Kako ostati dosljedan cilju i ne odustati na pola puta?

Kako ostati dosljedan cilju, a ne odustati na pola puta? Ako želite uspjeti u bilo kojem području, morate biti i ostati dosljedni u ostvarenju svojih ciljeva. Stoga je važno znati kako postići dosljednost u razmišljanju i djelovanju u pogledu čvrstog cilja.

 PROČITAJ JOŠ: 5 razloga zašto ne dobivate ono što želite

Ostati dosljedan planiranome

Svi smo imali neke ciljeve i snove u životu koje smo planirali sa velikom dozom entuzijazma. Možda je to sport, dijeta, čitanje knjiga, učenje novih jezika i slično. Prethodni dan smo sve do detalja isplanirali, međutim ujutro kada smo se probudili nismo ushićeni kao što smo bili prethodnog dana. Zašto se to dešava?

PROČITAJ JOŠ: SMART ciljevi: Kako postaviti i definirati ciljeve?

Zašto ne ostajemo dosljedni ciljevima?

Mi kada planiramo nešto, jako često znamo podijeliti naše namjere i ciljeve sa porodicom ili bliskim prijateljima. Dok mi pričamo, osjećamo se kao da smo već stigli do tog cilja, točnije naš mozak to shvaća na taj način. 

Naš mozak izjednačava zadovoljstvo koje osjećate dok dijelite to sa drugima sa osjećajem zadovoljstva koji bi osjećali dok radite taj posao. Naš mozak osjeća to zadovoljstvo, ne mora ga ponovno probati jer smatra da smo već ispunili cilj. 

PROČITAJ JOŠ: 3 ključna koraka za uspješno postavljanje ciljeva u životu

Kako ostati dosljedan i ne odustati?

Kako ostati dosljedan i entuzijastican

1. Zapisivanje planova u Bilježnicu snova 

Zamislite bilježnicu u kojoj ćete zapisivati ciljeve koje želite ostvariti. Ta bilježnica vam možete biti prijatelj na vašem putu. S njom možete podijeliti ushićenost i možete pratiti vaše putovanje. 

Zapisujući planove, umjesto da našu ushićenost potrošimo već na početku, naš mozak će je htjeti osjetiti tek nakon ostvarivanja cilja.

2. Postavljanje realnih ciljeva 

Kada određujemo ciljeve trebamo voditi računa da oni budu u skladu sa našim sposobnostima i mogućnostima. 

Ne mogu reći da želim u 2022.godini postati odličan slikar ukoliko nemam talenta. Ne mogu reći da ću pročitati 10 knjiga mjesečno ukoliko mi nedostatak slobodnog vremena to ne dozvoljava. 

Postavimo ciljeve koje možemo ostvariti. Odredimo ih po težini od lakše do teže izvedivog. Najduža putovanja počinje malenim koracima.

3. Ne odlažimo nego to učinimo odmah 

Kada trebamo nešto učiniti mi jako često znamo čekati idealan trenutak za to. Kada se taj trenutak približi uvijek pronađemo neki razlog zašto nije pravo vrijeme.

Ukoliko nešto odredimo i kažemo da ćemo početi s tim u ponedjeljak, a onda u ponedjeljak to odložimo onda ćemo vjerovatno nastaviti odlagati. Odlaganje nam jako lako može preći u naviku. Nema ispravnijeg i boljeg trenutka od sada.

PROČITAJ JOŠ: Kako biti svoj? Imaš li hrabrosti biti ono što jesi?

Ključ uspjeha za kako ostati dosljedan

ostati dosljedan

Ključ svakog uspjeha je dosljednost. Neuspjeh je sastavni dio uspjeha, ali na nama je hoćemo li kada se spotaknemo ustati ili nastaviti ležati. 

Kako bi skupili dovoljno snage, počnimo sa lakšim ciljevima. Ostvarivanjem ciljeva jedan po jedan osjećat ćemo se sve entuzijastičnije i snažnije. 

Kada krenete sigurnim dječjim koracima nije važna staza po kojoj hodate. Nakon što napravite prvi korak uz volju dosljednosti i stabilnosti vidjet ćete da će sve ubuduće biti mačji kašalj za vas. 

Autor: Selmir Mašetović, psiholog

PROČITAJ JOŠ:

Kako izbaciti stres iz sebe tehnikama opuštanja?

Kako biti uspješan lider u kriznim vremenima?

Kako biti proaktivan i poboljšati produktivnost? 

Lider kao coach: Kako potaknuti liderstvo kroz coaching?

Odgoj djece: mindfulness i univerzalni jezik za odgoj djece

- Promo -spot_img
- Promo -
popularno