Mindfulness: Vještina za unutarnji mir i svjestan život

Mindfulness je oblik kognitivne psihoterapije usredotočene svjesnosti koji se temelji na znanstvenim spoznajama. Ova tehnika meditacije koristi se za održavanje psihološke dobrobiti, unutarnji mir i svjesniji život.

Što je Mindfulness?

Mindfulness je vještina koju usvajamo kroz redovitu praksu u svakodnevnom životu. Praksa uključuje sjedenje, ležanje ili hodanje te usmjeravanje svijesti na sadašnji trenutak. Posvećujemo pažnju svemu što doživljavamo putem osjetila, svjesni vlastitog tijela, misli, emocija i okoline. Ujedno razvijamo stav otvorenosti prema sebi i vlastitom iskustvu, bez osuđivanja.

Mindfulness, ukratko, predstavlja svjesnu pozornost usmjerenu na trenutak bez prosuđivanja i analiziranja. To je sposobnost promatranja, prije svega, sebe, a zatim ljudi, situacija i događaja onakvima kakvi jesu, bez našeg etiketiranja i analiziranja.

Na internetu se može pronaći mnogo članaka koji podržavaju brojna istraživanja i dokaze o višestrukim koristima mindfulness prakse za mentalno i emocionalno zdravlje, te općenito za stvaranje kvalitetnijeg života.

Osim toga, mindfulness smanjuje stres i otvara put miru s samim sobom, što omogućava kreativnost i stvaranje boljeg i ljepšeg scenarija vlastitog života. Mnogi psiholozi, pa čak i psihijatri diljem svijeta, proučavaju mindfulness i njegove ogromne koristi kao podršku liječenju različitih mentalnih i tjelesnih stanja. Iz tog razloga, preporučujem da budete zainteresirani i dovoljno znatiželjni za isprobavanje mindfulness tehnika koje mogu poboljšati vaše odnose, zdravlje i općenito život.

Promjena ponašanja kroz Mindfulness

Nismo naučeni živjeti u trenutku. Umjesto toga, naučeni smo patiti, brinuti se i žrtvovati. No, svijet se neprestano mijenja, a mi se moramo prilagoditi tim promjenama. Tehnologija napreduje, društvene mreže postaju popularne, a mi se prilagođavamo novim načinima razmišljanja i ponašanja.

Mindfulness je ključna vještina koja nam pomaže da živimo u trenutku i prilagođavamo se promjenama. Ako želimo izgraditi kvalitetan, ispunjen i svrsishodan život, praksa mentalne svjesnosti postaje neophodna.

Zanimljivo je primijetiti kako tehnologija napreduje iz dana u dan i kako se lako prilagođavamo tim promjenama. Čak i najnovija aplikacija ili društvena mreža u kratkom vremenskom razdoblju postaju popularni hitovi. To nam pokazuje da imamo sposobnost prihvatiti promjenu i usvojiti novi način razmišljanja i ponašanja.

Naravno, način na koji razmišljamo nije se dogodio jučer. On je generacijski njegovan kroz desetljeća i stoljeća određenog prijenosa informacija. Ipak, svijet je evoluirao i evoluira iz dana u dan, zbog toga je važno i svoj um prilagođavati tim promjenama.

Mindfulness: praksa mentalne svjesnosti

zivjeti u trenutku minfulness

Praksa mentalne svjesnosti nužna je vještina u današnjem svijetu, ako nam je važno graditi i imati kvalitetan, ispunjen i svrsishodan život. Ono što je najljepši dio mindfulness prakse i svjesnog življenja, nalazi se u tome da svojim novim načinom razmišljanja i gledanja na svijet i izazove u njemu, dajete i svom okruženju jedan mirniji i ljepši ton življenja.

Naše okruženje preuzima našu energiju. Ako vjerujemo, a vjerujemo da volimo svoju djecu, partnere, prijatelje i roditelje, zašto im onda ne bismo dali ljepše, kvalitetnije i mirnije misli? Davati razumijevanje, prihvaćati i pronalaziti rješenje je svakako jedna ljepša i svakom od nas poželjnija energija.

Divna je ona rečenica: „Dajte ono što biste najradije primili“. Ako je to prihvaćanje i razumijevanje, nužno je da to pružite od sebe. Naravno, možemo dati ono što imamo. Zbog toga je mindfulness prvi korak u stvaranju mirnoće i poželjnosti okruženja. Bitno je znati da okruženje ne mora prihvatiti vas kao osobu koja ste odlučili biti svjesno prisutan kreator svog života. Ono bira izmaknuti se i ostati u svom svijetu netrpeljivosti i briga. Vi birajte svijet u kojem se pogled blaži, mirniji i pozitivniji. 

Prednosti i koristi koje donosi mindfulness

Mindfulness nam pruža mnoge prednosti, uključujući:

 1. Rasterećenje od briga – U sadašnjem trenutku nema mjesta za brigu. Brige egzistiraju samo u iluziji budućnosti.

 2. Smanjenje stresa – Mindfulness praksa pomaže nam da se opustimo i smanjimo stres. Fokusirajući se na trenutak, oslobađamo se negativnih misli i pritiska koji dolaze izvan našeg neposrednog iskustva.

 3. Poboljšanje mentalnog zdravlja – Mindfulness je pokazao značajne rezultate u poboljšanju mentalnog zdravlja. Praksa može smanjiti simptome anksioznosti, depresije i drugih mentalnih poremećaja te poboljšati opću dobrobit uma.

 4. Povećanje svjesnosti o tijelu – Kroz mindfulness praksu postajemo svjesni svojeg tijela, senzacija i disanja. To nam omogućuje da budemo povezaniji s našim tijelom i da osjetimo fizičke signale koje nam šalje.

 5. Bolje upravljanje emocijama – Mindfulness nam pomaže da razvijemo svjesnost o našim emocijama i naučimo ih prihvatiti i regulirati na konstruktivan način. To nam omogućuje da bolje razumijemo sebe i druge te da odgovorimo na izazovne situacije s većom emocionalnom inteligencijom.

PROČITAJ JOŠ: Što je svjesnost i kako živjeti svjesnije?

Kako prakticirati mindfulness?

Postoji mnogo načina da uključite mindfulness u svoj svakodnevni život. Evo nekoliko koraka koje možete slijediti:

  1. Odvojite vrijeme za meditaciju – Dajte si nekoliko minuta svaki dan za sjedenje u tišini i usredotočivanje na svoje disanje. Fokusirajte se na svoje osjetilne podražaje i primijetite misli i osjećaje koji prolaze kroz vas, ali ne sudite im.

  2. Prakticirajte svjesno jedenje – Kad jedete, usredotočite se na svaki zalogaj. Primijetite okus hrane, miris, teksturu i osjećaj koji imate dok žvačete i gutate. Ovo je način da budete prisutni u trenutku i da se oslobodite automatskog jedenja.

  3. Usredotočite se na sadašnji trenutak – Kad obavljate svakodnevne aktivnosti poput šetnje, kuhanja ili pranja posuđa, fokusirajte se na trenutak. Primijetite detalje oko sebe, osjetite svoje tijelo i budite svjesni svakog koraka u procesu.

  4. Povežite se s prirodom – Izdvojite vrijeme za boravak u prirodi i promatranje okoline. Budite svjesni zvukova, mirisa i osjeta oko vas. To vam može pomoći da se osjećate smirenije i povezanije s prirodom.

biti mindfulness

Stvarnost nikada nije ono što vidite. Stvarnost je neobojena i nedefinirana. Onakva kakva jest. Naša ju podsvijest definira. Ovisno o tome na kojoj ste razini svjesnosti, koliko svom životu dajete nova iskustva, upoznajete nove ljude i provodite vrijeme na novim drugačijim mjestima od onih na koja ste naviknuli, bit će vam lako ući u mindfulness praksu sa sobom.

Mindfulnessom ćete naučiti da stvarate definicije svoje stvarnosti, one koje vam daju mir sa sobom. Kada jednom to stanje postignete, vjerujete, više nitko i ništa neće vam ga moći oduzeti jer ćete vi biti osoba, koja određuje kako će se osjećati, a mir sa sobom bez obzira na sve, je najljepša navika koju si možete pokloniti. Put mindfulnessa nije lak, jer traži veliki ulog našeg vremena, strpljenja i energije. No, ono što nije lako nije i nemoguće. Naprotiv, vrijedno je svakog uloga. 

Autor: Maja Prović, mind & mindfulness trener

PROČITAJ JOŠ:

Mindfulness vježbe za početnike

Zahvalnost: Kako prepoznati i živjeti iskrenu zahvalnost?

Osobni rast i razvoj: 3 bitna segmenta i kako početi?

Transcedentalna meditacija: Duboka relaksacija i unutarnji mir

Što je holistički pristup zdravlju i koje su najčešće zamke?

Kako izbaciti stres iz sebe tehnikama opuštanja?

- Promo -spot_img
- Promo -
popularno