Hygge udobnost koja liječi: Danski recept za sreću

Hygge” je riječ koja kola već nekoliko godina. To je danski izraz za udobnost, osjećaj topline, te sigurnosti, prema Cambridge Dictionaryju. 2016. godine, The New Yorker proglasio je tu godinu kao “godinu hyggea.”

Stručnjaci za well being tvrde da su ovi hladniji mjeseci savršeno vrijeme za uvođenje hyggea u vaš život, ako to već niste učinili.

Hygge kao način života

To nije toliko aktivnost koju možete odlučiti učiniti ili ne učiniti. Hygge je više način života koji obične trenutke čini posebnima, ugodnima i smislenima. Meik Wiking, izvršni direktor Instituta za istraživanje sreće i autor knjige “The Little Book of Hygge: Danish Secrets to Happy Living,” objašnjava da je u konceptu hygge prevenstevno riječ o atmosferi, iskustvu, ali i načinu razmišljanja.

Koncept hyggea je stvaranje ugodnog, podržavajućeg fizičkog okruženja: paljenje svijeća, ušuškavanje s mekim pokrivačima i konzumiranje toplih, umirujućih pića. Ali to je također (i možda još važnije) način razmišljanja i filozofija, objašnjava Wiking.

Hygge podrazumijeva stvaranje ugodnog fizičkog okruženja, poput paljenja svijeća, ušuškavanja s mekim pokrivačima i uživanja u toplim napicima. No, jednako je važno stvarati ugodno društveno i emocionalno okruženje. Važno je tko vas okružuje i kako provodite vrijeme.

Nije samo hladnije vrijeme ono što usvajanje hygge načina razmišljanja može učiniti privlačnim; to je način da se brinete o sebi tijekom vremena ispunjenog raznim svjetskim stresorima i ciklusima negativnih vijesti, kaže Holly Schiff, PsyD, licencirana klinička psihologinja sa sjedištem u Connecticutu za Jewish Family Services of Greenwich.

“Tijekom ovog vremena neizvjesnosti i stresa, žudimo za dosljednošću, predvidljivošću i osjećajem kontrole”, objašnjava Schiff. Kao takva, ona napominje da hygge praksa i njezin naglasak na brizi o sebi mogu pomoći pojedincima da ostvaruju kontrolu usred nekontroliranih okolnosti.

Hygge kao briga o sebi

Hygge bi mogao biti dio razloga zašto se Danska konstantno svrstava među najsretnije zemlje na planetu, uz Finsku, Norvešku i Švicarsku (ove ljestvice dolaze iz godišnjeg Svjetskog izvješća o sreći).

Iskustvo hyggea navodno smanjuje stres i poboljšava emocionalno blagostanje, iako ne postoje znanstvena istraživanja koja ispituju prednosti te prakse u cjelini. “Podrška za hygge dolazi od njegovih neovisnih komponenti – nije ispitan kao skup uvjeta okoliša”, napominje dr. Sally Augustin, psihologinja za okoliš i dizajn te direktorica dizajnerske tvrtke Design With Science sa sjedištem u Chicagu. Rad dr. Augustina usmjeren je na korištenje dizajna na znanstveno potkrijepljene načine za poboljšanje kognitivnih, emocionalnih i fizičkih iskustava.

Na primjer, istraživanje objavljeno u izdanju časopisa Ergonomics iz veljače 2020. otkrilo je da ljudi toplu, prigušenu svjetlost doživljavaju kao opuštajuću od jake, bijele svjetlosti.

Osim toga, postoje čvrsti dokazi da je njegovanje društvenih veza (još jedna komponenta hyggea — provođenje vremena s prijateljima i obitelji) korisno za fizičko i emocionalno zdravlje; nekoliko takvih studija uključeno je u recenziju objavljenu 2018. u časopisu Annual Review of Psychology.

Prethodna istraživanja također su pokazala, na primjer, da žene koje u predmenopauzi imaju češće zagrljaje od svojih partnera, imaju višu razinu oksitocina (koji se često naziva “hormon ljubavi” ili “hormon maženja”), kao i niži krvni tlak.

Znanost je također pokazala da boravak u blizini određenih mirisa (da, aromaterapija se računa) može potaknuti opuštanje: studija iz Japana otkrila je da kada su žene bile izložene 90 sekundi zraku prožetom mirisom eteričnog ulja ruže ili naranče, to je izazvalo fiziološko opuštanje u njihove mozgove i doveli do povećanja osjećaja “ugodnosti” i “opuštenosti”.

Štoviše, “kada smo pozitivnije ili opuštenije raspoloženi, postajemo bolji u rješavanju problema, razmišljamo kreativnije i bolje se slažemo jedni s drugima”, kaže Augustin. Sve ove potencijalne dobrobiti prakticiranja hyggea objašnjavaju zašto i kako to može biti metoda samonjege.

Osim toga, Schiff napominje da načela hyggea, uključujući i ona koja uključuju brigu o sebi, mogu imati pozitivne implikacije na mentalno zdravlje. To uključuje manje stresa, smanjenu tjeskobu i općenito bolje raspoloženje.

Kako Hygge učiniti dijelom svog života

Zašto stvaranje ugodnog, primamljivog, privlačnog okruženja čini razliku u smislu našeg općeg blagostanja i well beinga? “Radi se o stvaranju protoka okoliša i topline, o tome da se osjećate ugodno i podržano kroz vizualna, prostorna i druga osjetilna svojstva”, kaže dr. Allen Elkin, klinički psiholog sa sjedištem u New Yorku i autor knjige Upravljanje stresom za glupane.

Kako započeti stvaranje hygge efekta? Stvarno ovisi o vama. “Važno je zapamtiti da vaše okruženje utječe na to kako se osjećate – i možete preuzeti kontrolu nad svojim okruženjem i učiniti ga stvarno dobrim”, kaže Augustin. Taj aspekt “preuzimanja kontrole” doista je važan, dodaje ona. “Jedna od naših temeljnih ljudskih motivacija je osjećaj da imamo element autonomije u našim životima” — da imate mogućnosti u smislu onoga što radite.

U tu svrhu možete birati između sljedećih strategija kako biste započeli s hyggeom i prakticirali ga kao oblik brige o sebi.

Odlučite se za osvjetljenje raspoloženja.

Kod kuće prigušite svjetla i zapalite svijeće. Ili zapalite vatru u kaminu ako to možete učiniti na siguran način. Ili, kupite tople jantarne žarulje za svoje svjetiljke i rasvjetna tijela, a zatim “upalite što god je prikladno u bilo kojem trenutku”, predlaže Augustin.

Družite se s uskim krugom bliskih prijatelja.

“Najvažniji društveni odnosi su bliski odnosi u kojima doživljavate stvari zajedno s drugima i doživljavate da ste shvaćeni; gdje dijelite misli i osjećaje; i dajete i primate podršku,” objašnjava Wiking. To zajedništvo je bit hyggea.

Udobno se smjestite.

Dodajte deke, jastuke i pokrivače od flanela ili flisa u svoje kućno okruženje za prilike za ušuškavanje. Budite ležerni i nosite udobne, široke pulovere, tajice ili traperice za koje se ne bojite da ćete se zgužvati, debele čarape koje griju vaša stopala i velike šalove (danski potpis). “Odlučite se za mekane teksture koje se dobro osjećaju na vašoj koži”, savjetuje Augustin.

Uspostavite ugodan ritual prije spavanja i prostor.

Osim pridržavanja redovitog rasporeda spavanja, Schiff preporuča da svoj prostor za spavanje stvorite što udobnijim i udobnijim, prema hygge filozofiji. “Zagrlite se uz topli čaj, umotajte se u toplu deku i učinite svoju spavaću sobu najopuštajućim mjestom u kući”, predlaže. Pokušajte s vježbama disanja za više opuštanja, kaže ona.

Počnite kuhati.

Hrana i piće veliki su dio hygge iskustva. Riječ je o užitku, stoga samo naprijed i uživajte u slasticama, kolačima, vrućoj čokoladi, kuhanom vinu i ostalim ukusnim poslasticama. “Malo stvari pridonosi više hygge faktoru od mirisa svježeg peciva”, kaže Wiking.

Stoga zasučite rukave i ispecite nešto ukusno kod kuće (sami ili s prijateljima). Upamtite: “Hygge hrana može biti ugodna hrana”, kaže Wiking, “ali hygge hrana je također vrlo spora hrana” — što znači da je dio magije u njezinoj pripremi.

Uživajte ovdje i sada.

Pomnost i zahvalnost ključne su komponente hyggea, kaže Schiff. Isključite telefon i ostale digitalne uređaje i usredotočite se na sadašnji trenutak. Slušajte glazbu koja smiruje vaše srce i dušu. Zapalite svijeću i počastite se dobrim mirisima koji djeluju umirujuće (mislite na lavandu, ružu, jasmin ili bergamot).

Pročitajte ugodnu knjigu ili igrajte zabavnu društvenu igru s prijateljima ili obitelji. Hygge znači dati odmor odgovornom, stresnom, možda pretjerano uspješnom dijelu sebe, kaže Wiking. Radi se o radosti i zadovoljstvu. “Radi se o doživljaju sreće u jednostavnim zadovoljstvima i spoznaji da će sve biti u redu.”

https://www.everydayhealth.com/

PROČITAJ JOŠ:

Transcedentalna meditacija: Duboka relaksacija i unutarnji mir

12 zen pravila koja će potpuno transformirati vaš život

Ljubav prema sebi – kako biti sebi najbolji prijatelj?

Hormoni sreće: Savjeti kako se osjećati sretnije

Emocionalna zrelost: 5 savjeta za upravljanje životnim izazovima

- Promo -spot_img
- Promo -
popularno