fbpx

10 savjeta kako izliječiti slomljeno srce nakon prekida veze

Slomljeno srce i iscjeljenje nakon prekida veze je proces za koji si treba dati vremena. Prije svega, zahtijeva samosuosjećanje. Ne može se žuriti i proces izlječenja ponekad može potrajati, ali izlječenje je moguće ako sebi pružite dovoljno vremena.

Prekidi obično nisu laki, bez obzira na to tko je inicirao prekid, bivši partner ili mi sami. Sjećanje na sretne trenutke provedene zajedno može otežati proces prekida veze.

Važno je prihvatiti da su trenutni osjećaji sasvim normalni – usamljenost, poniženje, odbačenost, osjećaj nepovezanosti, razočaranje ili čak olakšanje.

Što uzrokuje slomljeno srce nakon prekida?

Dana Bottari, LCSW, terapeutkinja sa sjedištem u Floridi, objašnjava da na početku veze naše misli obično budu sretne i ohrabrujuće. “Osjećali smo se dobro u vezi sami sa sobom – prisjećamo se trenutaka kada je naš bivši partner pohvalio naš izgled ili nas volio”, kaže ona.

Međutim, nakon prekida veze, slomljeno srce često rezultira miješanim mislima. “Imamo pozitivne poruke koje nam je bivši partner slao, ali istovremeno možda imamo i vlastite kritične misli da nismo dovoljno dobri ili da nam se nikada neće stvari posložiti”, objašnjava Bottari.

Misli utječu na naše osjećaje, a osjećaji utječu na naše postupke. Kada smo tužni, možemo se ponašati na načine koje inače ne bismo. Na primjer, možemo izbjegavati tuširanje ili izbjegavati druženje s prijateljima i obitelji. “Možda se sada osjećamo usamljenije nego ikad”, kaže Bottari.

Gina Moffa, LCSW, terapeutkinja iz New Yorka, dodaje da način na koji se osjećamo nakon prekida ovisi o pojedinostima i okolnostima tog prekida.

“Ako osjećate da ste ostavili nekoga na bolnom mjestu nakon prekida, možda vas sada muče osjećaji krivnje i tuge. Ako ste vi ta osoba koju su ostavili, možda se nalazite u stanju šoka i prolazite kroz različite faze tuge, uključujući ljutnju, pregovaranje, depresiju i anksioznost”, kaže Moffa.

Kako izliječiti slomljeno srce nakon prekida veze?

Iako će svatko proći kroz proces izlječenja na svoj način, postoje neki koraci koje možete poduzeti kako biste pomogli sebi u ovom procesu:

1. Dajte si vremena za tugovanje i prihvatite svoje emocije

Kada proživljavate prekid veze, bit će različitih emocija koje će se pojaviti. To može uključivati tugu, ljutnju, razočaranje, strah, krivnju ili čak olakšanje. Važno je prihvatiti da su ove emocije normalne i dopustiti im da budu prisutne. Ne potiskujte ih ili negirajte, već sebi dopustite da ih proživljavate. Pustite suze ako je potrebno i nemojte se osuđivati zbog svojih osjećaja.

Važno je dopustiti si da proživljavate sve emocije koje se javljaju nakon prekida veze. Nemojte potiskivati ​​ili negirati svoje osjećaje. Umjesto toga, prihvatite ih kao normalan dio procesa izlječenja. Važno je dopustiti tim emocijama da budu prisutne kako biste mogli krenuti naprijed.

2. Pronađite nove izvore radosti i vratite se stvarima koje vam donose zadovoljstvo

U procesu izlječenja slomljenog srca, važno je fokusirati se na svoje potrebe. Možda ste u vezi zanemarili neke svoje interese ili hobije. Sada je pravo vrijeme da se vratite tome. Pronađite aktivnosti koje vam donose radost i ispunjenje. Možete se posvetiti nečemu što ste oduvijek željeli naučiti ili istražiti. To će vam pomoći da se osjećate bolje i preusmjerite pažnju s bivšeg partnera na sebe.

Posvetite vrijeme sebi i radite na osobnom rastu i samoprihvaćanju.

3. Napravite popis pozitivnih stvari koje volite na sebi i radite na samoprihvaćanju

Prekid veze ne znači da ste neuspješni ili da niste vrijedni ljubavi. Nemojte biti prekritični prema sebi i ne krivite sebe za raskid. Sjetite se svojih pozitivnih osobina, vrlina i postignuća.

Napravite popis svojih kvaliteta i podsjetite se na njih svaki put kad se osjećate loše. Dopustite si da budete samoljubivi i ljubazni prema sebi, kao što biste bili prema bliskom prijatelju koji prolazi kroz teško vrijeme.

4. Svjesno promatrajte svoje misli o bivšem partneru i dopustite im da prođu bez prosuđivanja

Budite svjesni misli koje se javljaju o bivšem partneru, ali nemojte im se previše prepustiti. Nemojte se uhvatiti za negativne misli ili analizirati svaki detalj veze. Umjesto toga, preusmjerite svoju pažnju na pozitivne aspekte svog života. Fokusirajte se na stvari koje vam donose radost i zahvalnost. Ponekad će biti teško kontrolirati svoje misli, ali s vremenom ćete primijetiti da se negativni misaoni obrasci smanjuju.

5. Podijelite svoje osjećaje s drugima i tražite podršku od prijatelja i obitelji

Nemojte se osjećati usamljeno u ovom procesu. Potražite podršku bliskih prijatelja ili obitelji kojima vjerujete. Razgovarajte s njima o svojim osjećajima i doživljajima. Imajte na umu da niste sami i da mnogi ljudi prolaze kroz slična iskustva.

Ako osjećate potrebu za dodatnom stručnom podrškom, razmislite o odlasku na terapiju ili savjetovanje. Stručnjaci vam mogu pružiti alate i tehnike za izlječenje srca i suočavanje s emocionalnim izazovima.

6. Usmjerite pozornost na druge ljude i uključite se u volonterske aktivnosti

Pronađite nove načine za druženje s drugim ljudima i izgradnju novih veza. Možete se uključiti u volonterske aktivnosti, pridružiti se grupi koja se bavi vašim interesima ili istražiti nove hobije. Ove aktivnosti pomoći će vam da preusmjerite svoju pažnju, upoznate nove ljude i pronađete radost u novim iskustvima.

Razmislite o volontiranju u lokalnoj pučkoj kuhinji ili skloništu za životinje, pomoći prijatelju u nevolji oko obroka ili čišćenja, ili pokositi susjedovu travu.

7. Dopustite emocijama da teku i izrazite ih kroz pisanje ili meditaciju

Pronađite način da izrazite i otpustite svoje emocije na način koji vam odgovara. To može biti kroz pisanje u dnevniku, meditaciju, umjetnost, ples ili bilo koju drugu aktivnost koja vam omogućuje da oslobodite svoje osjećaje i izražavate sebe na kreativan način.

8. Uključite tjelovježbu u svoju rutinu kako biste smanjili stres i poboljšali raspoloženje

Vježbanje i briga o svom tijelu važni su za emocionalno blagostanje. Redovita tjelesna aktivnost može smanjiti stres, poboljšati raspoloženje i potaknuti oslobađanje endorfina, hormona sreće.

Također, pobrinite se da jedete zdravu i uravnoteženu prehranu te osigurajte dovoljno odmora i sna. Obratite pažnju na svoje tjelesne potrebe i nemojte zanemarivati važnost brige o sebi.

9. Izbjegavajte aktivnosti koje vas podsjećaju na bivšeg partnera kako biste olakšali proces ozdravljenja

Nakon prekida veze, važno je postaviti zdrave granice s bivšim partnerom. Ako je moguće, dajte si vremena za distancu kako biste mogli obraditi svoje emocije i stvoriti prostor za osobni rast. Ograničite komunikaciju s bivšim partnerom ako vas ta komunikacija emocionalno opterećuje. U nekim slučajevima, možda će biti najbolje potpuno prekinuti svaki kontakt. Odluka o granicama ovisit će o vašoj situaciji i osjećajima, ali važno je voditi brigu o sebi i svojoj dobrobiti.

Ako postoje određene aktivnosti, mjesta ili ljude koji vas podsjećaju na bivšeg partnera i izazivaju negativne emocije, pokušajte ih izbjegavati u prvim fazama izlječenja. Nema potrebe da se namjerno suočavate s okidačima koji će vas vratiti unatrag u bolne emocije.

10. Pokušajte pronaći značenje u raskidu i vjerujte da će vam vremenom biti bolje

Pokušajte pronaći značenje u prekidu veze i izvući pouke iz toga iskustva. Možda je to prilika za osobni rast, otkrivanje vlastite snage i prepoznavanje što želite i trebate u budućim odnosima. Vjerujte da ćete s vremenom izaći iz ovog iskustva jači i spremni za nove prilike.

Dajte si vremena za slomljeno srce 

Raskid vas može ostaviti tužnim i usamljenim, bez obzira na to tko je donio odluku o razlazu i raskidu veze. Prolaziti kroz različite osjećaje nakon prekida je normalno, pogotovo ako je bilo neočekivano.

Zapamtite, u redu je ne osjećati se dobro neko vrijeme. Dajte si vremena da procesuirate gubitak veze i vježbajte suosjećanje prema sebi.

Proces izlječenja slomljenog srca je individualan i zahtijeva vrijeme. Ne očekujte trenutačno izlječenje ili zaborav na bivšeg partnera. Dopustite si da prođete kroz sve faze tuge i vremenom ćete primijetiti da se osjećate bolje. Budite strpljivi i blagi prema sebi dok prolazite kroz proces obnove i ponovnog stvaranja svog emocionalnog blagostanja.

Izvor: https://psychcentral.com/

PROČITAJ JOŠ:

Kako zaboraviti prošlost i krenuti dalje?

Manipulacija u ljubavi: kako ju prepoznati i što učiniti? 

Ljubav prema sebi – kako biti sebi najbolji prijatelj?

Meditacija: Savjeti za početnike kako početi meditirati i postići unutarnji mir?

- Promo -
- Promo -
popularno