energetskih tokova u tijelu

Energetska psihologija predstavlja intrigantan spoj psiholoških pristupa i energetskih tehnika koji teže postizanju emocionalne ravnoteže i duhovnog blagostanja. Kroz razumijevanje kako naša energija utječe na naš um, tijelo i emocije, možemo postići duboku ravnotežu i postati bolja verzija sebe.

Što je energetska psihologija?

Energetska psihologija je holistički pristup koji istražuje povezanost između energetskih tokova u tijelu i emocionalnih stanja uma. Temelji se na pretpostavci da svaki emocionalni problem ili nelagoda uzrokuju blokade u energijskim tokovima.

Kroz primjenu različitih tehnika kao što su akupunktura, EFT (Emotional Freedom Techniques) i slično, cilj je osloboditi te blokade i uspostaviti protok energije.

Kako energetska psihologija djeluje?

Energetska psihologija djeluje kroz stimuliranje određenih akupunkturnih točaka na tijelu, često tapkanjem ili pritiskom. Ove točke povezane su s određenim emocijama i energetskim centrima. Kada se pravilno stimuliraju, moguće je osloboditi emocionalne blokade i promijeniti način na koji percipiramo određene situacije.

Energetski sustav tijela

Energetski sustav tijela predstavlja temeljnu koncepciju u energetskoj psihologiji. Prema ovom konceptu, naše tijelo je prožeto mrežom energetskih kanala kroz koje teče vitalna životna energija. Ovi kanali poznati su kao meridijani, a svaki od njih je povezan s određenim organom i funkcijom u tijelu. Energetska psihologija prepoznaje važnost održavanja protoka ove energije kako bi se osigurala ravnoteža i blagostanje.

Svaki meridijan nosi određenu vrstu energije koja ima specifične funkcije. Na primjer, meridijan povezan s jetrom odgovoran je za protok slobode i harmonije u tijelu, dok meridijan srca nosi energiju ljubavi i emocionalne ravnoteže. Kroz stimulaciju akupunkturnih točaka na tim meridijanima, moguće je utjecati na protok energije i promijeniti emocionalno stanje.

Energetski sustav tijela također prepoznaje važnost balansa između “yin” i “yang” energija. Yin energija povezana je s pasivnošću, unutarnjom prirodom i hlađenjem, dok je yang energija povezana s aktivnošću, vanjskom prirodom i zagrijavanjem. Održavanje ravnoteže između ovih suprotnih energija ključno je za dobro zdravlje i emocionalnu stabilnost.

Akupunkturne točke

Akupunkturne točke predstavljaju ključnu komponentu u konceptu energetske psihologije. Ove točke su posebna područja na tijelu koja su povezana s određenim energetskim kanalima i organima. Stimuliranjem ovih točaka, često tapkanjem ili pritiskom, moguće je utjecati na protok energije kroz meridijane te postići emocionalnu i energetsku ravnotežu.

Svaka akupunkturna točka nosi specifičnu svrhu i funkciju. Na primjer, točka povezana s srcem može se koristiti za oslobađanje napetosti i tuge, dok točka povezana s jetrom može pomoći oslobađanju frustracije i stresa. Kroz precizno tapkanje ili pritisak na te točke, oslobađaju se blokade u protoku energije i potiče tijelo da se vrati u ravnotežu.

Stimulacija akupunkturnih točaka također ima duboki utjecaj na emocionalne aspekte uma. Kroz ovu tehniku, osoba može osvijestiti i otpustiti emocionalne blokade, smanjiti anksioznost te se osjećati emocionalno olakšano.

Tehnike kao što je EFT (Emotional Freedom Techniques) koriste akupunkturne točke kao ključni element za postizanje duboke emocionalne transformacije.

Emocionalna stanja i blokade

Emocionalna stanja i blokade igraju ključnu ulogu u konceptu energetske psihologije. Prema ovom pristupu, naše emocionalno stanje direktno je povezano s protokom energije kroz tijelo. Blokade u energetskim kanalima mogu rezultirati različitim emocionalnim stanjima te negativno utjecati na opće blagostanje.

Evo kako su emocionalna stanja i blokade povezani:

1. Blokade i emocionalna napetost: Blokade u energetskim kanalima mogu uzrokovati emocionalnu napetost. Na primjer, blokada u srcu može uzrokovati osjećaj tuge i emotivnog ograničenja. Ovakve blokade mogu biti rezultat stresa, traume ili dugotrajnih emocionalnih problema.

2. Utjecaj emocionalnih stanja na energetski sustav: Obratno, snažna emocionalna stanja poput stresa, anksioznosti ili bijesa mogu utjecati na protok energije kroz energetski sustav. Emocije mogu stvarati energetske blokade koje se manifestiraju kao fizički ili emocionalni problemi.

3. Oslobađanje blokada: Energetska psihologija nudi tehnike za oslobađanje tih blokada i transformaciju emocionalnih stanja. Primjerice, korištenjem akupunkturnih točaka uz afirmacije, osoba može osvijestiti i osloboditi negativne emocije.

4. Postizanje emocionalne ravnoteže: Kroz rad na energetskim kanalima i oslobađanje emocionalnih blokada, postiže se emocionalna ravnoteža. Osoba može osjetiti smanjenje stresa, povećanje pozitivnih emocija i veću unutarnju harmoniju.

Važno je napomenuti da svaka osoba može iskusiti različite emocionalne blokade i reagirati na njih na svoj način. Energetska psihologija pruža alate za razumijevanje i rad na ovim emocionalnim stanjima i blokadama. Kroz ovo duboko razumijevanje povezanosti između uma, emocija i energetskih tokova, postiže se emocionalna transformacija i veće blagostanje.

PROČITAJ JOŠ:

Vizualizacija: Snaga mentalnih slika za ostvarenje ciljeva

7 koraka za manifestiranje želja iz kuta fizike

Afirmacije: Kako ih pravilno koristiti za pozitivne promjene u životu?

Theta healing: Što je Theta iscjeljivanje i kako djeluje?

- Promo -