Kako iscijeliti unutarnje dijete: Kako vaša prošlost oblikuje vašu sadašnjost?

Kako iscijeliti unutarnje dijete, tj. mladi dio naše psihe koji utječe na to kako razmišljamo i reagiramo kao odrasli. Često korišteno u psihoterapiji i duhovnim okruženjima, unutarnje dijete može simbolizirati poteškoće, traume, pa čak i trijumf koji smo doživjeli tijekom mladosti.

Ipak, kada zanemarimo svoje unutarnje dijete – time zanemarimo kako se naša prošlost preslikava na našu sadašnjost. Možemo završiti tako da previdimo važna formativna iskustva koja mogu biti ključna u iscjeljivanju nekih od naših neprilagodljivih mehanizama suočavanja.

Zašto je unutarnje dijete važno?

Naše unutarnje dijete može pokrenuti mnoge naše emocije u svakodnevnom životu, osobito kada toga nismo svjesni.

O svom unutarnjem djetetu možete razmišljati kao o onom tko ste bili u važnom razdoblju svog života, nekome s kim ste možda izgubili kontakt unatoč njegovoj važnosti za vas. Međutim, odnos s unutarnjim djetetom drugačiji je od odnosa koje možda imate s drugima s kojima ste izgubili kontakt.

Kada izgubite svjesnu svijest o svom unutarnjem djetetu, gubite svjesnu svijest o dijelu sebe.

Zauzvrat, možete iskusiti poteškoće u reguliranju svojih emocija i ponašati se iz

regresivnog stanja kada ste uzrujani.

Na primjer, mogli biste imati ispad bijesa sličan izljevu ljutnje. Alternativno, možete se osjećati posramljeno i usamljeno, kao što ste se osjećali kao dijete. Naposljetku, možete primijetiti da kada ste pod stresom, brzo mijenjate raspoloženja, slično kao što se dijete može snaći u uznemirujućoj situaciji.

Naše unutarnje dijete može biti iza mnogih naših emocija i može donijeti veliko ozdravljenje ako se pravilno njeguje.

Što je unutarnja rana djeteta?

Unutarnja dječja rana odnosi se na štetno iskustvo ili ponovljena iskustva koja je osoba proživjela kao dijete.

Zauzvrat, ta iskustva mogu rezultirati neriješenom traumom koja se manifestira u odraslima. Kad se nađete da se ponašate izvan karaktera ili imate emocije koje se ne mogu kontrolirati, možda se ponašate iz onog mlađeg dijela sebe koji je bio ranjen.

Što pokreće naše unutarnje dijete?

Kada se unutarnje dijete pokrene, primijetit ćete gore spomenuto ponašanje koje se ne čini kao da je u skladu s vašim pravim karakterom.

Unutarnji dječji okidači nisu puno drugačiji od bilo kojih drugih okidača na koje možemo naići.

Ovi problemi, koji se nazivaju događajima okidačima, mogu biti svakodnevni primjeri

poremećaja u inače običnom danu.

Na primjer, kašnjenje na posao moglo bi dovesti do nerazumne zabrinutosti da će biti javno osramoćeni, kažnjeni ili otpušteni, unatoč savršenoj prisutnosti i besprijekornim recenzijama. Ipak, ta je osoba mogla iskusiti nestabilno kućno okruženje u kojemu su je neprestano posramljivali, vikali na nju ili čak fizički zlostavljali zbog najmanje pogreške.

Budimo jasni – unutarnje dijete nije puki izvor nezadovoljstva. Unutarnje dijete može se predstaviti kao slobodno, uzbuđeno i lagano. Prisjetite se trenutka kada ste se osjećali istinski uzbuđeno i vrtoglavo. Moglo je biti kada radite nešto u čemu ste uživali ili kada primate odlične vijesti. Ovo je primjer pozitivnog unutarnjeg dječjeg okidača. Čak i ako nikada niste imali ovo iskustvo, postoje načini da mu pristupite dodirivanjem svog unutarnjeg djeteta.

Kako mogu dotaknuti svoje unutarnje dijete?

Unutarnji rad s djetetom može biti emocionalno naporan – osobito ako imate povijest traume. Imajući to na umu, trebali biste se suzdržati od ponovnog promišljanja traumatičnih događaja iz djetinjstva sami. Imati psihoterapeuta uz sebe dok uronite u bolna sjećanja može pomoći u izbjegavanju retraumatizacije i osigurati da vaš naporan rad bude plodan.

Razmotrite načine na koje možete iskoristiti radost biti dijete. Je li postojala neka aktivnost koju ste voljeli kao dijete? Razmislite o preuzimanju. Jesu li zabavni parkovi bili tvoja stvar? Isplanirajte putovanje i prepustite se gluposti svega toga.

Kako iscijeliti svoje unutarnje dijete kroz ponovno roditeljstvo

Optimalna briga o vašem unutarnjem djetetu može biti postignuta putem ponovnog roditeljstva. Iako stručnjak može pružiti dragocjenu pomoć, postoje koraci koje sami možete poduzeti. Cilj ponovnog roditeljstva je pružiti sebi brigu, potvrdu, ljubav i podršku koja vam možda nije bila dostupna u vašem djetinjstvu. Evo nekoliko načina kako možete početi:

1. Uspostavite dijalog s vašim unutarnjim djetetom

Izaberite dob koju želite – možda 5, 8, 10, 12 godina, i postavite pitanja svom unutarnjem djetetu. Pitajte ih kako se osjećaju i ima li nešto što bi htjeli podijeliti s vama. Aktivno sudjelujte u svjesnom i namjernom dijalogu s njima. Slušajte pažljivo što vam govore.

2. Napišite pismo svom unutarnjem djetetu i dajte im priliku da odgovore

Napišite pismo svom unutarnjem djetetu u kojem izražavate svoju ljubav i podršku. Dajte im priliku da vam odgovore putem pisama ili imaginarnih odgovora.

3. Izrazite nježnost prema svom unutarnjem djetetu

Redovito izražavajte nježnost prema svom unutarnjem djetetu. Koristite afirmacije kao što su “volim te,” “cijenim te,” “ponosan sam na tebe,” “čujem te,” “hvala ti,” i “žao mi je.”

4. Pregledajte fotografije iz djetinjstva i pružite potrebne riječi

Pogledajte svoje djetinjske fotografije i izgovarajte riječi koje ste tada trebali čuti. Dopustite sebi i svom unutarnjem djetetu da ih sada prihvatite.

5. Reaktivirajte svoje dječje interese

Razmislite o aktivnostima koje ste voljeli raditi kao dijete i osigurajte si vremena da ih ponovno prakticirate. Time ćete se povezati s svojim unutarnjim djetetom.

6. Meditacija i kreativna vizualizacija s unutarnjim djetetom

Uključite se u meditaciju i kreativnu vizualizaciju s vašim unutarnjim djetetom kako biste se dublje povezali s njima i pružili im podršku.

7. Potvrdite ranu bol i osnažite svoje mlađe ja

Prepoznajte bol koja proizlazi iz neispunjenih potreba vašeg djetinjstva. Ohrabrite svoje mlađe ja da ste sada kompetentna odrasla osoba koja će ih zaštiti pod svaku cijenu. Njegujte svoje mlađe sebe. Ako primijetite da vas preplavljuju negativne emocije, budite strpljivi sa sobom.

Ponovno roditeljstvo je dubok proces iscjeljenja i osnaživanja. Aktivno prakticirajući ove korake, možete otvoriti vrata emocionalnom iscjeljenju i osigurati svojem unutarnjem djetetu ljubav i podršku koju zaslužuje.

https://www.verywellmind.com/

PROČITAJTE JOŠ:

Kako izliječiti unutarnje dijete i emocionalno se povezati s njim?

- Promo -spot_img