Kako promijeniti negativna uvjerenja bez kopanja po prošlosti?

Kako promijeniti negativna uvjerenja koja su prepreka i nesvjesno nas koče? Negativna uvjerenja mogu utjecati na našu sposobnost da dosegnemo svoje ciljeve i uživamo u životu. Ako ne uspijemo izmijeniti naša negativna uvjerenja, može postati teško da napredujemo na putu prema uspjehu.

Kako prepoznati i promijeniti negativna uvjerenja?

Poznata vam je rečenica „Moram istražiti koje me uvjerenje muči. Inače ne mogu dalje“. Po mojoj procjeni, i ovo je ograničavajuće uvjerenje. Mi uvijek možemo dalje. Od kada sam ušla u mindfulness, kopanje po dubokim vjerovanjima počelo mi se činiti besmislenim. Zapravo, shvatila sam da nam to „kopanje“ i dugotrajno istraživanje podsvijesti i njezinih deponiranih programa, zapravo otežava život na dvije ključne razine:

  1. Propuštamo život
  2. Skrivamo se u komfornoj zoni poznate nelagode

Kako promijeniti uvjerenja bez propuštanja života?

Svako istraživanje podsvijesti zapravo nas vadi van iz sadašnjeg trenutka. Potraga je istraživanje prošlosti i korijena onoga što danas živite, a često vam se ne sviđa. Svrha tog istraživanja je doći do spoznaje tko su ljudi koji su nam dali ograničavajuća vjerovanja i kako možemo oprostiti i razumjeti efekt tog vjerovanja na naš život.

Ono što sam razumjela kroz mindfulness je da samo prepoznavanje kočnice pokazuje da je ona negdje u nama prisutna. U sadašnjem trenutku imate priliku otpustiti kočnicu bez da istražujete njezinu godinu proizvodnje, kakvoću izvedbe i porijeklo nastanka. Otpustite kočnicu bez propitivanja. Kako ćete to učiniti? 

Kako promijeniti uvjerenja bez da se skrivamo u komfornoj zoni poznate nelagode

Eh, da. Ta kopanja. Izgovori da se ne pomaknemo iz mjesta. Što duže istražujemo, više propuštamo trenutak u kojem možemo pokrenuti lijepe promjene i vrlo brzo zaokrenuti svoj životni smjer na bolje. Kada sam krenula u put osobnog rasta, nisam imala još set vrijednosti koje imam danas. Bila sam nesigurna. Osjećala se nedovoljno bistrom i vrijednom osobom.

No, stav koji sam prvi izgradila bio je „mali koraci  svakodnevno“. Donosila sam odluke iako puno puta nisam znala kako ću doći s točke A na točku B, ali sam znala da nikada neću ni stići ako svakodnevno ne budem koračala i činila stvari koje me približavaju mjestu na kojem želim biti. 

Naša uvjerenja postavljaju granice i ograničenja za ono što smatramo razumnim ponašanjem. Moje uvjerenje da je krađa pogrešna ograničava me od toga da jednostavno ukradem automobil. Ovo ograničavajuće uvjerenje vjerojatno je dobro imati. Stoga možemo reći da nisu sva ograničavajuća uvjerenja negativna. Zapravo, potrebna su nam neka ograničavajuća uvjerenja kako bi nas, znate, ograničila u činjenju gluposti.

Vjerovanje koje nije tvoje, osjetit ćeš kao nemir u sebi. Ono pripada nekome drugome. Vrati ga osobi, koja zti ga je poklonila.

Kako otpustiti kočnicu i promijeniti uvjerenja?

Kako otpustiti kocnicu

Ovdje su 3 po mom mišljenju dobra koraka, a proizašla su iz mindfulnessa koji obožavam:

1. Prepoznajte da kočite! 

Čim osjetite nemir, nelagodne emocije i zatezanja, znak je da ste stali na kočnicu. (prepoznavanje nelagodne emocije prvi je korak otpuštanja blokade)

2. Kratko promotrite emociju koja vas blokira! 

Bez povratka u prošlost. Promotrite ju o ovom sada trenutku. Osjećam nelagodu jer ..“ mislim da neću uspjeti“.. 

3. Maknite nogu s kočnice i krenite! 

Kratko osvijestite  stare blokade kada iskoče i krenite suprotnim putem. Ako osjećate sram, otpustite ga u ovom sada trenutku. On ne pripada vama. On vam je „poklon“ nekoga čija vas je energija srama zaogrnula. Počnite se ponašati i držati kao osoba koja je samouvjerena.

Ako se bojite neuspjeha, radite vježbe ljubavi prema sebi i poduzimajte korake iako su neki manje uspješni. Cilj je početi se ponašati na način suprotan onome koji vam ne koristi. Ako ste do sada imali neuspješne veze, krenite u vezu sa sobom i budite osoba kakvu želite pokraj sebe. Ne izvana. Iznutra.

Kako nastaviti živjeti, promijeniti uvjerenja bez kopanja po prošlosti?

1. Identificirajte jedno od svojih ograničavajućih uvjerenja. Prepoznajte da je to samo uvjerenje. …

2. Osporite vlastito uvjerenje. …

3. Prepoznajte potencijalno štetne posljedice. …

4. Usvojite novo uvjerenje. …

5. Primijenite to u praksi.

Ograničavajuća uvjerenja su IZGOVORI da ne postignete ono što želite postići.

Ograničavajuća uvjerenja drže nas u zoni udobnosti. Oni mogu uvelike ograničiti razvoj i postizanje naših ciljeva, osobnih i profesionalnih. Te misli, svjesne ili nesvjesne, smatramo apsolutnim istinama. Međutim, te negativne misli, koje ometaju naše putovanje prema životnim ciljevima, mogu se prevladati i zamijeniti optimističnijim porukama. Promjenom razmišljanja možete promijeniti i sve.

Kako identificirati svoja ograničavajuća uvjerenja?

Kako identificirati svoja ogranicavajuca uvjerenja

Ako se bojite da može postojati više ograničenja, počnite s najvećim, a zatim ponovite ovaj korak sa svakim ograničavajućim uvjerenjem.

Obično počinju sa: NE ZNAM KAKO, ALI MENE JE STRAH, TAKO JE BILO I ONDA …. ŠTO AKO …. , MOGLO BI OPET…, NISAM SIGURNA DA…

1. Zapitajte se: “Što ako griješim?”

Općenito, ograničavajuća uvjerenja gube svoju snagu čim smatramo da možda nisu istinita. Ne možete izlaziti na sastanak zbog svoje visine? Što ako griješite? Ne možete dobiti unapređenje zbog svog spola? Što ako griješite?

Kao mentalnu vježbu usvojite sposobnost da jednostavno preispitate vlastita uvjerenja i pronađete alternativne mogućnosti. Izazovite sebe da zamislite svijet u kojem je vaša pretpostavka netočna. Kako bi to izgledalo? Što bi trebalo?

Obično je to daleko manje nego što mislite.

2. Prepoznajte da je to samo uvjerenje

Shvatite da vaše vjerovanje može jednostavno biti vjerovanje utemeljeno na lažima. Vjerojatno je to uvjerenje, a ne činjenica.

3. Osporite vlastito uvjerenje

Sada kada ste prepoznali da je to samo uvjerenje, a ne činjenica, preispitajte svoje vjerovanje. Dovedite u pitanje postavljajući pitanja poput:

Što ako griješim u pogledu ovog vjerovanja? Kako mi služi ovo vjerovanje ? Pomaže li mi ovo uvjerenje da napredujem prema svojim ciljevima? Kako se osjećam bez njega – SLOBODNO!

To su vježbe razmišljanja ‘izvan okvira’. Kad se raspravljate protiv vlastitog početnog razmišljanja, 

4. Prepoznajte potencijalno štetne posljedice

Držeći se uvjerenja da niste u mogućnosti proći izbor jer niste uspjeli u prvom pokušaju, to vam može oduzeti prolaz u budućnosti i imati bolji život.

5. Usvojite novo uvjerenje

Odaberite nešto novo u što ćete vjerovati, nešto što će vam poboljšati život. Ovaj prijelaz možda neće biti lak. Ovisno o tome koliko ste dugo razmišljali i proživjeli ono što vas je navelo da vjerujete u ono u što vjerujete, možda je to stvorilo iznimno jaku emocionalnu vezu i jako ukorijenilo uvjerenje. Ako želite napredovati i mijenjati se, morat ćete imati snage i hrabrosti napraviti tu promjenu u razmišljanju i usvojiti novo uvjerenje.

6. Primijenite to u praksi

Poduzmite AKCIJU !  i počnite provoditi stvari koje podupiru vaše novo uvjerenje. Ako vam je ograničavajuće uvjerenje reklo da ste “prestari za početak vježbanja”, umjesto toga počnite usvajati uvjerenje “Nikad nije kasno za početak”, a zatim idite danas na 15-minutnu šetnju kako biste započeli vježbanje i stvorili novu naviku.

Autor: Maja Prović, mind & mindfulness trener

PROČITAJ JOŠ:

Upoznajte podsvijest: Kako promijeniti podsvjesno razmišljanje?

Afirmacije: Kako ih pravilno koristiti za pozitivne promjene u životu?

Sinkronicitet: samo slučajnost ili događaj s razlogom?

7 koraka za manifestiranje želja iz kuta fizike

Vizualizacija: Snaga mentalnih slika za ostvarenje ciljeva

- Promo -spot_img
- Promo -
popularno