fbpx

Life coach, mentor ili psihoterapeut: koga odabrati?

Life coach, mentor ili psihoterapeut?

U posljednje vrijeme primjećujemo tendenciju dinamičnog rasta rada s life coachevima, mentorima i psihoterapeutima, što se posebno povećalo nakon koronavirusa i lockdowna kada su ljudi više nego ikad bili suočeni sami sa sobom.

Međutim, još uvijek postoji zbunjenost i nerazumijevanje oko ovih profesija – tko radi što i kome bi se trebalo obratiti u određenom razdoblju ili situaciji u životu.

Da bismo bolje razumjeli razlike, prvo ćemo razmotriti područja rada koja ovi stručnjaci pokrivaju, a zatim ćemo detaljnije istražiti njihove pristupe i rad.

Što je Life coach ili životni trener?

Life coaching ili osobni coaching je sistematski proces usmjeren na pronalazak rješenja i fokusiran na postizanje rezultata. U ovom procesu life coach pomaže klijentu da unaprijedi svoj život u različitim područjima na zahtjev klijenta.

Life coach prati klijenta kroz proces treninga, promjene ponašanja, načina razmišljanja i emocionalnog reagiranja, kao i osobnog rasta klijenta. Iako life coaching može imati terapeutski učinak jer poboljšava kvalitetu života, razlikuje se od psihoterapije.

Tko je psihoterapeut?

Postoje različiti psihološki i psihoterapeutični pristupi i škole na bazi kojih rade psihoterapeuti, ali uglavnom psihoterapija se bavi dinamikom i nesvjesnim procesima koji stvaraju psihološku disfunkciju ili poremećaj. Dakle psihoterapija je terapija koja liječi disfunkcije psihološkog narava ili poremećaje. Psihoterapija je usko vezana uz diagnostiranje određenog poremećaja, bolesti ili stanja.

stresor

Tako je life coaching usmjeren na poboljšanje kvalitete života, dok psihoterapija liječi određenu dijagnosticiranu disfunkciju. Psihoterapeuti uglavnom koriste u svom radu protokole liječenja određenih stanja ili bolesti. 

Za rad sa psihoterapeutom postoji cijeli niz zakonski propisanih zahtjeva od visoke stručne spreme na određenim studijama, uz posjedovanje obavezne stručne spreme nakon toga u području psihoterapije do dobivanja javne dozvole za obavljanje takve vrste djelatnosti. 

U svom radu life coach postavlja pred klijenta izazove i od njega traži feedback, odnosno, povratne informacije o učinjenim koracima, dok je psihoterapeut više oprezan u radu s pacijentom. 

U svom radu life coach koristi različite tehnike pout NLP-a (neurolingvističko programiranje), mindfulness, rad s ograničavajućim uvjerenjima itd., od kojih su neke zapravo preuzete iz psihologije. 

Za rad life coacha nije nužno imati određeno obrazovanje, s tim da je uvijek poželjno gledati na strukovnost, vještine te iskustvo life coacha s kojim planirate raditi.

Tko je i što radi mentor?

Mentorstvo je hijerarhijski odnos u kojem mudriji stručnjak prenosi svoja znanja i vještine mlađoj osobi (kolegi, partneru, poznaniku ili članu obitelji).

Mentorstvo se razlikuje od life coachinga polazeći od toga da je tradicionalno mentor stručna osoba u određenom području koja prenosi znanja i vještine osobi koja je manje stručna u tom području. 

Coaching je proces u kojem life coach olakšava proces učenja klijenta. Uz to life coach ne mora biti stručnjak u području učenja klijenta. Coach mora biti stručan samo u procesu vođenja life coachinga, tj. u procesu facilitacije i poboljšanja rezultata. 

mentoring

Naravno, neki life coachevi imaju puno znanja, vještina i iskustva u nekim određenim područjima, uključujući biznis, i naravno da to mogu koristiti za unapređenje rada sa svojim klijentima.

Isto tako neki mentori mogu imati vještine life coacha i mogu ih koristiti, ali nije to nužno. Kao i za rad s life coachem, za rad s mentorom nema nikakvih konkretnih zakonski propisanih zahtjeva, ali isto tako kao i za rad s life coachem je uvijek poželjno gledati na strukovnost, vještine te iskustvo mentora s kojim planirate raditi.

U glavnom, mentorstvo je najuži način suradnje između stručnjaka i klijenta, zato će dalje biti više riječi o life coachingu i psihoterapiji.

Što radi Life coach?

Coaching je baziran na kolaborativnom odnosu između life coacha i klijenta, fokusiran je na određivanje rješenja, a ne na analizu problema. Bitan uvjet je da su klijenti funkcionalni, a ne disfunkcionalni. 

Grubo gledajući, proces life coachinga uključuje sljedeće faze: postavljanje cilja ili ciljeva, određivanje plana akcija, samu akciju/djelovanje, monitoring i kontrolu napravljene akcije/djelovanja i ocjenu napravljene akcije/djelovanja. 

Ako rezultat nije postignut, onda dalje slijedi analiza toga što je bilo efikasno, a što nije, te prilagodba plana akcija ili promjena ciljeva, a dalje opet kontrola i ocjena novih akcija/djelovanja

Ovaj postupak može se ponavljati više puta ovisno o potrebama klijenta, jer često tijekom procesa postizanja ciljeva sami ciljevi se malo ili puno mijenjaju, ili se pojavljuju neki novi čimbenici koje nisu bili uzeti u obzir ranije. Vrlo često ovi koraci ne idu jedan za drugim direktno, nego se mogu preklapati. 

proces

Uz ovaj proces life coach radi na sljedećim domenama: misli, osjećaji, ponašanje, situacija ili situacije, okolina. Ovisno o tome kako se mijenjaju ove domene u tijeku postizanja ciljeva, mijenja se i plan akcija

Rad life coacha s klijentom temelji se na gledanju postojećih problema klijenta s perspektive da su nastali zbog ograničenog načina razmišljanja ili ograničenog repertoara ponašanja, dok psihoterapeut gleda na problem pacijenta kao na pokazatelj neke patologije, poremećaja ili disfunkcionalnosti.

Koju ulogu ima Life coach?

U life coachingu je fokus na pronalasku rješenja problema, dok u psihoterapiji je fokus na razumijevanju razloga i porijekla problema. 

U life coachingu life coach pomaže klijentu da prepozna i koristi svoje vlastite resurse kojih nije bio svjestan, uz osvještavanje životnih iskustava klijenta koja bi mogla pomoći u rješavanju postojećih ili potencijalnih problema. 

U life coachingu je jako veliki fokus i orijentacija na akciju koja vodi do očekivane promjene. 

Uloga life coacha je u tome da on prati i vodi klijenta na način da klijent radi akcije kojima će sam stvoriti promjenu.

Zato je u life coachingu bitna faza postavljanja točnih i realnih ciljeva, tj. ciljeva koje je moguće postići, s određivanjem vremenskog okvira za postizanje tih ciljeva. 

Koji cilj ima Life coach?

Cilj life coachinga je promjena koja bi se trebala dogoditi u dosta kratkom vremenskom razdoblju za razliku od psihoterapije koja podrazumijeva dugotrajan proces, osim ako nije riječ o nekim rijetkim određenim protokolima brze terapije. 

U life coachingu je naglasak na budućnosti – postizanje toga što klijent želi, dok je psihoterapija u većini orijentirana na prošlost i sadašnjost

Još jedna bitna razlika između life coachinga i psihoterapije je u tome da life coach potpuno prilagođava proces life coachinga klijentu na način da ovaj proces bude privlačan, razumljiv i čak zanimljiv za klijenta, dok u psihoterapiji proces suradnje neće biti uvijek privlačan za pacijenta.

Life coach, mentor ili psihoterapeut: koga odabrati u kojoj situaciji?

Pogledamo na primjeru različitih situacija koje će pokazati kome je bolje ili čak potrebno se obratiti – life coachu, psihoterapeutu ili mentoru.

Ako radite u korporaciji, niste zadovoljni sa svojom pozicijom i želite promociju u određenom departamentu/odjelu, dobro je da se obratite mentoru koji je stručnjak iz tog područja i koji vam može predati svoja znanja, vještine i, što najbitnije, iskustvo iz tog područja.

Ako mislite da ste u depresiji, tj. ne izlazite iz kuće, ne želite ići na posao i često zapravo ne idete na posao, imate dugotrajne probleme sa spavanjem, dugotrajno ste u tjeskobi ili vrlo lošem raspoloženju, onda je potrebno da se obratite psihoterapeutu koji će vas možda čak uputiti na psihijatra jer kada je pitanje o stvarnoj depresiji, vrlo često to uključuje liječenje medikamentima koji može propisati samo psihijatar.

Ako niste zadovoljni za svojim životom ili s nekim od područja života, na primjer, posao ili zanimanje, financije, samopouzdanje, samorealizacija, odnosi ili slično, osjećate diskomfort u nekim područjima života, tada je bolje da se obratite life coachu koji će zajedno s vama raditi na poboljšanju kvalitete života ili nekog od područja života koristeći određene tehnike te prilagođavajući sav proces vašim potrebama i vašoj osobnosti.

tehnologija

Na sreću, sada sa svim ovim stručnjacima možete raditi i online ili čak iskoristiti mogućnost grupnih online programa koji su na svoj način jako efikasni, jer rad u grupama otkriva dodatne mogućnosti kojih nema u individualnom radu. 

I jedno i drugo ima svoje prednosti i svakako vrijedi probati i individualni rad sa stručnjakom i rad u grupi.

Warren Buffett je rekao: “Najvažnija investicija koju možete napraviti je investicija u sebe”, i tko je radio s bilo kojim od ovih stručnjaka o kojim je ovaj članak (naravno, ako je riječ o pravom stručnjaku), svakako će vam potvrditi istinu koja stoji iza ovog citata. Investirajte u sebe na više načina jer to će se svakako isplatiti!

Autor: Nataliya Marchuk, Executive Business i Life Coach

PROČITAJ JOŠ:

Sekundarna dobit podsvijesti koja sabotira ostvarenje cilja

Kako znati što iskreno želim i pokrenuti se?

Afirmacije: Kako ih pravilno koristiti za pozitivne promjene u životu?

7 koraka za manifestiranje želja iz kuta fizike

Sinkronicitet: samo slučajnost ili događaj s razlogom?

Ljubav prema sebi – kako biti sebi najbolji prijatelj?

- Promo -
- Promo -
popularno