5 savjeta kako izbjeći burnout na poslu

Burnout je vrsta iscrpljenosti koja može nastati uslijed stresa na poslu ili u životu. To je stanje u kojem se osjećate umorno, bez motivacije, često potišteno i lišeno energije i životne snage.

Što je burnout sindrom izgaranja?

Izraz “izgaranje” je relativno novi pojam, koji je prvi put 1974. godine predstavio Herbert Freudenberger u svojoj knjizi “Burnout:Visoka cijena uspjeha. Izvorno je definirao izgaranje kao “gubitak motivacije ili poticaja”.

Literatura definira izgaranje kao sindrom koji nastaje kao posljedica kroničnog stresa na radnom mjestu koji nije uspješno upravljan. Karakterizira ga tri dimenzije: osjećaj iscrpljenosti, povećana emocionalna udaljenost od posla ili osjećaj negativnosti i cinizma prema poslu.

Jednostavnije rečeno, ako se osjećate iscrpljeno, počnete mrziti svoj posao i osjećate se manje sposobnima na poslu, to su znakovi izgaranja.

Možemo li izbjeći burnout na poslu?

 postao sinonim modernog čovjeka koji, zbog prevelikog opterećenja poslom, odgovornosti na radnom mjestu, nedovoljnog odmora i privatnog vremena, ne uspijeva odoljeti količini stresa koja mu svakodnevno oduzima energiju. Nedavno sam čula za jednu medicinsku sestru koja je napustila svoju profesiju i prešla raditi u ugostiteljstvo jer nije mogla podnijeti odgovornost i zahtjeve posla koji je obavljala te se željela izbjeći izgaranje. 

kako izbjeci stres na poslu

Pitam se ima li veze profesija s dijagnozom izgaranja ili nekim drugim stvarima iza kojih se skrivamo? Posao pod visokim stresom ne uvijek dovodi do izgaranja. Ako se stres dobro upravlja, možda neće biti štetnih posljedica, a osoba će uspješno obavljati svoju profesiju uz minimalne gubitke u zdravlju i kvaliteti života.

5 savjeta kako izbjeći burnout sindrom na poslu 

S obzirom na to da sam dugo godina radila managerski posao, a danas podučavam mind & Mindfulness, podržavam ključne vještine koje je potrebno razviti kako bi se izbjeglo izgaranje, bez obzira na vrstu posla kojim se bavimo, okruženje u kojem se nalazimo i uvjete na poslu. Ovi savjeti mogu pomoći:

1. Jasno ozražavanje mišljenja

“Gutanje i pasivno klimanje glavom” definitivno vodi do izgaranja. Protok energije se zaustavlja, nezadovoljstvo raste, a frustracija se vraća natrag vama, rezultirajući konačnim izgaranjem. Jasno izražavanje mišljenja je ključno kad god osjetite potrebu. Šutnja nije rješenje ako nije u skladu s vama samima. 

2. Donesite odluku prije nego izgorite.

U jednom trenutku u životu shvatimo da smo prerasli posao koji obavljamo i okruženje u kojem se nalazimo. Naš um nas uvjerava da možemo biti jednako brzi, efikasni i energični kao u dvadesetima ili pedesetima. Međutim, naše tijelo također ima svoje zakonitosti.

Suludo je očekivati da ćemo isto pružiti sada kao prije 30 godina. No, to je ono što se od nas očekuje. Pamte nas po tome kako smo se trudili za pet osoba, i zbog tih sjećanja, svako odbijanje da radimo za njih pet, umjesto za jednu osobu, doživljava se kao da smo bolesni ili da nešto nije u redu s nama, što negativno utječe na našu koncentraciju i elan.

Ako se nađete u takvom okruženju, donesite odluku. Povucite se radi vlastitog dobra ili postavite nova pravila – vlastita pravila.

3. Naučite Mindfulness – Nemojte biti dio stresa

Sjećam se partnera koji mi je uvijek govorio “Nemoj nositi tuđe brige na svojim leđima” kad bih se žalila na situaciju na poslu, osjećaj preopterećenosti i obujam posla koji sam obavljala, a za koji nisam bila adekvatno plaćena ili nagrađena. Trebalo mi je vremena da shvatim i prihvatim poruku ove rečenice. Dakle, mnoge situacije nisu naše. Puno odgovornosti nije naša, i često nije samo naša.

Promatrajte situaciju i pokušajte razumjeti koliki dio odgovornosti pripada vama te koliko je to što se od vas traži zapravo posao za dvije, tri ili čak pet osoba umjesto jedne. Razmislite koliko vremena je potrebno za obavljanje zadatka i nemojte se pretvarati da ste super žena koja može raditi noću i vikendom kako bi dostavila izvještaje ili rezultate.

PROČITAJ JOŠ: Mindfulness vježbe za početnike

4. Naučite se odmoriti i prije službenog godišnjeg odmora

Ovo je jedna od poznatih zabluda: “Odmorit ću se kad dođe godišnji odmor.” A do godišnjeg odmora još ima nekoliko mjeseci rada. Nizozemci su majstori odmora. Svaka tri mjeseca odvoje sedam dana godišnjeg odmora. Naučite se odmarati svakodnevno. Evo nekoliko važnih savjeta koje svaka zadovoljna osoba, koja ne živi pod stresom unatoč visokim poslovnim i drugim odgovornostima, zna kako izbjeći stres na vrijeme:

odmaranje
  • Na vrijeme izlazite s posla 
  • Osigurajte kratku sportsku aktivnost ili boravak u prirodi svakodnevno
  • Prije  spavanja čitajte, meditirajte ili se relaksirajte. Ne tipkajte po mobitelu
  • Vikend je s razlogom dan odmora. „Samo ću kratko…“ je navika koju morate izbaciti
  • Ne preuzimajte „tuđeg majmuna na svoja ramena“. Prevedeno, procijenite svoju odgovornost u nekom procesu i dopustite ljudima da oni preuzmu svoju
  • Ne pokrivajte neprestano tuđe propuste. Svatko uči svoje lekcije.
  • Vrijeme s obitelji neka bude 100% u fokusu. Ne gledajte –email poštu dok šetate psa ili gledate klince na nogometnoj utakmici.

5. Ne zaboravite postavite granice

U redu je reći NE kad ne možete pomoći drugima. Nemojte misliti da je to sebično. Također pomažete drugima da postave svoje granice, i to je sasvim u redu.

Ako ste stalno iscrpljeni i nezadovoljni, postavite si cilj da ćete odvojiti malo vremena da se ponovno povežete sa samim sobom. Istražite različite hobije i interese i pronađite onaj koji vas ispunjava. Posvetite mu se.

Ako vam posao uzrokuje stres, razmislite o preispitivanju vašeg radnog mjesta. Razgovarajte sa stručnjakom za karijeru i provjerite je li posao u skladu s vašim zahtjevima ili možda osjećate potrebu za promjenom.

Na kraju, nemojte se ustručavati tražiti pomoć! Stručna podrška u rješavanju sagorijevanja može vam pomoći ne samo u obnovi mentalnog zdravlja, već i u povratku kvalitete vašeg života.

Život je tu da ga živite, ne samo da prođete kroz njega..

Autor: Maja Prović, mind & mindfulness trener

PROČITAJ JOŠ:

Kako izbjeći i smanjiti stres na poslu

Kako izbaciti stres iz sebe tehnikama opuštanja?

Anksioznost simptomi: Koji je stvarni uzrok i korijen problema?

Holistički pristup zdravlju: Koji su izazovi i najčešće zamke?

- Promo -spot_img
- Promo -
popularno