fbpx

Kreativnost: 4 načina kako razviti i pronaći inspiraciju

Kreativnost je jedan od najmoćnijih alata koje imamo za rješavanje problema, stvaranje novih ideja i doprinos u našem svakodnevnom životu. U svakom obliku, kreativnost je naročito korisna u današnjem svijetu, gdje je brzina donošenja odluka i prilagođavanje hitnim situacijama postalo sastavni dio poslovanja. Kreativnost je poput svakog mišića i za održavanje joj je potrebna odgovarajuća vrsta treninga, no kako ju razvijati?

Kako probuditi kreativnost i inspiraciju?

Kako biti inspiriran i kreativan na dnevnoj razini nije niti malo lako. Posebice, kad radite sami ili silom prilika od kuće, teško je zadržati motiviranost i svježinu inspirativnih ideja.

Dogodi se da jednostavno izgubimo taj fini dodir s kreativnošću i ponekad nam treba nekoliko sati pa čak i dana, da se vratimo natrag u izvor pozitivne energije i kreativnog razmišljanja. 

Kreativnost je poput svakog mišića i za održavanje joj je potrebna odgovarajuća vrsta treninga. Kako je moj posao rad s ljudima, često čujem nezadovoljstvo u kojem ljudi jednostavno ne vide rješenje svog izazova. Na primjer, upisali biste edukaciju osobnog rasta, no kao prepreku vidite novac.

Vaš kreativni um želi vam ponuditi ideju ali je dominantna misao negativna i kreativan um ju ne može ponuditi. Kada biste oslobodili svoj kreativan um u ovoj izazovnoj situaciji, on bi vam šapnuo nešto poput „Unovči svoje talente“, „Zatraži sinergiju. Nešto za nešto“ ili nešto slično. Čim napravite iskorak u smjeru kreativnog rješenja, ono će se početi pojavljivati. Naravno, uz svakodnevnu vježbu ovakvog načina djelovanja.

4 savjeta kako razviti kreativnost

Evo nekoliko načina koji su od koristi, kako bi razina kreativnosti ostala na optimalnoj razini i pomogla vam da pronađete ideju (čitaj rješenje) u svakoj situaciji. 

razvijanje kreativnosti

1. Promijenite dnevne rutine svakih 21 dan

Jednostavno „zaokrenite“ rituale u svom jutru, danu ili večeri. Mi smo bića navika. I ako pogledate svoje dane i tjedne, vidjet ćete da se malo toga u njima mijenja. Uz svakodnevnu rutinu, postaje nam dosadno a dosada najbrže uništava kreativnost.

Kreativnost se najbrže razvija uz zaigranost i znatiželju. Stoga, evo par prijedloga, kako ćete zaokrenuti za početak jedan dio dana, dok to ne učinite i na ostatku. Bitno je da rutinu mijenjate čim primijetite da ne razmišljate o prvoj jutarnjoj kavi, cipelama koje obujete na posao ili vremenu kada idete po djecu u vrtić.

Prijedlog: Novi jutarnji ritual

– Izađite iz kreveta na suprotnu stranu

– Ako do sada niste, prije ustajanja, napravite „svijeću“ u krevetu. Vježba noge u zrak

– Pojedite doručak na drugom mjestu u stanu 

– Prošetajte kućnog ljubimca drugim putem od uobičajenog

– Odradite vježbu svjesnog disanja 3 minute (potražite na internetu tehnika disanja 4-7-8)

disanje1

Prijedlog: Novi podnevni ritual

– Parkirajte vozilo 1 km prije posla. Prošetajte ostatak puta!

– Mobitel i laptop isključite u vrijeme pauze. To je vrijeme za šetnju, meditaciju ili ljubavni razgovor.

– Odradite sebi masažu glave, ramena ili lica (naučite kako).

Prijedlog: novi večernji ritual

– Druženje uz mirisna ulja. Mmmm tako divno. Svojim gostima uvijek nakapam malo mirisnih ulja u njihovu sobu i doživljaj druženja i boravka, pamte neopisivim.

– Brusketi party – pozovite ekipu ili obitelj na kreativni brusketi party. Osmislite jednostavno!

– Odradite ljubavni razgovor – SA SOBOM. Što je to što sebi nikada ne govorite, a trebali bi?

2. Isključite se na cijeli jedan dan!

Ovo zvuči jednostavno, međutim kada pokušate, vidjet ćete izazove. Potrudite se isključiti smetnje tijekom CIJELOG JEDNOG dana u tjednu. Možda ne primijetite koliko mobiteli, internet i TV neprestano privlači pažnju uma, koji skače s jednog podražaja na drugi ili paralelno.

Bilo da se radi o čitanju knjige u tramvaju, slušanju meditacije u pozadini tijekom kuhanja ili čak podcasta ili edukacija tijekom vježbanja.

“Osjetit ćete razliku u vlastitim kreativnim mišićima kad počnete slušati vlastite misli.”

3. Zabilježite svoju kreativnost!

Navika pisanja, kod većine ljudi, nekako je nestala nakon školovanja. Mobiteli su zamijenili olovku a u njoj je, priznat ćete ipak neka posebna čar. Da nije tako, proizvođači finih pisalica, vjerojatno bi propali. Dakle, vratite se pomalo pisanju. Naleti kreativnosti nisu možda česti, no ipak ih svi mi ponekada imamo.

Nekada tada uz vas bude mali notes u koji ćete zabilježiti svoju ideju. Kada zaredaju oni dani da se pitate kako vratiti kreativan i inspirativan um? Pogledajte svoje zabilješke i potaknut ćete nove ideje.

produktivnost pisanje

Da vam malo olakšam. Obično se nalet kreativnosti verbalno manifestira ovim rečenicama:

„znam što bismo mogli za vikend“

„..koja mi je ludorija sada pala na pamet. Woow!“

„.. zamisli da možemo …“ 

4. Potaknite nježnost

Nježni trenuci uvijek su dobra podloga inspiraciji. Ako ste do sada imali većinu njih sa svojom djecom ili partnerima, možda ih možete dodatno oplemeniti s nekoliko novih rituala nježnosti. Kako puno radim s ljudima a posebice sa ženama, nekako smo sklone zanemariti tu nježnost prema sebi.

Znam, prvo što vam pada na pamet je, mali znakovi pažnje poput čaše dobrog vina ili kupke s omiljenom mirisnom soli. Nježnost prema sebi također su lijepe riječi koje biste voljeli čuti svaki dan. Ne čekajte da ih dobijete. Dajte ih sebi. Po mogućnosti, ispred zrcala. Neke od meni omiljenih koje možete upotrijebiti su:

• „Ponosna sam na tebe (izgovorite svoje ime) jer si danas …..“ Nabrojite najmanje dvije situacije zbog kojih ste posebno ponosni na sebe.

• „Na tebi primjećujem ovih pet kvaliteta“ (nabrojite sve što vam se na sebi sviđa)

• Volim te jer si …………… (nabroji tri osobine koje voliš kod sebe)

“Aktivno tražeći inspiraciju, čak i na ovaj mali način održava vas budnima i radi na vašim kreativnim mišićima. Nikad zapravo ne znate, što može pokrenuti ideju. ”

Autor: Maja Prović, mind & mindfulness trener

PROČITAJ JOŠ:

Temeljne životne vrijednosti koje nas određuju 

Upoznajte podsvijest: Kako promijeniti podsvjesno razmišljanje?

Meditacija: Savjeti za početnike kako početi meditirati i postići unutarnji mir

Ljubav prema sebi – kako biti sebi najbolji prijatelj?

Afirmacije: Kako ih pravilno koristiti za pozitivne promjene u životu?

- Promo -
- Promo -
popularno