Kako si: Zastani na trenutak i osvijesti svoje stanje

Kako si?Ma dobro sam, moram biti.

Da li si i ti ponekad dobila ovakav odgovor na navedeno pitanje? Jesi li i ti jedna koja tako odgovara? Vjerujem da većina je. No, ne želim da se sada fokusiramo na to što ćemo kome odgovoriti, nego te ja sad osobno pitam kako si?

Navedeno pitanje je neka vrsta poštapalica ljudi, koja se koristi kada naiđemo na nekog koga jako dugo nismo vidjeli, ili na osobu koju jesmo, no kao da nam se neda pričati o svom stanju ili kada ne znaš što bi pitao, onda postaviš to pitanje.

Kako se zaista osjećaš u svom tijelu, umu i duhu? Zapitaj se.

Kako si kad zastaneš i osvijestiš svoje stanje

Ponekad zaboravimo zastati i zapitati se kako smo, što nam fali, da li se osjećamo dobro? Većinom kad odgovaramo na to pitanje, odgovaramo baš onako kako sam spomenula na početku « Ma dobro sam, moram biti.»

Ne, ne moraš. Nismo roboti i ne trebamo biti cijelo vrijeme dobro. I ja sebi dopuštam da budem ljuta, bijesna, tužna, razočarana, povrijeđena, no tako si dopuštam i da budem sretna, uzbuđena, ushićena. Da, ta sam koja je odavno prestala skrivati svoje emocije i pokazuje ih sa ponosom. 

Znaš zašto?

Jer je to danas HRABROST, pokazati emocije. O da, došli smo do toga da moramo biti hrabri za nešto što bi nam trebalo biti normalno. Došli smo do toga da pred drugima glumimo da smo dobro, u trenucima kada se raspadamo, da skrivamo da smo bolesni, u trenucima kada nam je podrška najvažnija. A zašto?

Da nitko ne brine …

Kako si da izraziš ono što osjećaš

Zanimljivo. Nećemo nikoga zamarati sa svojim problemima, nitko nam ne treba da žaluje nad nama, ne treba nam podrška, jer kao mi sve možemo same, pa nećemo pokazati svoju slabost, pa netko bi mogao reći da nam je stalno nešto, da se samo žalim. . . . 

No, kada se nama drugi žale i traže sve ono što mi ne želimo tražiti od njih, onda nam je to sve u redu. Jer mi ćemo slušati, plakati s njima, biti najveća podrška, držati ih za ruku kada treba i sve potrebno. 

Jer je uvijek lakše davati nego primati.

Kako si u balansu primanja i davanja

Sada treba stati s tim i odlučiti napraviti balans primanja i davanja. Svaka osoba to zaslužuje. 

Svu energiju koju si spremna dati drugima, na sve ove nabrojane načine, nauči ju znati i primati. 

Jer samo davanjem gubiš sebe, trošiš svoju energiju i stavljaš se u stanje, ne zaslužujem isto to. Ako se prepoznaješ u svemu nabrojenom, želim da ovog trenutka staviš sebe na prvo mjesto i kreneš živjeti kako zaslužuješ.

Sve zaslužujete pažnju, podršku, razumijevanje i poštovanje, te kao takve sve to ćete moći dati drugima. Ne sramite se izraziti sebe i budite hrabri.

Pismo oprosta sebi

Sada želim da otpustiš sve ono što si potisnula unutar sebe te da se oslobodiš tih emocija koje do sad nisi izražavala.

Uzmi papir i počni pisati sebi pismo oprosta za sve potisnuto.

« Ja, ____________, opraštam sebi za sve trenutke kada se nisam znala izraziti, za trenutke kada sam druge stavila ispred sebe, za svaku riječ koju sam uputila sebi jer sam bila ljuta na sebe i na suze koje nisam mogla zaustaviti. . . . .»

Nastavi s onim što ti prvo padne na um i samo piši. Papir može trpiti i dozvoli si da otpustiš sve ono što te već duže vrijeme brine. 

Zaslužuješ to.

Autor:  Martina Biskupović, life coach & Reiki praktičar

PROČITAJ JOŠ:

Kako usporiti: 5 jednostavnih načina da usporite i uživate u životu

Zahvalnost: Kako prepoznati i živjeti iskrenu zahvalnost?

Kako znati što iskreno želim i pokrenuti se?

Temeljne životne vrijednosti koje nas određuju

Ljubav prema sebi – kako biti sebi najbolji prijatelj?

- Promo -spot_img
- Promo -
popularno