fbpx

Najbolja eterična ulja i metode aromaterapije za dišne infekcije

Eterična ulja su moćni sastojci koji se koriste za različite terapijske i ljekovite svrhe. Uporaba eteričnih ulja predstavlja siguran i prirodan način za poboljšanje općeg zdravlja i dobrobiti.  Koja su najbolja eterična ulja za dišne infekcije pročitajte u nastavku.

Što su eterična ulja

Eterična ulja, iako ih nazivamo uljima, zapravo nisu ulja i ne sadrže masne komponente. Ona su mirisne, koncentrirane i lako hlapive tekućine dobivene iz biljaka (cvijeta, lista, stabljike, kore, usplođa, sjemena, cijele biljke, smole…)

 • destilacijom
 • tiještenjem
 • ekstrakcijom.

Primjenjuju se u različitim tretmanima za očuvanje zdravljaprevenciji bolesti i stanja, u terapijama kod različitih tegoba, kao oplemenjivači prostora mirisom, u njezi kože lica, tijela, kose, u sredstvima za čišćenje kućanstva, u raznim slasticama itd.

Koliko su prirodna i koliko god pomažu u raznim tegobama, toliko mogu biti i štetna po zdravlje. Iz tog razloga je, svakako potrebno, prije primjene posavjetovati se s iskusnim aromaterapeutom.

Aromaterapija i eterična ulja

Danas se na tržištu može naći jako puno eteričnih ulja sumnjivih proizvođača koja na deklaraciji imaju natpis “100% čisto eterično ulje” ili oznaku “eko” ili “bio”, ali to apsolutno ne znači da je to ulje kvalitetno.

Da bi bili sigurni da je eterično ulje kvalitetno, na ambalaži treba biti deklaracija sa sljedećim informacijama:

 • latinsko ime roda i vrste biljke iz koje je eterično ulje dobiveno
 • dio biljke iz koje je ulje dobiveno
 • način dobivanja ulja
 • glavne kemijske sastavnice
 • zemlja porijekla
 • lot (broj kojim se može provjeriti sirovina i proizvođač)
 • datum proizvodnje/rok trajanja eteričnog ulja

U slučaju da je deklaracija nepotpuna i zbunjujuća, najbolje bi bilo ne koristiti takva ulja u aromaterapijske svrhe, jer za takva eterična ulja niste sigurni u kvalitetu i terapijski učinak, a kod osjetljivih osoba mogu izazvati neželjene reakcije. Kada gledamo rok trajanja eteričnog ulja, na deklaraciji može stajati da je to i nekoliko godina, i to je istina, ali samo i isključivo tvornički zapakirana.

Jednom kada se bočica eteričnog ulja otvori, njezin rok trajanja se skraćuje, jer svaki doticaj tekućine u bočici sa zrakom i svjetlošću djeluje povoljno na oksidaciju i kvarenje. Tako npr. eterična ulja crnogorice ili citrusna eterična ulja imaju kraći rok trajanja nakon otvaranja (oko 3-6mj), od eteričnih ulja drugih biljaka (6-8mj).

Stoga je potrebno educirati se, pažljivo čitati deklaracije i biti oprezan.

Eterična ulja i mirisi

Danas u aromaterapiji se koristi ukupno 250 vrsta različitih mirisa. Kako je miris lavande prvi miris koji je upotrijebljen u svrhu zacijeljivanja i rane i poboljšanja zdravlja, možemo reći da je miris lavande slučajni začetnik ove discipline.

Za eterična ulja smatra se da su esencija ili duša biljke, a dobivaju se postupcima destilacije ili hladnog prešanja te imaju velika terapeutska djelovanja na naše raspoloženje, zdravlje i imunitet. 

Mirisi eteričnih ulja dijele se na zemljane, cvjetne, voćne, biljne, začinske i drvenaste mirise. Njihove mirisne note dijele se dalje na gornje, srednje i donje.

Gornje mirisne note daju prvi dojam mirisa, brzo isparavaju, djeluju na području glave (protiv glavobolje, prehlade, za bolju koncentraciju). Ovdje ubrajamo eterično ulje limuna, naranče, eukaliptusa, bergamota, bosiljka i rimske kamilice.

Srednje mirisne note su one koje određuju miris, djeluju na srednji dio tijela (na probavu, probleme sa želucem, na pluća i bronhije). Ovdje ubrajamo neka mediteranska ulja: ružmarin, kadulja, lavanda, čajevac te sva cvjetna ulja: ruža, geranij, jasmin i ylang-ylang.

Donje mirisne note najdulje traju, fiksiraju gornje i srednje note, djeluju na donji dio tijela (protiv bolova u leđima, upale mjehura, na reproduktivne organe). Ovdje se ubrajaju pretežito mirisi koji su dobiveni iz drveća ili kore: bor, jela, mira, borovica, čempres, cedar, cimet, papar, klinčić i patchouli.

Metode aromaterapije koje pomažu kod dišnih infekcija

Jesensko-zimsko razdoblje je vrijeme kada često obolijevamo od respiratornih tegoba. Začepljen nos, glavobolja, curenje nosa, kašalj (suhi ili produktivni), bol u grlu, od disanja na usta… ometaju san i svakodnevno funkcioniranje zbog čega možemo biti razdražljiviji više nego obično.

Postoji nekoliko metoda kojima si možemo pomoći da lakše dišemo, umirimo kašalj i da infekcija prođe u kraćem vremenu:

 1. upaliti difuzer u prostoriji u kojoj boravimo nekoliko puta tijekom dana i nekoliko puta zaredom, zatvorenih očiju, udahnuti maglicu oko 20 ak cm udaljenog nosa od izvora maglice
 2. upaliti difuzer tijekom noći u sobi u kojoj spavamo lokalno utrljavanetericna ulja i disne infekcijeje aromaterapijskog pripravka na leđa i prsnu kost
 3. prije spavanja ili tijekom noći kada osjetimo otežano disanje, na ramena pidžame ili kapnuti po kap eteričnog ulja

Osim navedenih metoda, higijena nosa je jako važna. Ispuhivanje čim se stvori potreba smanjuje mogućnost nastanka kašlja, upale uha i infekcije sinusa.

Najbolja eterična ulja za dišni sustav

Najbolja eterična ulja koja pomažu kod respiratornih tegoba i koja su sigurna za primjenu:

ravintsara, bijeli bor, kopaiba, eukaliptus radiata, ružmarin kt. 1,8 cineol, sibirska i kanadska jela, puzajući miloduh kt. cineol, kajeput, niauli kt. cineo, saro, tamjanovac…

Aromaterapijski pripravak koji možete napraviti i kod kuće, a koji je siguran za primjenu od prvih znakova respiratornih tegoba je:

10ml hladno prešanog biljnog ulja (badem, koštice marelice, lješnjak – oprez ako ste alergični na orašide) 

14kapi eteričnog ulja (može biti jedno ili maksimalno tri od prethodno navedenih)

Ovakav aromaterapijski pripravak se nanosi 3x na dan u tankom sloju na leđa i cijelu prsnu kost. Ako vam, na bilo koji način, smeta miris, umjesto prsne kosti možete ga umasirati na stopala.

Najbolja eterična ulja za primjenu kod djece

Aromaterapijski pripravak koji možete napraviti i kod kuće, za dišne infekcije za djecu nakon 2 godine starosti:

 • 10ml hladno prešanog ulja bedema
 • 2kapi bijelog bora
 • 3kapi ravintsare

koji se maže na leđa i prsa.

Aromaterapijski pripravak za dišne infekcije za djecu od 3 mjeseca starosti:

 • 10ml hladno prešanog ulja bedema
 • 2kapi bijelog bora ili kanadske jele

koji se maže na leđa.

etericna ulja za bebe

S ovim metodama treba biti jako oprezan ako dijete boluje od astme. U tom slučaju inhalacija nad difuzorom i kapanje eteričnih ulja na plišanca i pidžamicu nije opcija jer može potaknuti astmatički napadaj.

Ono što se može primijeniti je dermalna metoda tj. mazanje aromaterapijskog pripravka na leđa i stopala

Primjenom aromaterapije na potpuno prirodan način djelujemo na tegobe, a kako bi primjena bila potpuno sigurna važno je koristiti visokokvalitetna certificirana kemotipizirana eterična ulja provjerenih proizvođača prema preporukama iskusnog aromaterapeuta.

Ako niste sigurni u aromaterapijski pripravak, u kvalitetu nekih eteričnih ulja, u odabir eteričnih ulja ili bilo što drugo, obratite se aromaterapeutu, sigurna sam da će vam drage volje pomoći.

Autor: Andrea Bezak, aromaterapeut

PROČITAJ JOŠ:

Aromaterapija: osnovne smjernice za primjenu

Aromaterapija recepti: kako si pomoći protiv stresa?

Eterična ulja za bebe: koja i kako koristiti?

Briga o sebi: put do boljeg poznavanja sebe

- Promo -
- Promo -
popularno