Kako meditacija utječe na mozak?

Jeste li i vi nebrojeno puta čuli kako meditacija uzrokuje pozitivne promjene na mozgu?

Evolucija nam je dala ljudsko tijelo koje je iznenađujuće pouzdano, sposobno u sebi održavati život i misao, kretanje i doživljaj, dan za danom, godinu za godinom. Sve u svemu, naša tijela funkcioniraju čak i kada ih bombardiramo stresom i nezdravom hranom, čak i kada zanemarujemo vježbanje ili si uskraćujemo dobar noćni san. Očito je, da smo obdareni nevjerojatnom unutarnjom tehnologijom.

Uzimajući sve te činjenice u obzir, žalosno je da se mi još uvijek, znatno više nego što bismo trebali, i dalje oslanjamo na izvanjska rješenja koja uključuju lijekove i medicinske postupke, a ne na svoj prirodni potencijal za samoliječenjem. Terapije koje možemo kupiti i stručnjaci s kojima se možemo posavjetovati, bilo da su nam dostupni putem konvencionalne ili nekonvencionalne medicine, još uvijek nas impresioniraju znatno više nego vlastito srce i duh, pluća i nade, mišići i uvjerenja, premda nas oni održavaju na životu iz dana u dan.

Dobrobiti meditacije osjetio je svatko tko ju je ikada prakticirao, no ipak u njenu korist govore i brojna istraživanja.

Ovdje stvari postaju doista zanimljive. Koristeći suvremenu tehnologiju poput fMRI skeniranja, znanstvenici su razvili temeljitije razumijevanje onoga što se događa u našem mozgu kada meditiramo, nekako slično onome kako su znanstvenici prethodno gledali na mjerenje kreativnosti u našem mozgu.

Ukupna je razlika u tome što naš mozak prestaje obrađivati ​​informacije onako aktivno kao što bi to obično činio. Počinjemo pokazivati ​​smanjenje beta valova, što ukazuje na to da naš mozak obrađuje informacije, čak i nakon jedne 20-minutne seanse meditacije, ako je nikada prije nismo probali.

Na donjoj slici možete vidjeti kako se beta valovi (prikazani svijetlim bojama s lijeve strane) dramatično smanjuju tijekom meditacije (s desne strane).

calming mind brain waves 1

Izvori:

https://www.telegram.hr/zivot/jedno-istrazivanje-otkriva-na-koji-nam-nacin-meditacija-tocno-mijenja-mozak/

https://www.law.upenn.edu/live/files/3918-mind-of-the-meditatorpdf

https://www.nmr.mgh.harvard.edu/mkozhevnlab/wp-content/uploads/pdfs/Kozhevnikov_etal_meditation_2009.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK180102/

https://news.harvard.edu/gazette/story/2018/04/harvard-researchers-study-how-mindfulness-may-change-the-brain-in-depressed-patients/

What is Meditation and How It Affects Our Brains

Snimke mozga pokazuju kako meditacija „efektno“ liječi mentalne bolesti

- Promo -spot_img
- Promo -
popularno