fbpx

Kako razviti samopouzdanje: Postavite si ova pitanja svaki dan

Kako razviti samopouzdanje postavljajući si svaki dan ova jednostavna pitanja.

Jednostavna i moćna vježbe samorefleksije koja će vam pomoći da podignete svoje samopouzdanje i poboljšate sliku o sebi (samopoštovanje).

Svaki dan si postavite ova pitanja

Na kraju svakog dana – zapitajte se nekoliko slijedećih pitanja:

1) Što sam danas ostvarila/postigla/napravila nešto korisno?

2) Jesam li bila dobra prema sebi i drugima?

3) Jesam li iskreno i iz srca (a ne proračunato!) učinila neko dobro djelo?

4) Kako da popravim ili ispravim neke svoje pogreške?

5) Kako da sutra bude još bolje od danas?

Budite dosljedni

Nastavite svakodnevno raditi ovu vježbu. Sigurna sam da će se i vaš život postupno, ali sigurno početi mijenjati na bolje, postajati zanimljiviji i s više smisla. Uostalom znate i sami – ništa se ne događa preko noći i za sve ono dobro i zdravo potrebno je uložiti puno strpljenja i rada na sebi. Ako još niste počeli raditi na sebi, počnite s ovom besplatnom vježbom.

Jako je važno da osvijestite da ništa što vam se danas događa nije došlo preko noći. Možda se manifestiralo ”odjednom”, npr. vaša bolest, neuspjeh na bilo kojem životnom području, i općenito nezadovoljstvo u životu, nego je rezultat svih malih i velikih odluka koje svakodnevno donosimo i izbora za koje se opredjeljujemo.

I znate onu izreku – kakvo sjeme posijete takva će vam biti i žetva. To ”sjeme” su naše odluke i izbori odnosno djela, a plod odnosno rezultat žetve ogleda se u našem cjelokupnom životu – na aspektu zdravlja, posla, odnosa, financija…

U svakom problemu vidite priliku za rast i razvoj

Neka vas nikada ne obeshrabre životni kontrasti, izazovi i problemi kojih ima i bit će ih dokle živimo jer naprosto takav je život. Naš je zadatak da se prvo hrabro suočimo sa svim našim strahovima i problemima, osvijestimo ih i uđemo u uzrok, i onda se fokusiramo na rješenje (budućnost) umjesto na problem (prošlost).

Odradite svakodnevno ovu vježbu na kraju dana te se povežite makar na deset minuta sa svojim bićem (dušom), duboko se povežite sa svojim suprugom ili životnim suputnikom, s djecom i s Bogom. Nema šanse da sve ostane kako je bilo.

Malo po malo osjećat ćete se bolje, energičnije, i stjecati sve više samopouzdanja osjećati se ispunjenije i sretnije. Neće svaki dan biti super odnosno prolazit ćete i dalje kroz turbulencije no razvit ćete osobni obrambeni mehanizam kroz ovu vježbu samo-refleksije i osvještavanja.

Ova je vježba tako jednostavna, a tako moćna, samo ako ste dosljedni i uporni i naravno ako se pokrenete jer nema ništa od mantre “misli pozitivno, pa ćeš to i manifestirati”. To su New age bezvezarije i gubitak vremena koji će vas kad tad spustit na zemlju. Bez osobnog angažmana, vjere u sebe, dosljednosti i discipline nema napretka. Može biti, ali samo s instant efektom. Sretno!

Autorica: MSc. Mirella Rasic Paolini, Specijalist struke za holističko mentalno i duhovno zdravlje

PROČITAJ JOŠ:

Ljubav prema sebi – kako biti sebi najbolji prijatelj?

Kako prihvatiti sebe u potpunosti: 10 koraka na putu do samoprihvaćanja

Transcedentalna meditacija: Duboka relaksacija i unutarnji mir

12 zen pravila koja će potpuno transformirati vaš život

- Promo -
- Promo -
popularno