fbpx

10 savjeta kako izgraditi zdravo samopoštovanje i pobijediti nesigurnost

Samopoštovanje je slika koju imamo sami o sebi, odnosno samopoštovanje je doživljaj vlastite vrijednosti koji imamo o sebi kao osobi.

Normalno je imati loše dane u kojima osjećate da ništa ne možete učiniti kako treba. Ali ako cijelo vrijeme imate osjećaj nesigurnosti u sebe – to može utjecati na svaki aspekt vašeg života, od vašeg fizičkog zdravlja i emocionalnog blagostanja do toga kako obavljate svoj posao.

Ne osjećati se dovoljno dobro može biti posebno opasno kada su u pitanju vaše romantične veze jer postajete skloniji osjećajima tjeskobe i ljubomore. I to ne utječe samo na vas. Istraživanja pokazuju da samopouzdanje utječe na zadovoljstvo u vezi i vas i vašeg partnera.

10 savjeta kako izgraditi zdravo samopoštovanje

Dobra vijest je da postoje načini kako možete izgraditi i povećati svoje samopoštovanje. Iako se to neće dogoditi preko noći, uz ispravne strategije i način razmišljanja, možete poduzeti korake prema promjeni načina razmišljanja na koji osjećate i doživljavate sebe.

1. Fokusirajte se na svoje dobre strane

Napravite popis svega što radite kako treba. Velike su šanse da vaše misli o sebi ne uzimaju u obzir stotine pozitivnih mikro-odluka koje donosite na dnevnoj bazi.

Prisjećanje na to kako ste pomogli svom susjedu s njegovim namirnicama ili asistirali svom šefu tijekom važnog sastanka, može vam pomoći da se usredotočite na svoj doprinos, a ne na nedostatke.

2. Prvo se pobrinite za svoje potrebe

Ako uvijek brinete o tuđim potrebama, a zaboravljate svoje, ne cijenite sebe dovoljno. Dodavanje više brige o sebi u vašu dnevnu rutinu može vam pomoći u borbi protiv negativnih misli i da izgradite pozitivan stav na vlastitu vrijednost.

Evo nekoliko načina na koje si možete pokazati malo ljubavi:

Njegujte svoje tijelo masažom ili njegom lica.

Radite svoj omiljeni trening najmanje 30 minuta svaki dan.

Isključite se iz telefona ili napravite detox sa društvenih mreža.

Počastite se hranjivim i zdravim obrokom.

Vježbajte samosuosjećanje; lijepo razgovarajte sami sa sobom.

Čak i samo vođenje računa o tome da jedete redovito i davanje prioriteta snu može povećati vašu samopouzdanje.

3. Prihvatite neugodne situacije

Kada naiđu neugodni trenuci kada se borite – i to je samo dio života. Prihvaćanje ove činjenice može vam pomoći da se osjećate ugodnije u vlastitoj koži. Sljedeći put kad se osjećate posramljeno ili nesvjesno, pokušajte se nasmijati, znajući da je to još samo jedna situacija koja će proći.

4. Prepoznajte i zaustavite negativne misli

Lako je biti strog prema sebi nakon što posrnemo ili pogriješimo. Ali zbog toga što sami sebe tučete i kažnjavate zato što niste postigli to veliko unapređenje ili ste zaboravili obaviti važan telefonski poziv, ostajete zaglavljeni u negativnom krugu srama i samoprijezira.

Pokušajte vježbati suprotstavljanje svojim negativnim mislima čim se pojave:

Oprostite sebi i shvatite da su ovo izolirani slučajevi koji vas ne definiraju kao osobu.

Zapišite svoje negativne misli kako biste se mogli odmaknuti i jednostavno ih promatrati.

Razmotrite što ste naučili iz iskustva i ponovno se usredotočite na pozitivno. Kako vas je ovo naučilo da stvorite bolji ishod u budućnosti?

5. Provodite vrijeme s ljudima koji vas vole

Nema ničega boljeg od toga da se okružite ljudima punim ljubavi i podrške kako biste izgradili svoje samopoštovanje i samopouzdanje i učinili da se osjećate prihvaćenima onakvima kakvi jeste.

Napravite plan za više izlazaka na kavu i druženja s najbližima. Gledanje sebe očima onih kojima je stalo do vas pomoći će vam da cijenite vlastite jedinstvene kvalitete i perspektive.

6. Odmaknite se od problematičnih situacija i ljudi

Razmislite o trenucima kada ste se osjećali posebno nesigurno. 

S kim ste tada bili? Što ste radili?

Primjećivanje ljudi i situacija koje smanjuju vaše samopoštovanje može vam pomoći da odredite što trebate izbjegavati. Ako ste okruženi takozvanim “prijateljima” koji imaju naviku isticati vaše mane, to je jasan znak da ćete pronaći bolje društvo.

7. Razmišljajte o svojim uspjesima

Slavite svoje uspjehe i pričajte o sebi kao o osobi kada ste postigli neki veliki uspjeh, bilo da je riječ o poslu, hobiju ili nekom privatnom postignuću. Budite ponosni na ono što radite, čak i ako se u početku čini neugodnim, može imati snažan učinak na vaše samopoštovanje.

Ispišite popis svih komplimenata koje ste ikada dobili od drugih i zapišite sva svoja postignuća i uspjehe. Držite taj podsjetnik pri ruci kako biste ga pregledali kada se god osjećate nesigurno. 

Odvojite i nekoliko minuta svaki dan da nabrojite tri stvari koje cijenite kod sebe.

8. Radite stvari koje vam donose radost

Dajte prednost provođenju slobodnog vremena radeći stvari koje vam donose radost i sreću, bilo da se sklupčate uz knjigu ili kuhate dobar obrok od nule.

Još bolje, razmislite o učenju nove vještine ili o hobiju koji ste oduvijek željeli isprobati. Osim što vas čini sretnima, svladavanje nove vještine dobar je podsjetnik na vaše talente i interese.

9. Usredotočite se na male korake

Prevladavanje nesigurnosti i izgradnja samopoštovanja ne događa se preko noći. Pokušajte biti ljubazni prema sebi tijekom ovog procesa i nemojte se obeshrabriti ako se stvari ne popravljaju onoliko brzo koliko biste željeli.

Čak i ako se danas ne osjećate samopouzdano, mali koraci koje sada radite s vremenom će prerasti u veće korake i potaknuti vas da napredujete.

10. Radite s terapeutom

Razgovor s kvalificiranim terapeutom može vam pomoći da istražite svoje strahove i nesigurnosti na način da razumijete odakle dolaze. Također vam mogu pomoći da razvijete nove alate za snalaženje u situacijama u kojima gubite samopoštovanje.

U konačnici, svatko od nas se nosi s nesigurnošću u sebe na nekoj razini, ali ako se ne kontrolira, to može imati veliki utjecaj na vaš svakodnevni život.

Izgradnja samopoštovanja nije uvijek laka i može potrajati neko vrijeme, ali krajnji rezultat je vrijedan toga. Ne ustručavajte se obratiti se za pomoć ako mislite da bi vam trebala dodatna podrška.

Izvor: https://www.healthline.com/

PROČITAJ JOŠ:

7 znakova kako prepoznati nisko samopouzdanje

S kim si takav si: okružite se pravim ljudima za uspjeh

Ljubav prema sebi – kako biti sebi najbolji prijatelj? 

33 načina kako voljeti sebe svaki dan 

Što su zdrave granice u odnosima i zašto su važne?

Samokritika: Kako da unutarnji kritičar radi za vas?

- Promo -