fbpx

Kako biti svoj? Imaš li hrabrosti biti ono što jesi?

Kako biti svoj u svijetu koji neprestano traži od nas nešto drugo i dovoljno hrabar biti ono što jesi, pitanje je koje se često postavlja. Postati svoj znači razviti unikatnu osobnost koja se temelji na vašem individualnom stilu, vrijednostima i interesima. To zahtijeva vrijeme, trud i odlučnost da se ne prilagođavate očekivanjima društva ili obitelji, već da pratite sebe iznutra.

Kako biti svoj i ne odustati od sebe?

Mnogi od nas se svakodnevno pitamo neko od ovih pitanja: “Kako da pristupim, a da se na mene ne naljuti”, “Što trebam učiniti, a da me ne ostavi”, “Kako da se ponašam pa da me i dalje voli.” Više ne činimo stvari koje nam naš unutarnji glas i srce govori, nego ono što smatramo da bi bilo najbolje kako bi zadržali nekoga u svom životu, čak iako to znači odustajanje od samoga sebe.

hrabrost za biti svoj

U današnje vrijeme je teško biti ono što jesmo, jer to zahtijeva da pričamo i da se ponašamo u skladu s onim što mislimo i osjećamo. I naravno sve to povlači sa sobom i neke određene posljedice poput razmirica, osuda i gubitka prijatelja. Sve je to i lakše podnošljivo, nego da se predstavljamo lažno i izdamo osobu koja bi nam trebala biti najvažnija-sebe.

Kako odlučiti i znati kako uopće biti svoj? 

Ponekad naše odluke neće biti ispravne, možda ćemo i mi nekoga povrijediti, ali je to naš izbor. Naše pravo “ja” je htjelo tako i mi ćemo se nositi sa nadolazećim posljedicama. Nećemo imati koga okriviti za te pogrešne odluke, ali to naše iskustvo je samo naše. Nećemo proći kroz ovaj život kao nečiji muž ili nečija supruga, nečiji brat ili sestra, nečiji sin ili nečija kćerka. Moći ćemo reći da smo mi na ovom svijetu živjeli kao ono pravo “JA”.

Koliko se dobro poznajemo?

Da bismo mi u potpunosti mogli biti “MI”, potrebno je da se dobro poznajemo. A koliko se zaista poznajemo? I zašto je to uopće važno? 

Kada osoba ne poznaje sebe može donijeti pogrešne odluke, ne može pronaći izvor problema kao i rješenje. S druge strane, osoba koja poznaje sebe zna gdje se trenutno nalazi,  što želi i što joj je potrebno. Ukoliko te odgovore tražimo kod drugih, te nam je potrebno njihovo odobrenje, pored toga što nećemo biti svoji postat ćemo i ovisni o njima. 

Kako upoznati sebe? 

biti svoj kako upoznati sebe

Odgovor je jednostavan. Svi potrebni odgovori se nalaze isključivo kod tebe. Otkrij kako razmišljaš, šta je to što voliš činiti da nemaš osjećaj da vrijeme oko tebe prolazi, kako se ophodiš prema sebi kada se osjećaš tužno. Uključi maštu, zamisli da dok si u dubokom snu u tvoju sobu ulazi vila koja otklanja tvoje probleme, ujutru kada se probudiš čega nema? Kako bi sebe opisao? Ukoliko radiš nešto što ne želiš, koji osjećaji ili razlozi te sprečavaju da prestaneš to raditi?

Biti svoj je najbolji poklon koji sebi možemo dati. Kada ti budeš ti, možda nećeš bit svačiji “cup of tea”, možda će neke osobe izaći iz tvog života, ali privući ćeš osobe koje će te voljeti za ono što jesi i više se nećeš morati skrivati ispod lažnih maski. 

Autor: Selmir Mašetović, psiholog

PROČITAJ JOŠ:

Upoznajte podsvijest: Kako promijeniti podsvjesno razmišljanje?

Afirmacije: Kako ih pravilno koristiti za pozitivne promjene u životu?

Sinkronicitet: samo slučajnost ili događaj s razlogom?

7 koraka za manifestiranje želja iz kuta fizike

- Promo -
- Promo -
popularno