Što je holistički pristup zdravlju i koje su najčešće zamke?

Holistički pristup zdravlju predstavlja danas vrlo popularan koncept. Prirodno je primamljiv i zvuči smisleno; a kada čovjek jednom iskusi benfite takvog pristupa na vlastitoj koži, vjerojatno je da se više neće htjeti vratiti “na staro”, već će težiti ka cjelovitosti do kraja svog života.

Što je holistički pristup?

Holistički pristup zdravlju je pristup koji uključuje razmišljanje o cjelovitoj slici osobe, uzimajući u obzir fizičko, mentalno, emocionalno i društveno zdravlje. To uključuje obraćanje pažnje na sve aspekte osobe i njihovu međusobnu povezanost. Holistički pristup promovira ideju da tijelo, um i duh čine jedinstven sistem koji treba biti uravnotežen radi postizanja optimalnog zdravlja.

Holistički pristup označava pojam razmišljanja o velikoj široj slici. Bilo da se bavite holističkim roditeljstvom, holističkim dizajnom web stranice ili holističkom medicinom, znajte da svaka promjena koju napravite u jednom dijelu utječe na cjelinu.

Holistički pristup zdravlju predstavlja danas vrlo popularan koncept. Obično, holistički pristup zdravlju čovjek započinje istraživati zbog dugogodišnjeg zdravstvenog problema i bolesti, nedostatnih odgovora suvremene medicine, ili pak unutarnjeg poziva za održavanjem mira i sklada u umu, duhu i tijelu.

Koji su izazovi holističkog pristupa?

Danas možemo na svakom kutku pronaći razne savjete, smjerove i tehnike holističkog pristupa zdravlju: što i kako jesti, kojom se fizičkom aktivnošću baviti, koju vrstu meditacije prakticirati i koje prirodne dodatke prehrani konzumirati. Okruženi smo dobronamjernim informacijama, ali ih je ponekad jednostavno previše, zbog čega se često nađemo zbunjeni na putu ka cjelovitosti.

Možda imamo interes za nešto – ali ne znamo odakle krenuti, ili započnemo ali nam je teško održati novu rutinu i uskoro sve pada u vodu, do sljedećeg pokušaja – nove tehnike, fizičke aktivnosti ili tretmana, načina prehrane… S druge strane, možda smo jedni od onih koji jako drže do discipline, što nas – i u holističkom pristupu zdravlju odvede u ekstrem i izbaci iz balansa. 

Kako održati holistički pristup zdravlju u modernoj svakodnevnici?

odrzivost holistickog pristupa

Postavlja se pitanje kako u obilju informacija istinski slušati i zaista čuti sebe? Kako pronaći nešto što možemo integrirati u modernu svakodnevnicu s ciljem postizanja optimalnog zdravlja, a da pritom ne odlazimo u ekstreme, već to činimo s lakoćom, na prirodan način i iz dana u dan uviđamo učinkovitost vlastite rutine?

Kada pričamo o holističkom pristupu zdravlju i liječenju, nije toliko važna tehnika ili smjer koji smo odabrali, već je li određeni pristup u skladu s našom jedinstvenom prirodom i trenutnim stanjem koji se mijenja iz dana u dan. Danas se vrlo lako možemo upustiti u nešto za što mislimo da je “zdravo”, te dugoročnim slijepim slijeđenjem tuđih dobronamjernih savjeta isti pristup pretvoriti u nešto što je za nas nezdravo.

Kako održati holistički pristup zdravlju i liječenju?

Često se događa da se fokusiramo samo na jedan aspekt zdravlja, zbog čega nesvjesno ignoriramo ostale aspekte našeg života. Samim tim ignoriranjem, pristup prestaje biti cjelovit ili holistički, jer smo fokusirani samo na jedan mali dio za koji se  um “zakačio”. Tada taj holistički pristup zdravlju postaje kutija u kojoj se zarobimo, a mi robotski odrađujemo “zdrave” zadatke, zaboravljajući da holistički pristup zahtjeva novi, svjež pogled na naš život – iz dana u dan. 

Ideja jest da se svaki pojedinac sagledava individualno, ali u svojoj cijelosti, koja obuhvaća ne samo fizički, psihički, emocionalni i duhovni aspekt, već i zajednicu te okolinu koja utječe na nas i na neki nas način oblikuje, ali i mi oblikujemo nju.

Zato je važno da ispred svih tehnika stavimo vlastito iskustvo kao nit vodilju na putu ka cjelovitosti. Umjesto da svoj život prilagodimo holističkim tehnikama – trebali bi tehnike prilagoditi svojem životu, kako bi bile održive u našoj jedinstvenoj svakodnevnici.

Holistički pristup zdravlju i najčešće zamke

holisticki pristup podsjetnici

1. Ne možemo očekivati rezultate ako ne živimo u skladu s prirodom

Prva i osnovna činjenica jest da ne možemo očekivati da će alternativni načini dovođenja zdravlja u ravnotežu djelovati – ukoliko ne živimo u skladu sa prirodom i vlastitim ciklusima. To bi značilo – možemo jesti “zdravu”, organsku hranu pripremljenu po određenim principima, konzumirati razne dodatke prehrani ili ljekovite biljke, odrađivati fizičke tretmane, međutim – i dalje živjeti pod stresom, piti previše kave i pušiti, biti u disfunkcionalnim odnosima, sjediti većinu dana (ili biti previše aktivni) i odlaziti kasno na spavanje.

Nažalost, takav pristup će nam usporiti, ili čak blokirati bilo kakvo vraćanje u ravnotežu i promjene koje smo uveli neće biti učinkovite. Svi aspekti našeg bića – fizička, mentalna i emocionalna razina, usko su povezani s ciklusima prirode. Obično sve kreće od rutine usklađene s prirodom. Kada uhvatimo ritam prirode, kada se osjećamo naspavano, smireno i sigurno – tek tada nam se fizičko tijelo kreće opuštati i stvara se plodno tlo na kojem promjene koje uvodimo u svoju svakodnevnicu mogu zaista uroditi plodom, od fizičkih do suptilnijih razina.

2. “Bolest” nije neprijatelj

Ako pristupimo zdravlju holistički, shvatit ćemo da je svaki disbalans u tijelu zapravo poruka. Tijelo je formiralo određeni obrambeni mehanizam kako bi nas zaštitilo ili upozorilo da nešto nije u redu. Obzirom da u ovom slučaju ne želimo samo staviti flaster na problem, već pronaći korijen disbalansa – važno je da sa što više ljubavi i zahvalnosti primamo svaku poruku tijela, sviđala nam se ona ili ne. Imajući otvoreni um i ne stavljajući etikete, moći ćemo sagledati trenutno stanje iz šire perspektive. Tada nam svaka “bolest” ili disbalans može postati saveznik u pronalasku harmonije.

3. Priroda nigdje ne žuri

Važno je napomenuti da holistički pristupi zdravlju ne daju instant rješenja na sve naše probleme. Međutim, ukoliko je pojedinac strpljiv i ustrajan u njegovanju cjelovitog pristupa, može očekivati dugoročne rezultate i promjene na fizičkoj, mentalnoj i emocionalnoj razini. Kao što i disbalans do kojeg smo se doveli (na razini fizičkog tijela, emocija ili uma) ne dolazi iznenada, već se nakuplja kroz izvjesno vrijeme dok se ne manifestira (pogotovo na fizičkoj razini), tako se i pozitivne promjene, odnosno vraćanje u balans, ne događaju odmah; već postepeno i suptilno. U prirodi nema instant rješenja. Priroda nigdje ne žuri. Ona je strpljiva, mijenja se kroz cikluse, prolazi kroz promjene polako i sigurno – i to bi trebalo biti sasvim normalno.

4. Otpuštanje otpora prema neugodnim osjećajima

Holistički pristup zdravlju zahtjeva da duboko pogledamo sebe i svoj život iz svakog aspekta. Zahtjeva da budemo iskreni prema sebi i da se ponekad suočimo s neugodnim osjećajima. Mi smo jedini koji možemo otkriti korijen naših obrazaca koji nas ponekad sputavaju i čine probleme u tijelu, umu ili emocijama; ili u odnosima s drugima.

Ta saznanja za nas mogu biti bolna, jer možemo uvidjeti neke aspekte svog života ili sebe s kojima nam se teško suočiti – što je sasvim normalno. Sama činjenica da smo zakoračili na put dovođenja svog zdravlja u ravnotežu na prirodan način je vrlo hrabar potez, pokazuje ljubav prema sebi, vjeru u inteligenciju prirode, u život. Na tom putu, obično shvatimo jedan paradoks – kada istinski otpustimo otpor prema “neugodnom” osjećaju – taj osjećaj nestaje.

5. Vjera u sebe i inteligenciju tijela

Često smo sami sebi najbolji “doktori”. Vrlo je važno da vjerujemo u snagu i moć našeg duha, uma i tijela; i da prije svega slušamo sebe – ali ne iz stanja uma koji nas je možda i doveo u dotičnu situaciju, već iz onog dubljeg mjesta u nama, gdje znamo da se nalazi naša istina. Ponekad ćemo se najlakše uzdići iz starih obrazaca razmišljanja prepuštanjem kontrole i kultiviranjem vjere u sebe i inteligenciju vlastitog tijela.

6. Holistički pristup ne isključuje suvremenu medicinu

Ukoliko je potrebno, holistički pristup zdravlju može integrirati druge aspekte liječenja, poput modernog konvencionalnog liječenja. Međutim, važno je napomenuti da se većina holističkih pristupa bitno razlikuje od moderne medicine – prvenstveno jer čovjekov život ne ograničavaju samo na fizičko iskustvo. Većina holističkih pristupa zdravlju puno pažnje posvećuje našim suptilnim razinama kroz koje otkrivamo našu međusobnu povezanost, ali i vječnu povezanost s Prirodom. Ali to ne znači da trebamo u potpunosti ignorirati suvremenu medicinu koja može imati važnost za naše zdravlje.

Autor: Martina Malić, ayurvedska savjetnica i učiteljica yoge

PROČITAJ JOŠ:

Aromaterapija: Osnovne smjernice za primjenu i dobrobiti

Aromaterapija recepti: Kako si pomoći protiv stresa?

Transcedentalna meditacija: Duboka relaksacija i unutarnji mir

Briga o sebi: put do boljeg poznavanja sebe

Ljubav prema sebi – kako biti sebi najbolji prijatelj?

- Promo -spot_img