Kako trenirati svoj mozak da razmišlja kvalitetnije i bolje?

Trenirati mozak da razmišlja kvalitetnije i bolje, je li moguće? Jeste li znali da 98 posto vaše stvarnosti ovisi o tome kako razmišljate? Vaše misli mogu biti moćna sila za pozitivne promjene ili vas mogu kočiti u tome da živite svoj najbolji život. 

Kao pozitivna sila, vaše vas misli mogu potaknuti da postanete bolja verzija sebe. Ali također može biti iscrpljujuće i emocionalno traumatizirajuće kada ste zapeli u krugu negativnog razmišljanja ili ste svladani sumnjom u sebe.

Što ako vam kažemo da postoji način da se oslobodite negativnih i ograničavajućih obrazaca mišljenja? Što ako vam kažemo da postoji način da počnete razmišljati na način koji vas osnažuje da budete najbolji u sebi?

Najučinkovitiji način da otključate svoj puni potencijal i živite svoj najbolji život je da naučite bolje razmišljati – djeluje poput magije!

3 strategije kako trenirati mozak

Tri glavne strategije koje možete koristiti da počnete razmišljati pozitivnije i produktivnije, mogu vam pomoći kao alat da preuzmete kontrolu nad svojim mislima i počnete živjeti život kakav zaslužujete. Zamislite ovo kao proboj iz tjeskobe, sumnje u sebe ili bijeg iz kolotečine koje se ne možete tek tako otresti.

1. Motivirajte svoj mozak da proizvodi više ideja

Nećete samo jednog dana uskočiti u teretanu i očekivati da ćete imati najveće mišiće koje je svijet ikada vidio. Zapravo, može proći godina dana stalnog vježbanja istih skupina mišića da bi se uopće vidjeli ikakvi rezultati. Sada razmislite o svom mozgu kao o tim mišićima. Što ga više vježbate, postaje jači i učinkovitiji. 

Ovih  8 dokazanih strategija pomažu da motivirate svoj mozak da proizvodi više ideja:

Razmišljanje: Zapišite sve ideje koje vam padnu na pamet u vezi s određenom temom. Ovaj proces pomaže u stvaranju više ideja, a također pomaže u pročišćavanju i poboljšanju postojećih.

Odmorite se: Znamo da na papiru dobro zvuči raditi i mučiti se satima, ali vaš mozak na kraju dobije batine. Odmori vam mogu pomoći da osvježite svoj um i povećate produktivnost. Isključite računalo, knjige ili bilo što drugo i napravite pauzu. Prošećite, slušajte glazbu ili se bavite nekom drugom aktivnošću.

Vježbanje: Redovita tjelovježba je izvrstan način za poboljšanje mišića mozga. Bilo da se radi o endorfinu koji osjetite nakon vježbanja ili o osjećaju ispunjenja da ste uspjeli nakon toga, redovita tjelovježba ima sposobnost da uz tijelo pokreće i mozak!

Spavanje: Nema nagrade za ljude koji najmanje spavaju. Dovoljno sna važno je za rad mozga i znatno će poboljšati vašu produktivnost.

Izloženost novim iskustvima: Izlaganje novim iskustvima, bilo kroz putovanja, čitanje ili isprobavanje novih stvari, može pomoći u poticanju kreativnosti i stvaranju novih ideja.

Vodite razgovore koji vam otvaraju oči: Naravno, mogli biste razgovarati o sinoćnjoj utakmici ili najnovijim vijestima iz pop kulture koliko god želite. Ali sigurno da ćete, ako stvorite vrijeme za izazovne razgovore koji otvaraju oči s različitim ljudima, uvelike povećati kapacitet vašeg mozga.

Mapiranje uma: ovo je zgodna mala tehnika kojom stvarate vizualni dijagram svojih ideja, povezujući ih na način koji vam pomaže da vidite nove mogućnosti i stvorite više ideja.

Surađujte: Suradnja s drugima može donijeti nove perspektive i ideje koje možda niste sami razmatrali. Brainstorming s drugima također može biti izvrstan način za stvaranje novih ideja.

2. Uključite kreativni dio svog mozga

Svatko ima te dane kada zaglavi u neumoljivoj kolotečini i njihov mozak jednostavno prestane raditi.

Niste sami! U ovo suvremeno doba tehnologije postoji toliki nalet stimulacija i stalnih beskorisnih informacija koje nam se serviraju. To može biti u najmanju ruku porazno, a ponekad može čak i otupiti najvitalnije dijelove vašeg mozga, osobito kreativnu stranu.

Postoji mnogo načina da otvorite svoja unutarnja vrata kreativnosti. Neki od njih koje možete učiniti uključuju:

Okružite se kreativnošću: izložite se umjetnosti, glazbi i drugim oblicima kreativnosti. To vas može potaknuti i motivirati na kreativno razmišljanje.

Igrajte igre: Zagonetke ili strateške igre poput šaha izvrsne su za poticanje kreativnosti i vještina analize.

Zapisivanje svojih ideja: Bez obzira koliko se činile glupima, zapišite što više svojih misli i ideja. To možete istražiti putem vođenja dnevnika ili slobodnog pisanja kako biste se zapravo samo uključili u sebe.

Brainstorm: Uključivanje u brzo razmišljanje i generiranje ideja bez prosuđivanja potiče vas da razmišljate izvan okvira. Također, možete sudjelovati u grupnom brainstormingu. Pomaže u razmjeni ideja i otkrivanju različitih perspektiva na temu.

3. Neka vaš um teče

Vaš um je složen, ali prekrasan sustav. Pogreška koju mnogi ljudi čine je što misle da moraju ograničiti ili kontrolirati svoje tokove misli cijelo vrijeme. Ponekad je najbolji način da maksimalno iskoristite svoj um pustiti ga da slobodno radi i istražiti njegov kapacitet.

Meditacija: Usredotočite svoju pozornost i zaključajte sve prenatrpane misli u svojoj glavi. Uzmite to kao priliku u kojoj organizirate svoje misli i također poboljšavate svoje fizičko i emocionalno blagostanje

Uključite se u kreativne aktivnosti: kreativne aktivnosti poput crtanja i pisanja knjige ili pjesme olakšavaju protok vašeg uma do 65 posto. Jedan način da saznate? Počnite se baviti ovim aktivnostima i uživajte u nevjerojatnom naletu slobodnog protoka uma.

Slušajte glazbu: Glazba je poput lijeka za vašu dušu. Pronađite glazbu koja vas povezuje, energizira, nadahnjuje ili opušta.

Vaše misli su ono što vas čini ili slomi. Način na koji programirate svoj mozak da misli će odrediti kako ćete doživljavati život i uživati u njemu. 

Što ćete sutra učiniti drugačije?

Izvor: https://www.createyourselff.com/

PROČITAJ JOŠ:

Kako povećati inteligenciju uz 6 jednostavnih navika za svaki dan

Kreativnost: 4 načina kako razviti i pronaći inspiraciju?

Meditacija: Zašto je korisna i kako početi meditirati?

Najbolji inspirativni filmovi od kojih ćete se osjećati bolje

Nesvjesno: kako nas um podsvjesno sabotira? 

7 koraka kako promijeniti način razmišljanja i mindset za uspjeh 

3 ključne vještine koje su potrebne za uspjeh

- Promo -spot_img