Kako spriječiti blagdansko prejedanje? 

Pred nama su Božićni i Novogodišnji praznici, blagdansku atmosferu svi polako osjećamo, posjećujemo Advente i uživamo u ponuđenim aktivnostima i gastro ponudi. Ovo je razdoblje godine kada je uobičajeno unositi veće količine hrane. Jednostavno je teško odoljeti svim tim mirisima i okusima.

Na Adventu možemo vidjeti razne slane i slatke delicije; razne kobasice, sarme, fritule, germ knedle, za Božić neizostavnu puricu s mlincima te odojak i francusku salatu kao dio menija za Novu godinu. Uz dobru hranu posežemo i za pokojom kapljicom više, raznim aromatiziranim kuhanim vinima itd., a svi skupa obiluju dodatnim kalorijama.

O tim stvarima obično razmišljamo tek kada prođe blagdanska euforija, ali i kad već vidimo posljedice takvog stila života; višak kilograma, razne zdravstvene tegobe, dodatan stres i sl.

Niste jedini koji to prolaze. Znate li da čak 67,5% Hrvata ima prekomjernu tjelesnu masu, a više od 20% Hrvata je pretilo?

Nakon blagdanskog ‘’triježnjenja’’ shvaćamo da bismo se mogli bolje hraniti i odnositi prema svome tijelu pa sportski centri bivaju najposjećeniji u to doba godine.

Mindful eating ili svjesno jedenje

prejedanje svjesno jedenje

Dobra vijest je što možemo preduhitriti sve te posljedice odgovarajućim pristupom obrocima.  Jedan od njih je i mindful eating ili svjesno jedenje.

Ljepota svjesnog jedenja je što nema posebnih jelovnika, brojanja kalorija i izbacivanja obroka. Da, moguće je!

Do sada ste mogli primijetiti da za vrijeme obroka često mislite o sljedećem sastanku, novoj obvezi, strahovima iz prošlosti, brizi kako će se stvari odvijati u budućnosti ili nešto slično. Isto vrijedi i za pripremu hrane kada ju stignete pripremiti sami. 

Samo nekoliko trenutaka za vrijeme jela ili pripreme obroka bili ste prisutni i tada ste primijetili hranu, miris, teksturu, težinu no vrlo brzo su vam razne misli o različitim brigama i obvezama preuzele pažnju.

Ili kada pak jedete u društvu, uživate u razgovoru i ne razmišljate pretjerano o hrani, tada se prepustite atmosferi razgovora, glazbe ili bilo čega drugoga i onda jedete sve dok ne osjetite pritisak koji signalizira da je dosta.

U bilo kojoj od tih situacija, pažnja nam je usmjerena više na naše misli (što se dogodilo, što bi se trebalo ili moglo dogoditi) na ljudima i stvarima izvan nas, a manje na vlastitu svjesnost što se u nama i oko nas događa.

Ne možemo rješavati probleme na isti način na koji smo ih stvorili.

A. Einstein.

Što mislite što bi se dogodilo kada bi nam pažnja više bila na hrani koju pripremamo, mislima odakle ona potječe, što ona čini našem tijelu, energetskoj hranjivosti?

A za vrijeme jedenja na okusu, teksturi, kako se osjećamo dok jedemo, što mislimo, što čujemo, vidimo i svim ostalim događanjima u nama i oko nas dok jedemo/pripremamo određenu hranu?

Tako hranu cijenimo i u njoj uživamo bez osuđujućih misli i krivice, a takvom odnosu prema obrocima uči nas svjesno jedenje ili mindful eating. Pa kako svjesno jesti?

1. Svjesno planirajte obroke

prejedanje

To se sada može činiti teško no možete razmisliti unaprijed kamo ćete sve ići tijekom dana, kakvu hranu tamo očekujete, što bi bilo u redu pojesti? 

Da li je to jedna kobasica, možda jedan tanjur slasne purice s mlincima ili nešto drugo? Odrediti si okvirno unaprijed i poslije ćete biti zadovoljni s provedenom odlukom bez osjećaja krivice jer ste pojeli 2 kobasice više ili tražili recepte omiljenog jela.

Nakon praznika, možete razmisliti što ćete jesti tijekom dana.

Ako slažete popis obveza koji trebate obaviti u danu, isplanirajte što ćete jesti, hoćete li pojesti nešto ‘’izvana’’ ili kuhati doma, gdje, okvirno u koje doba dana. 

Osvijestite vrijeme koje namjeravate odvojiti za obrok jer nesvjesno ćete se žuriti ako svjesno ne znate koliko zaista imate vremena. Svaki korak je prilika da budete prisutni.

U početku se može činiti naporno no s vremenom ćete uhvatiti ritam i dobit ćete osjećaj da upravljate svojim prehrambenim navikama, a ne one vama.

2. Osvijestite zašto jedete to što jedete 

prejedanje osvijestite sto jedete

Bilo bi dobro prije početka obroka osvijestiti zašto jedemo taj obrok, zapitati se da li smo uistinu gladni ili mi je možda potrebno nešto drugo i time hranom zadovoljavamo neku drugu potrebu. 

Važno je znati kada jedemo zbog stvarne gladi, a kada zbog osjećaja usamljenosti, ljutnje, tuge, atmosfere i sl. Kada smo svjesni razloga zašto jedemo, u mogućnosti smo tu potrebu zadovoljiti i na neki drugi način osim hranom. Tada već imamo mogućnost izbora dok smo prije impulzivno jeli zbog bilo koje od navedene emocije.

3. Postavite namjeru prije obroka

prejedanje namjera obroka

Prije obroka potrebno je biti svjestan kako je vrijeme i prilika za svjesno jedenje i izraziti tu namjeru u sebi jer to će vam pomoći da budete pažljivi i prisutniji ovdje i sada do kraja obroka.

4. Jesti sporije, žvakati pažljivije te uživati u procesu

Znate li da kada jedemo – našem mozgu je potrebno cca 20 min da od želudca do mozga stigne signal kako dobivamo vrijedne nutrijente i potrebne kalorije?

Ako jedemo s nogu ili u prolazu kako je to običaj za vrijeme ovih blagdana, s mislima na svemu osim onome što se stvarno ovdje i sada događa, velika je vjerojatnost da nećemo primijetiti signale na koje nam ukazuje naše tijelo i da ćemo unijeti preveliku količinu hrane, ne baš kvalitetne nutritivne vrijednosti.

Što za posljedicu može imati brzu glad i ponovni unos hrane, najčešće praznih kalorija i gomilanje kilograma.

Zato zastanite, promotrite kakva je okusa vaša hrana, kakve je teksture. Ima li mirisa? Što čujemo, vidimo i mislimo dok jedemo? Kakvi osjećaji se pri tome javljaju? 

To je ono što se stvarno događa u tom trenutku, a sve misli o tome što se dogodilo, što bi se trebalo ili moglo dogoditi, o ljudima i stvarima  samo su distrakciju u tom neponovljivom trenutku.

“Kako da to opišem? Dobra hrana je kao muzika koju možeš okusiti, boja koju možeš omirisati. Izvrsnost je svuda oko tebe. Samo trebaš biti svjestan, zaustaviti se i uživati u njoj.”

Chef Auguste Gustea, Ratatouille

5. Blagodati svjesnog jedenja

Svjesnim jedenjem stvaramo bolji odnos sa svojim tijelom, emocijama, predodžbi koju imamo o hrani i hranom koji za posljedicu imaju da zaista uživamo u hrani koju jedemo i pri tome se osjećamo odlično.

Kao i sve druge vještine, i svjesno jedenje je stvar prakse i navike, ako dovoljno dugo budete navedeno prakticirali, nećete dobiti dodatne kilograme tijekom Božićnih i Novogodišnjih blagdana te će vam takav pristup postati navika kojom ćete  održavati željenu težinu, a ujedno ćete cijeniti hranu te ćete u njoj uživati bez osjećaja krivice!

Svjesno jedenje kao i svjesno obraćanje pažnje na  sve što se događa ovdje i sada je stil života i obogaćuje kvalitetu života svakomu tko ga prakticira. Želite li podršku u stjecanju nove navike – unošenje usmjerene svjesnosti u svoj život, bilo u obliku svjesnog jedenja ili bilo kog drugog oblika, slobodno se javite.

Autor: Ivana Pavlović, mindfulness trener & coach

PROČITAJ JOŠ:

Mindfulness vježbe za početnike

Zahvalnost: Kako prepoznati i živjeti iskrenu zahvalnost?

Osobni rast i razvoj: 3 bitna segmenta i kako početi?

Transcedentalna meditacija: Duboka relaksacija i unutarnji mir

Što je holistički pristup zdravlju i koje su najčešće zamke?

- Promo -spot_img
- Promo -
popularno