Kako vratiti snagu i moć kada drugi kroje tvoj život?

Kako vratiti snagu kada se osjećamo bez energije i kada se naši životi potpuno prepuste kontroli drugih, može biti teško vratiti snagu i moć. Međutim, postoje strategije i tehnike koje možete primijeniti kako biste vratili kontrolu nad svojim životom i postali vlasnik svoje sudbine.

Kako vratiti snagu kada drugi odlučuju umjesto nas od djetinjstva?

Od djetinjstva učimo načine kako ćemo živjeti, krojimo uvjerenja i biramo ljude s kojima se družimo. Zajedničko svemu tome je ta moć koju imamo da odabiremo najbolje za sebe.

No, što se dogodi kada tu istu moć, koju mi imamo, dajemo drugima?

Naravno da kao djeca smo slušali roditelje i starije kako da nešto napravimo, kako da se ponašamo, što da odjenemo, te na koji način da postignemo nešto. Nakon toga, kad smo dovoljno odrasli, mi smo ti koji bi trebali kroz različita učenja, sami stvarati ono što želimo, probavati razne načine, odabirati svoja učenja, te ljude s kojima ćemo se družiti. To je ono što nam ovaj život daje.

No, većina ipak ovisi o tome «Što će ljudi reći?»

Da li će oni odobriti moj način, da li će prihvatiti odluke koje donesem, da li ću imati od njih podršku? 

Što će se dogoditi ako neće?

Kako vratiti snagu kada najbliži kroje tvoj život?

Zaista je u redu poslušati savjet svojih najbližih, no poanta je da na kraju ti doneseš odluku koju smatraš da je dobra za tebe. No, ako svaki put tražiš mišljenje drugih, onda se dovodiš u situaciju da podsvjesno smatraš da nisi sposobna, da ne zaslužuješ, da si manje vrijedna te da su svi drugi bolji od tebe. 

Nažalost s tim uvjerenjima nikada nećeš biti zadovoljna u životu jer s vremenom će te podsvijest početi gušiti iznutra, isplivat će frustracija i nezadovoljstvo te će sve to djelovati na sva područja tvog života. Od zdravlja, do posla, a onda i odnosa. 

drugi kroje tvoj zivot

U svakoj situaciji u kojoj se nalaziš tražiš ćeš potvrdu drugih i teško ćeš uspijevati graditi život kakav želiš živjeti.

Živjet ćeš tuđe živote, tuđe želje, snove i uvjerenja, bez obzira na to što ti neka stvaraju grč u želucu.

Prepoznaješ li se u ovome?

Ako je tvoj odgovor DA, vrijeme je da nešto promijeniš i uzmeš moć u svoje ruke.

7 savjeta kako vratiti snagu i moć u svoje ruke

1. Osvijestite područja svog života.

Prvo što trebaš napraviti je osvijestiti sva područja života i vidjeti kako ih živiš, te da li si zadovoljna s njima. 

Da li si zadovoljna sa svojim zdravljem, poslom koji radiš, partnerskim odnosom te ostalim odnosima?

Što je ono što ti nedostaje i što je ono što zaista želiš živjeti?

Tek tada krećeš u promjenu. 

Ispiši što uistinu želiš živjeti i koji su tvoji prvi koraci prema promjeni.

kako vratiti moc

Znamo da ako smo nezadovoljni životom, da će to utjecati i na naše zdravlje. Zato je jako bitno naučiti slušati svoje tijelo i dati mu ono što mu je potrebno. 

Ako radiš posao koji ti se ne sviđa, vrijeme je da kreneš u istraživanje onoga što ti se sviđa, bez obzira ako drugi smatraju da s tim nećeš uspjeti. Tvoj život, tvoja škola, tvoja učenja. Neuspjeh je sastavni dio života i bez njega nikada ne bi učili druge načine i kako postići ono što želimo.

Partnerski odnos je također bitna sastavnica u tvom životu, tko ga odabere, naravno, jer suživot s nekim zahtjeva zajedničko učenje, razumijevanje i kompromise. Prvenstveno i kakav odnos imaš prema sebi jako utječe i na odnos prema drugima.

Zašto se svaki put spominje, nauči voljeti sebe jer ćeš tako znati voljeti i druge. To je definitivno točno. Osoba koja sebi ne daje, neće moći dati ni drugima, onako istinski iz srca. Površni odnosi nisu odnosi, to je naučeno i to te ne ispunjava iznutra. Tako da gradi odnos sa sobom i vidjet ćeš kako će se i drugi odnosi mijenjati.

2. Definirajte svoje želje i postavite ciljeve.

Onog trenutka kada definiraš svoje želje, onda kreće ozbiljniji posao, a to je otkrivanje svojih uvjerenja vezanih za ta područja života.

Postavljajte sebi  svakodnevno male ciljeve i ispunjavajte ih kako bi postepeno povećavali svoje samopouzdanje.

3. Otkrijte i osvijestite svoja uvjerenja.

U što vjeruješ i da li je to tvoje ili si to prisvojila od nekog drugog?

Da li zbog jednog lošeg iskustva si odmah stvorila uvjerenje da će to svaki put ispasti tako?

Mijenjaj to, stvori ona uvjerenja koja će ti služiti. Sva uvjerenja koja počinju s ne mogu, blokiraju tvoju podsvijest da vidi više mogućnosti i više rješenja koja bi ti pomogla na tvom putu stvaranja boljeg za tebe.

4. Postavite granice.

Kada drugi kroje vaš život, potrebno je postaviti granice. Postavite jasne i čvrste granice kako biste zaštitili sami sebe. Nemojte dopustiti da vas drugi preplave negativnim mislima i osjećajima.

5. Odbijte biti žrtva.

Nakon što ste postavili granice, učinite korak dalje i odbijte biti žrtva. Preuzmite odgovornost za sve što se događa u vašem životu.

6. Održavajte svoju motivaciju.

Možete održati svoju motivaciju tako što ćete se fokusirati na svoje ciljeve i vizije. Učinite sebi uslugu i napravite vremena da razmišljate o svojim snovima i planovima.

7. Budite spremni na promjene.

Kako bi ste vratili snagu i moć, morate biti spremni za promjene. Ponekad će biti potrebno da napravite neke promjene kako biste održali svoju snagu i moć.

Za sve ove korake treba vremena, tako da ne očekuj promjenu preko noći. Nakon što godinama si živjela po jednim pravilima, treba vremena za življenje po novim pravilima. Samo vjeruj da možeš jer zaista možeš.

Autor: Martina Biskupović, life coach & Reiki praktičar

PROČITAJ JOŠ:

Svjesno upravljanje emocijama: Jesi li rob svojih emocija?

Strah od tuđeg mišljenja: Kako ga se osloboditi?

Kako pametno odgovoriti na uvredu?

Upoznajte podsvijest: Kako promijeniti podsvjesno razmišljanje?

- Promo -spot_img
- Promo -
popularno