Faze tugovanja: 5 faza kroz koje prolazimo kada tugujemo

Faze tugovanja prilikom gubitka voljene osobe neizbježan su dio ljudskog iskustva tijekom cijelog života. Bez obzira na to tko ste i gdje živite, kad-tad ćete se suočiti s gubitkom voljene osobe. No, važno je znati da niste sami u tom iskustvu, i da je potpuno normalno osjećati duboku tugu. Ono što može biti utješno jest činjenica da vremenom stvari postaju lakše, a rane počinju zacijeljivati.

Kako se nositi s gubitkom voljene osobe?

Gubitak voljene osobe, posebice zbog smrti, izaziva duboku tugu. Tuga je intenzivna fizička i emocionalna bol. Kada kažemo da je netko pogođen tugom, to znači da tuga obuhvaća sve aspekte njihovog bića.

Kako bi pomogli svojim bližnjima suočiti se s gubitkom voljene osobe, različite kulture razvile su svoje običaje i rituale. Ti običaji uključuju okupljanje obitelji i prijatelja, nošenje crne odjeće, sudjelovanje na sprovodu te poštivanje određenog razdoblja žalovanja.

Iako se običaji razlikuju među društvima i etničkim grupama, zajednički im je cilj pomoći ljudima da prođu kroz proces tugovanja i nauče živjeti u svijetu gdje voljene osobe više nema.

Faze tugovanja kroz koje prolazimo

Psihijatrica Elisabeth Kübler-Ross je 1969. godine predstavila pet faza tugovanja koje su postale temelj za razumijevanje i obradu gubitka. Iako su prvobitno razvijene za proučavanje osjećaja pacijenata na samrti, ove faze su kasnije proširene na sve oblike tugovanja i gubitka.

1. Faza poricanja

Faza poricanja je prva faza procesa tugovanja i često se doživljava kao obrambeni mehanizam za suočavanje s gubitkom voljene osobe. U ovoj fazi, osoba je nespremna prihvatiti stvarnost gubitka i ima tendenciju odbijanja vjerovanja da se voljena osoba zaista više ne nalazi među živima. Evo nekoliko detalja o ovoj fazi:

Šok i nespremnost:Osoba koja prolazi kroz fazu poricanja može se osjećati šokirano kad sazna za gubitak. Čini se kao da je to nemoguće ili nerealno, i osoba može imati teškoća prihvatiti tu informaciju.

Emocionalna anestezija: Ova faza često karakterizira emocionalna anestezija. Osoba može osjećati sebe kao da su njeni osjećaji prigušeni. To je način da se ublaži šok i bol te osoba može lakše preživjeti prve trenutke gubitka.

Negiranje stvarnosti: Osoba koja je u fazi poricanja može često negirati stvarnost gubitka. Može se ponašati kao da se ništa nije dogodilo ili kao da voljena osoba i dalje postoji. Ovo je način da se privremeno izbjegne suočavanje s tjeskobom i tugom.

Trajanje faze: Faza poricanja može trajati različito za svaku osobu i ne mora biti iste dužine. Trajanje ovisi o mnogim faktorima, uključujući odnos s preminulom osobom, dubinu emotivne veze, i osobne karakteristike.

Važno je napomenuti da faza poricanja nije nužno negativna reakcija na gubitak. To je prirodna reakcija tijela i uma na šok i stres uzrokovan gubitkom voljene osobe. Ova faza pomaže osobi da postepeno prihvati stvarnost gubitka kako se proces tugovanja razvija, i omogućava postupno napredovanje kroz ostale faze koje se javljaju kasnije u procesu.

2. Faza bijesa

Faza bijesa je druga faza u procesu tugovanja i obilježena je snažnim osjećajima bijesa i frustracije. U ovoj fazi, osoba koja tuguje može iskusiti niz emotivnih reakcija koje su usmjerene prema gubitku voljene osobe. Evo nekoliko detalja o ovoj fazi:

Osjećaj nemoći: Bijes je često reakcija na osjećaj nemoći pred gubitkom. Osoba se može osjećati bespomoćno pred stvarnošću da voljena osoba više nije prisutna u njihovom životu.

Usmjerenost bijesa: Osoba može osjećati bijes prema mnogim stvarima i osobama. To može uključivati bijes prema sudbini, preminuloj osobi, samoj sebi ili drugim ljudima. Osoba može se osjećati ljuta na druge zbog toga što ne razumiju njezinu bol.

Izražavanje bijesa: Bijes se može izražavati na različite načine, uključujući verbalno izražavanje, fizički izljevi bijesa, ili čak pasivno-agresivno ponašanje. Važno je napomenuti da izražavanje bijesa nije nužno negativno, već je prirodna reakcija na emocionalnu bol.

Trajanje faze: Faza bijesa može trajati različito za svaku osobu. Neki ljudi brže prođu kroz ovu fazu, dok drugi mogu ostati u njoj duže vrijeme. Trajanje ovisi o osobnim karakteristikama, dubini emotivnog odnosa s preminulom osobom te načinu na koji se osoba suočava s bijesom.

Važno je napomenuti da je bijes normalna i prirodna reakcija na gubitak voljene osobe. To je način na koji osoba izražava svoje emocionalne patnje i pomaže joj se nositi s njenom tjeskobom. Faza bijesa je samo jedan dio šireg procesa tugovanja, i tijekom vremena, osoba će postupno napredovati kroz ostale faze kako bi se nosila s gubitkom.

3. Faza pregovaranja

Faza pregovaranja je treća faza u procesu tugovanja i karakterizira pokušaj osobe da pronađe smisao, rješenje ili način da se nosi s gubitkom voljene osobe. U ovoj fazi, osoba se često pita “Što ako…” i pokušava razmisliti o alternativnim scenarijima ili ponašanju koje bi moglo promijeniti ishod gubitka. Evo nekoliko ključnih aspekata ove faze:

Pregovaranje s Bogom ili sudbinom: Osoba može se obratiti višoj sili, vjeri ili sudbini kako bi pokušala razumjeti zašto se gubitak dogodio. Može pregovarati da se vrati vrijeme unatrag ili da se promijeni ishod.

Razmatranje alternativnih scenarija: Osoba često razmišlja o različitim mogućnostima koje su mogle spriječiti gubitak. To uključuje postavljanje pitanja “Što ako sam nešto drugačije učinio/la?” ili “Da sam samo ranije reagirao/la…”.

Pokušaj pronalaženja smisla: Osoba može tražiti smisao u gubitku, pokušavajući pronaći razlog zašto se to dogodilo. Pitanja poput “Kakav je svrha ovoga?” često se postavljaju.

Odmahivanje od stvarnosti: U ovoj fazi, osoba može privremeno sebe odvojiti od stvarne stvarnosti i potonuti u maštarije o alternativnim scenarijima. To može pružiti kratkotrajno olakšanje od emocionalne boli.

Faza pregovaranja može biti pomalo konfuzna i obilježena unutarnjim konfliktima. Osoba se trudi razumjeti i naći smisao u gubitku, ali često shvaća da ne može promijeniti prošlost.

Ova faza pomaže osobi postupno prihvatiti stvarnost i napredovati prema fazi prihvaćanja, gdje će naučiti živjeti s gubitkom na konstruktivan način. Važno je napomenuti da svatko prolazi kroz ovu fazu na svoj način i brzinom koja mu odgovara.

4. Faza depresije

Faza depresije je četvrta faza u procesu tugovanja i često se karakterizira dubokom tjeskobom i tugom. U ovoj fazi, osoba se suočava s punom težinom gubitka i tuge, a emocionalne reakcije postaju intenzivnije. Evo nekoliko ključnih aspekata ove faze:

Duboka tuga: Osoba tuguje na dubokoj razini. Emocije tuge mogu biti preplavljujuće i intenzivne. Osoba se osjeća kao da je potonula u tamnu emocionalnu dubinu.

Bespomoćnost: Osoba može se osjećati potpuno bespomoćno pred stvarnošću gubitka. Može se pitati kako će ikada moći nastaviti bez voljene osobe.

Fizički i emocionalni simptomi: Depresivna faza može izazvati fizičke simptome poput umora, gubitka apetita, nesanice ili glavobolja. Emocionalni simptomi uključuju osjećaj praznine, odsutnosti i duboku tugu.

Pitajući se za smisao: Osoba često razmišlja o svrsi i smislu života bez voljene osobe. Pitanja poput “Kako dalje?” i “Što je svrha bez njih?” često se postavljaju.

Faza depresije je važna i prirodna komponenta procesa tugovanja. Omogućava osobi da iskaže i obradi svoje duboke emocije i tugu. Ova faza pomaže osobi postupno napredovati prema fazi prihvaćanja, gdje će naučiti kako živjeti s gubitkom i nastaviti svoj život na konstruktivan način. Važno je napomenuti da svatko prolazi kroz ovu fazu na svoj način i u svom vremenskom okviru.

5. Faza prihvaćanja

Faza prihvaćanja je posljednja faza u procesu tugovanja i označava postupno prihvaćanje stvarnosti gubitka voljene osobe. U ovoj fazi, osoba postaje sposobna prihvatiti da voljena osoba više nije prisutna i da je gubitak postao sastavni dio njenog života. Evo nekoliko ključnih aspekata ove faze:

Prihvaćanje stvarnosti: Osoba postupno prihvaća činjenicu da voljena osoba više nije među živima. Umjesto poricanja ili borbe s gubitkom, osoba se miri s njim.

Nastavak s životom: Osoba počinje postepeno nastavljati sa svojim životom. Ovo uključuje vraćanje svakodnevnim aktivnostima, obavezama i odnosima s drugima.

Očuvanje sjećanja: Osoba zadržava sjećanja na voljenu osobu, ali ih više ne doživljava na način koji izaziva intenzivnu tugu. Sjećanja postaju izvor utjehe i ljubavi.

Konstruktivno suočavanje: Osoba razvija konstruktivne načine suočavanja s gubitkom. Može se posvetiti radu na sebi, podržavati druge koji prolaze kroz slične gubitke ili se posvetiti dobrotvornom radu.

Faza prihvaćanja označava proces prilagodbe na život bez voljene osobe. Važno je napomenuti da to ne znači da su emocije potpuno nestale. Osoba će i dalje osjećati tugu, ali će se naučiti nositi s njom na način koji ne preplavljuje njihov život. Ova faza omogućava osobi da nastavi naprijed i da ponovno pronađe smisao i radost u svakodnevnom životu.

Posljedice tugovanja

Nedostatak suočavanja s tugom može imati ozbiljne negativne posljedice po fizičko i mentalno zdravlje. Međutim, kad se tuga postupno smanjuje, emocionalna energija preusmjerava se prema obnovi života, obavljanju svakodnevnih dužnosti i izgradnji novih odnosa. Iako se povremeno javljaju valovi tuge, oni ne sprječavaju osobu da živi s pozitivnim pristupom.

Trajanje faza tugovanja

Nema univerzalnog vremenskog okvira za trajanje tugovanja. Za neke osobe, suočavanje s gubitkom voljene osobe traje samo nekoliko mjeseci, dok za druge može trajati godinama. Povremeno se mogu javiti valovi tuge tijekom cijelog života, što je normalna reakcija na gubitak.

Gubitak voljene osobe može se manifestirati različito ovisno o mnogim čimbenicima, uključujući osobnost, stil suočavanja, religijsko i kulturno podrijetlo te kvalitetu odnosa s voljenom osobom. Također, okolnosti smrti, bilo da je iznenadna ili nakon duge bolesti, oblikuju način na koji osoba tuguje i suočava se s gubitkom.

Suočavanje s gubitkom voljene osobe može biti izazovno, ali proces tugovanja omogućuje ljudima da postupno pronađu mir i obnove svoj život unatoč odsutnosti voljene osobe.

PROČITAJ JOŠ:

Upoznajte podsvijest: Kako promijeniti podsvjesno razmišljanje?

Afirmacije: Kako ih pravilno koristiti za pozitivne promjene u životu?

Kako iscijeliti unutarnje dijete: Kako vaša prošlost oblikuje vašu sadašnjost?

Kako prihvatiti sebe u potpunosti: 10 koraka na putu do samoprihvaćanja

7 stvari koje ne možete kontrolirati u životu

- Promo -spot_img