Kako izaći na kraj sa životnim izazovima?

Kako izaći na kraj s životnim izazovima kada život nije onakav kakav bismo željeli? Život donosi mnoge izazove i ponekad se suočavamo s situacijama koje nisu onakve kakve smo zamislili ili željeli. Bez obzira radi li se o neočekivanim preprekama, gubicima ili neuspjesima, važno je naučiti kako se nositi s tim izazovima i nastaviti naprijed.

Svatko ima svoju priču

Mislim da ne postoji osoba koja nema ili nikada nije imala nikakvih problema i izazova u životu. To bi po meni bio potpuni besmislen život.  Iz svog osobnog iskustva kao i profesionalnog mogu reći da se osjećam još snažnija, pametnija, mudrija, ostvarenja i zahvalnija na svemu.

Prolazeći kroz različite životne izazove, padove i uspone, radeći i investirajući jako puno u rad na sebi, u stručna usavršavanja, (i dalje učim!),  pronašla sam svoj poziv koji doista radim s puno ljubavi.

Shvatila sam da pomažući drugima, činim ovaj turoban i mračan svijet, malo radosnijim mjestom za život. Također sam shvatila da treba znati cijeniti i ljubiti život koji nam je poklonjen. Život je lijep i dragocjen u svim svojim bojama i tonovima. 

Vjerujte da svatko od nas ima svoju ”priču” ili sudbinu za koju vjeruje da je posebnija od nečije druge priče. Svatko od nas ima i svoje  jedinstvene talente koje treba otkriti i dalje ih ”brusiti” kako bi mogli pomagati drugim ljudima oko sebe. Svatko na svoj jedinstven način. A što se izazova i problema tiče, svima nama su zapravo jako slični i nećete vjerovati – rješivi! Samo ako vi to želite i dopustite. 

Kako izaći na kraj sa životnim izazovima?

Po meni, postoje dvije strategije: Ili ulazimo u životnu utakmicu samo da ju odigramo, ili da pobjeđujemo? Ne odnosimo svaki dan pobjede i to je sasvim OK, a kada pobjeđujemo to je sjajno! Samo, kako do pobjeda?  Tako da: 

  • Otkrijemo tko sam to ja u nutrini svojega biće i duše. 
  • Naučimo pametno upravljati i zagospodariti svim našim strahovima. U suprotnom će  naši strahovi zagospodariti našim umom.
  • Naučimo kontrolirati svoj um i emocije ili će emocije postati naš  gospodar tj. upravljati našom psihom i tijelom – na konstruktivan i zdrav način ili nekonstruktivan i nezdrav. 

Preuzmite odgovornost

Život nije i nikada neće biti ono što ti misliš da bi trebao biti. Život je takav kakav jest kao i svi životni kontrasti i izazovi koje susrećemo na tom kraćem ili dužem putovanje.

Poanta je u načinu njihova rješavanja. To je ono što čini razliku, jer iako često ne možemo promijeniti ono što nam se uvijek/često događa, ili nam se ne sviđa, možemo suvereno izabrati stav koji ćemo usvojiti kako bismo se suočili s tim problemom. A život ionako teče i događa se bez traženja našega dopuštenja. 

Način i pristup koji svatko odabere za sebe, uz preuzimanje pune odgovornosti za svoj život, u cijelosti će oblikovat sve naše misli, raspoloženje, ponašanje, ishode i naše cjelokupno iskustvo. To je jednostavno tako. Zakoni prirode, sviđalo se to vama ili ne. Razumjeli vi to ili ne. 

Naprijed s više optimizma i vjere u sebe   

Svaki puta kada mislimo da nešto ne možemo, itekako možemo. Ipak, za to nam je potrebna vjera u sebe i svoje potencijale. Vjera da smo sposobni, jer ako si u startu uskratimo mogućnost da nešto naučimo, (neku novu vještinu, strani jezik, održati govor ili prezentaciju, položiti ispit, naučiti voziti, kuhati…), jako je teško da ćemo to uistinu i postići ili ostvariti. 

Najvažniji sastojak za postizanje nekog cilja je ne samo disciplina i rad, nego prije svega naše uvjerenje da to i možemo. Ako sami sebe ne podržimo i stalno sumnjamo u sebe, kako mislite da ćete dobiti ono što želite? 

Prema tome, sve dok se ne  oslobodimo strahova i pogrešnih uvjerenja koje nas iznutra sabotiraju i koče naš napredak, nema napretka. Ako se i dogodi da neki naš cilj ne postignemo  iz prve iz bilo kojih razloga, nema veze. Idemo dalje spremni da preispitamo svoju strategiju i potražimo alternativna rješenja. Zašto ne? Ništa nije zapisano u kamenu da mora biti tako, zar ne? Ako ne funkcionira plan A, prijeđi na plan B ili C.  

Promjena započinje ” iznutra”

Znate svi za dobro poznatu frazu – promjene započinju od tebe. Točno tako, jer ja ne mogu uvjeriti  druge da se promjene. Zašto? Zato što svatko od nas vidi i doživljava stvarnost kroz svoje naočale.

Svatko od nas je ”programiran” drukčijim softverskim programom, baš poput računala, tako je i s našim umom. Na sreću, ti se ”programi” mogu mijenjati, ako to želite i kada shvatite da vam stari ”programi” više ne služe, tj. da vas koče, sabotiraju i čine nesretnim i bolesnim. Svatko od nas posjeduje ključ za otvaranje samo svojih vrata a ta se vrata mogu otvoriti samo iznutra i nikako drukčije. 

Bez ”dubinskog” rada na sebi, koji uključuje prije svega rad s emocijama i našom podsviješću, neće biti ni dugoročnih rezultata. Ne može se prečacima doći do trajnog rješenja. Može, nekim instant i površnim radom tipa ”samo uvijek razmišljaj pozitivno pa ćeš privući ovo i ono” koji će polučiti jednako tako instant rezultate koji će se jako brzo istopiti. Zato je rad na sebi kompleksan, zahtjevan i traje koliko god treba, jer zahtjeva puno rada, strpljenja, discipline, a prije svega volje i motivacije.  

Drugim riječima, prisiliti nekoga da se promijeni ili zahtijevati da razmišlja, govori i ponaša se drugačije, jednostavno ne funkcionira. Prava promjena dolazi ne zbog obveze ili zadovoljavanja drugih, već zato što osoba osjeti potrebu iznutra da nešto napravi sa svojim životom i popne se jednu skalu poviše. 

A što se tiče drugih ljudi i u nekim zdravim odnosima, norma nije mijenjati druge ljude, nego ih prihvatiti takve kakve jesu. Ako vas baš užasno nervira i ometa nas ponašanje druge osobe, uvijek imate na raspolaganju i druge opcije. 

Svaki problem prilika za napredak

Naučite gledati na svaki problem i izazov kao na priliku za promjene u vama i zapamtite da su svi naši problemi i izazovi prisutni iz nekoga razloga. 

Ja osobno držim da su životni izazovi i problemi prisutni u našim životima iz slijedećih razloga:   

  • Da nas usmjere u neki novi smjer i motiviraju na promjenu;
  • Da učimo iz životnih lekcija. Zato ponekad moramo nešto i izgubiti da bi dobili; 
  • Da nas zaštite – ”svako zlo za neko dobro”.  Sjetite se koliko ste možda tugovali za nekom vezom ili nečim što ste izgubili, a kasnije se to pokazalo da vam je možda i spasilo život. 
  • Da se stalno usavršavamo i postajemo bolji i prema sebi i prema drugima. Ako se zbog nečega ljutite ili ste u stanju kronične ljutnje na nekoga ili nešto, dobro bi bilo da osvijestite da ta ljutnja ne mijenja na bolje ni vas ni vaš život. Dapače, mijenja vas na gore. Stoga se neka vaša životna okolnost koja vas se ne sviđa možda nikad neće promijeniti. Međutim, kada se vaše srce promijeni, imat ćete mir za kojim čeznete.

Ništa ne može spriječiti čovjeka s ispravnim mentalnim stavom da postigne svoj cilj; ništa na svijetu ne može pomoći čovjeku s pogrešnim mentalnim stavom. –

Thomas Jefferson

Autorica: MSc. Mirella Rasic Paolini, Specijalist struke za holističko mentalno i duhovno zdravlje

PROČITAJ JOŠ:

Unutarnja emocionalna praznina: Zašto nastaje i kako si pomoći?

Karakteristike koje ima narcisoidna osoba i kako ih prepoznati?

Perfekcionizam i posljedice na mentalno zdravlje

Očekivanja: Kako se osloboditi nerealnih očekivanja i živjeti svjesnije?

Formula sreće Alberta Einsteina

- Promo -spot_img
- Promo -
popularno