Najbolja eterična ulja za bebe: koja i kako koristiti?

Eterična ulja za bebe mogu biti koristan dodatak uz ljubav i brigu koju dajete svojoj bebi. Osim što mogu biti korisna za održavanje zdravlja bebe, isto tako mogu osigurati i umirujuću atmosferu u bebinoj sobi.

Eterična ulja za bebe i njihove prednosti

Bebe su najnježnija bića koja se prilagođavaju svijetu oko sebe. Svaki aspekt njihovog života, od dodira do mirisa, igra važnu ulogu u njihovom razvoju. Uz ljubav i brigu koje pružamo našoj bebi, eterična ulja mogu biti korisna kao dodatak. Osim što pomažu u održavanju zdravlja bebe, ona stvaraju i umirujuću atmosferu u sobi.

Bebe su iznimno osjetljive, pa je važno biti oprezan pri upotrebi aromaterapije. Ako je beba zdrava, nije potrebno opterećivati je eteričnim uljima. Važno je da beba osjeti, upozna i uživa u mirisima svojih roditelja, dok se njen imunitet prirodno razvija.

Koja eterična ulja za bebe koristiti, kada i zašto?

beba

Neki izvori navode da se aromaterapija može koristiti kod beba nakon tri mjeseca starosti, ali ako beba ima neke tegobe poput dojenačkih kolika u prvim mjesecima svog života, možemo joj pomoći s eteričnim uljem mandarine razrijeđenim u hladno prešanom bademovom ulju (uz oralnu primjenu probiotičkih kapi za bebe).

Recept za aromaterapijski pripravak protiv dojenačkih kolika

Da bismo olakšali dojenačke kolike, možemo napraviti jednostavan aromaterapijski pripravak. Potrebni su sljedeći sastojci:

10 ml hladno prešanog ulja badema

1 kap eteričnog ulja mandarine

Umasirajte nekoliko kapi smjese od 10 ml hladno prešanog bademovog ulja i 1 kapi eteričnog ulja mandarine na trbuščić bebe laganim pritiskom u smjeru kazaljke na satu, 2 puta dnevno.

Napomena:

Prije prve primjene ovog aromaterapijskog pripravka, važno je napraviti test na manjem dijelu bebine kože i pričekati 15-ak minuta kako bismo se uvjerili da nema negativne reakcije na eterično ili biljno ulje. Tijekom umasiravanja pripravka, potrebno je zaštititi bebine ručice kako ne bi došle u dodir s pripravkom i kako beba ne bi slučajno unijela ulje u usta ili oči.

Koja eterična ulja odabrati za bebe i malu djecu?

Kod odabira eteričnih ulja izuzetno je važno obratiti pozornost na njihovu kvalitetu. Za aromaterapijsku primjenu, eterična ulja moraju posjedovati sve potrebne certifikate kvalitete (plinska kromatografija, relativna gustoća, indeks loma svjetlosti…), koje možete zatražiti od proizvođača u bilo kojem trenutku. Na taj način izbjeetericno uljegavamo korištenje imitacija koja umjesto koristi mogu nanijeti štetu našem tijelu.

Također je važno obratiti pažnju na rok trajanja eteričnih ulja. Nakon otvaranja bočice, potrebno ih je potrošiti unutar 8 mjeseci do godine dana, a citrusna ulja i ulja iz crnogorice unutar 3-4 mjeseca. Nakon tog vremena, eterična ulja oksidiraju, gube svoja svojstva i djelovanje navedeno u opisu, te mogu izazvati iritacije.

Najčešća eterična ulja koja su prihvatljiva za dermalnu primjenu kod beba i male djece:

 1. Mandarina (crvena i zelena)

  • ublažava dojenačke grčeve, nadutost i nervozu
 2. Slatka naranča

  • umiruje nervozu
 3. Sibirska i kanadska jela

  • olakšavaju disanje i dišne tegobe kod prehlade i gripe, umiruju kašalj
 4. Rimska kamilica

  • protuupalna, umiruje nervozu i nesanicu
 5. Puzajući miloduh

  • antivirusno djelovanje, olakšava disanje i umiruje kašalj
 6. Ravensara

  • antivirusno djelovanje, pomaže kod dišnih infekcija i upale uha, umiruje, ima imunostimulirajuće djelovanje
 7. Kajeput

  • olakšava disanje i iskašljavanje, djeluje antiseptički
 8. Eukaliptus radiata

  • antivirusno djelovanje, olakšava disanje, pomaže kod upale uha, ima imunostimulirajuće djelovanje
 9. Tamjanovac

  • olakšava disanje i iskašljavanje, umiruje
 10. Bijeli bor

  • olakšava disanje i iskašljavanje, umiruje kašalj, pomaže kod podizanja imuniteta

S obzirom da postoji velik broj eteričnih ulja, ova su odabrana zbog njihovog djelovanja na najčešće tegobe kod djece. Za složenije tegobe poput bronhitisa, dermatitisa, viroza s povišenom tjelesnom temperaturom, preporučuje se konzultacija s iskusnim aromaterapeutom.

Koje god eterično ulje odaberemo za dermalnu primjenu na svojoj bebi ili djetetu, potrebno ga je razrijediti u hladno prešanom biljnom ulju.

Bebe i mala djeca su osjetljiva skupina i u aromaterapijskim pripravcima reagiraju na eterična ulja i u minimalnim koncentracijama i kod dermalne primjene i u difuzeru, stoga ne treba pretjerivati s količinom, 1-2 kapi bit će sasvim dovoljne u difuzeru ili u 10ml hladnoprešanog biljnog ulja.

Autor: Andrea Bezak, aromaterapeut

PROČITAJ JOŠ:

Aromaterapija: osnovne smjernice za primjenu

Aromaterapija recepti: kako si pomoći protiv stresa?

Holistički pristup zdravlju: Koji su izazovi i najčešće zamke?

Odgoj djece: mindfulness i univerzalni jezik za odgoj djece

- Promo -spot_img
- Promo -
popularno