Kako napustiti začarani krug?

Čovjek je pitao mudraca: “​​Kako izaći iz začaranog kruga prazne svakodnevice u kojoj nema ni ljubavi ni sreće? Mudrac mu je odgovorio: “Iz kruga možeš da izađeš samo na onom mjestu gdje se spajaju početak i kraj!”

Čovjek se duboko zamislio i krenuo u potragu za mjestom gdje se nebo spaja sa zemljom, ali horizont je uvijek bio na istoj udaljenosti. Umoran od svega, sjeo je na obalu oceana, misleći da je stigao do kraja svijeta. Riječi mudraca odzvanjale su mu u glavi.

Dugo je sjedio na obali promatrajući sunce i oblake, a noću mjesec i zvijezde i konačno je vidio svoju prošlost i budućnost kako se stapaju u sadašnjem trenutku i oblikuju njegov život. Znao je odgovor. Ne postoji mjesto na svijetu gdje se počeci spajaju s krajevima, ali na svakom mjestu kraj se ulijeva u novi početak u jednom određenom trenutku.

PROČITAJ JOŠ: Koji je smisao života?

Ponovo je potražio mudrog starca koji ga je uputio ka horizontu, odlučan u namjeri da ovlada vremenom i sazna u kojem trenutku može da se oslobodi loše sreće.

Čovjek je pitao mudraca: “Sada znam gde se spajaju početak i kraj, šta da radim?”
Mudrac je odgovorio: 

“Ako je tvoja prošlost ispunjena patnjom, pričekaj trenutak kad se sunce na horizontu krene podizati i tada ostavi svu patnju iza sebe.

“Ako si u prošlosti bio rob loših navika, pričekaj da se sunce krene podizati i u naredna tri dana radi samo ono što želiš da radiš do kraja života.”

“Ako je tvoja prošlost ispunjena mučnim odnosima, tada potraži neke nove ljude i kreni s njima u svoju budućnost, a sve ostale ostavi iza sebe i ne gledaj unazad.”

“Ako u tvom životu nije bilo radosti, tada učini bilo što što će te učiniti sretnim, koliko god da je to mala stvar, ona će se proširiti na cijelu tvoju budućnost.”

“Ako u tvom životu nije bilo ljubavi, u tom trenutku s čežnjom pogledaj u sunce i srest ćeš se sa ljubavlju.

Čovek se zahvalio i otišao svojim putem. Nikada više nije posjetio mudraca. 


Neka vaše stare patnje, muke i navike ostanu iza vas, ponesite samo ono čime želite da ispunite svoju budućnost.

PROČITAJ JOŠ:

Ako vam se posreći i bude pravo vrijeme…

Koliko puta u danu kažemo „oprosti”?

Otpuštanje: Zašto je lakše reći nego učiniti?

Kako pametno odgovoriti na uvredu?

Kako prepoznati osobne temeljne vrijednosti i živjeti u skladu s njima?

popularno