Kako usporiti: 5 načina da više uživate u životu

Kako usporiti i živjeti laganije?

Užurbanost je postala nekakav općeprihvaćeni trend. Kao da bez nje ne znamo živjeti. Kao da neprestano odgađamo život dok odradimo sve što smo si dali u zadatak. To je ona slavna rečenica: „Evo dok još ovo odradim pa ću se odmoriti“: 

Sada je vrijeme da naučite kako usporiti na jednostavan način, bez stresa!

Ponekad trošimo toliko vremena i energije pokušavajući održati korak sa svim obvezama i sve uklopiti u svoje dane, da uživanje u njima postaje velik izazov. Kada promislite, ne možete juriti kroz dan i u njemu uživati. Poanta je ovo drugo.

Kako usporiti kako biste više uživali u životu

Naučiti kako usporiti nije uvijek lako. Potreban je namjeran napor kako se oduprijet društvenoj normi da je zauzetost jednaka produktivnosti i važnosti. Možda ste spremni usporiti, ali ne znate točno kako to učiniti. Razumijem. Možda to za vas znači, donijeti velike odluke o promjeni mjesta stanovanja ili čak zanimanja? Možda je potrebno odbaciti sve one nepotrebne stvari koje činite a mislite da ih nitko drugi ne može učiniti umjesto vas? Kako god, ako osjetite impuls u sebi da je vrijeme da sebi postanete važni i da više uživate u ovom životu umjesto da kroz njega jurite, postoji za to način.

Kako usporiti i izaći iz brze trake i prihvatiti sporiji tempo života?

Dijelim popis 5 jednostavnih načina koji će vam pomoći da naučite kako usporiti i više uživati u životu. Oni su jednostavni i praktični načini za usporavanje i pojednostavljivanje života koji se mogu implementirati već danas. Nužna je samo odluka, da to zaista za sebe i želite.

1. Neka bude jednostavno i postepeno

Ne činite nagle rezove i odluke. Um i tijelo su se naviknuli otporu u kojem ga držite. Opirat će se novoj navici i poticati vas da odustanete prije nego ste pošteno i krenuli. Dakle, ne vršite nikakav pritisak na sebe da sve učinite odjednom. Započnite isprobavanjem jedne male stvari u danu. Na primjer, ako ste samo na kratko odgovarali na poslovne pozive i e-mail, u svoje slobodno vrijeme i dok kuhate večeru za sebe i obitelj, sada to prestanite činiti. Stavite mobitel u prtljažnik svog automobila. Tko vas istinski i po život važno treba, naći će način da vam dostavi važnu informaciju.

2. Dan započnite svjesno i namjerno sporije

Kako god započeli dan, obično jutarnje ustajanje daje ton ostatku dana. Kada svoj dan započnete u žurbi, često se ostatak dana osjećate užurbano i izmoreno. Dan započnite svjesno u miru. Polagano se krečite. Osvijestite korake do kupaonice. Osvijestite ulazak u novi dan. Istegnite se i dopustite tijelu da se lagano prebaci iz spavajućeg u aktivan status.

3. Prekrižite samo jednu stvar u danu sa svog popisa obaveza

Koliko god si pojednostavili život, uvijek će biti stvari koje je potrebno učiniti. Međutim, jedan od načina za usporavanje je doista procijeniti popis obaveza i riješiti se svega što ne mora nužno biti učinjeno i to s vaše strane.

Postoji li nešto na vašem popisu obaveza i da nije tako nužno i hitno? Naučiti postaviti prioritete tako da otpustite ono, što ne daje bitnu vrijednost u životu . Sigurno postoji nešto što možete skinuti s popisa i sebi dati priliku da malo usporite.

4. Isključite buku iz svog prostora – premda i na kratko

Ponekad je jednostavno isključivanje doslovne buke u vašem životu izvrstan način da usporite i date si oduška. Pokušajte isključiti televizor, glazbu, podcast, radio itd. Nekoliko minuta učinit će veliku razliku. No, ne samo da izgasite svu tehnologiju i buku oko sebe, već se potruditi i nešto više od toga . Odvojite minutu da primijetite i zaista obratite pozornost na to gdje se nalazite, što radite i što se događa oko vas.

5. 3 puta godišnje, pročistite prostor u kojem boravite

Jednostavno, s manje stvari imate više vremena!

Baš kao što vam uklanjanje nebitnih stvari s popisa obaveza može pomoći da naučite kako usporiti tako i uklanjanje nebitnih stvari iz vašeg doma još je jedan sjajan način usporavanja! Što manje imate, manje ćete pospremati, prati i čistiti.

I ne brinite, koliko god da nešto izbacili, budite sigurni da možete i bez toga. Svaki komad nereda koji uklonite iz svog doma dodaje vam više vremena, prostora i energije za usporavanje!

6. Uzemljite se u mir sa sobom kroz osjetila

Ako se osjećate preopterećeno, užurbano ili uznemireno, odličan način za usporavanje je uzemljenje kroz osjetila.

Korištenje osjetila može vas smiriti i vratiti u sadašnji trenutak jer se morate koncentrirati i obratiti pozornost na ono što se događa oko vas. Moj omiljeni način u usporavanju i povezivanju sa sobom je svjesno primjećivanje :

5 stvari koje možete vidjeti

4 stvari koje možete osjetiti

3 stvari koje možete čuti

2 stvari koje možete namirisati

1 stvar koju možete kušati

Primjenom ovih vrlo jednostavnih pravila, sigurno ćete se dobro osjećati. Imat ćete dan ispunjen radošću i igrom a to je ono što nam daje toliko željeni mir i zadovoljstvo u životu.

Usporite! U ovaj život smo došli da u njemu uživamo, a to možemo samo mirnog, svjesnog i usporenog uma.

Autor: Maja Prović, mind & mindfulness trener

PROČITAJ JOŠ:

Očekivanja – Kako ih se osloboditi i živjeti svjesnije?

Sinkronicitet: slučajnost ili događaj s razlogom?

Podsvijest: kako promijeniti način razmišljanja?

5 savjeta kako lakše prihvatiti promjene u teškim i neželjenim okolnostima

Kako donijeti pravu odluku?

 

 

popularno