fbpx

Mir u kući: 7 ključnih vrijednosti za zdravu i sretnu obitelj

Koje su vaše vrijednosti?

Neki dan sam pričala s jednim mladim klijentom na temu ljubavnih veza i odnosa u toj vezi. Objasnila sam mu neke stvari i rasvijetlila njegovo poimanje ljubavi i veze s time kako to jest u zbilji. Zašto neke veze i brakovi opstaju, a neki se raspadaju nakon par mjeseci veze ili nakon samo nekoliko godina braka. Vrijednosti. Vrijednosti  i naš sustav vrijednost ključne su razumijevanje svega u životu pa tako i naših odnosa i komunikacije s drugima ljudima i članovima najuže obitelji.

Vrijednosti su moja omiljena tema, a bez iznalaženja nečijih vrijednosti teško je dalje raditi ili napredovati. Nažalost mnogi uopće ne znaju definirati što su vrijednosti niti znaju verbalizirati svoje. Znate li vi i kakve uopće veze imaju moje vrijednosti s mirom u domu tvome i odgojem emocionalno i psihički zdrave i sretne djece?

Koji su to ključni ”sastojci” za mir u kući prema starim židovskim običajima?

PROČITAJ JOŠ: Temeljne životne vrijednosti koje nas određuju

Mir doma kao preduvjet za odgoj zdrave i sretne djece 

U judaizmu postoji jedan idealan standard, tj. koncept domaćeg sklada i dobrih odnosa u kući, poglavito između supružnika koji se zove Shalom bayit – što znači cjelovitost i ispunjenje.

To je jako važan i jedan od središnjih koncepata u judaizmu ne samo za harmonične odnose među supružnicima utemeljene prije svega na međusobnom uvažavanju i poštovanju, nego i za zdrav rast i odgoj naše djece. Zdrav brak temelj je zdrave i emocionalno uravnotežene, zdrave i sretne djece.

Nisu li djeca sretna kada vide svoje roditelje koji se vole, međusobno poštuju, uvijek su ljubazni jedni prema drugom, strpljivi, zahvalni jedno na drugome i svemu što imaju i dijele? Naravno da jesu. Zdrav brak utemeljen na vrijednostima o kojima pišem, o miru u našem domu, ključan je dakle ne samo za opstanak harmoničnog braka, nego i za razvoj sretne i zahvalne djece. Naglašavam zahvalnost jer bez nje nema ni tog unutarnjeg osjećaja ispunjenosti i sreće.

Zdrava, harmonična, zadovoljna i optimistična atmosfera ispunjena stalnim optimizmom u životu obitelji, bez obzira kakve nas sve nevolje snašle u životu, potiče  djecu na zdrav rast i razvoj. Drugim riječima, za sretne, zahvalne i odgovorne pojedince koji će i sami sutra postati roditelji i trebati odgajati svoju djecu.

Ovaj prekrasan koncept može doista biti inspiracija svima nama da poboljšamo naše odnose doma s našim bližnjim kako bi održali mir u kući, poglavito u ovim teškim i bremenitim vremenima kako smo svi lako ”zapaljivi” – od supružnika preko djece. Previše stresa, negativnih informacija kojima smo bombardirani 24/7 sa svih strana, različiti životni izazovi, zapravo postaju samo izgovor za nemir i lošu atmosferu doma.

PROČITAJ JOŠ: Kvalitetan odnos: Ključni elementi kako izgraditi zdrave odnose

Kako do mira u domu i do zdravih odnosa? 

Ovaj filozofski koncept utemeljen je na nekoliko temeljnih židovskih vrijednosti i vještina  koji nam pomažu da generiramo interakciju mira u našim domovima i pomognemo djeci da zdravo rastu i napreduju. Radi se o već spomenutim vrijednostima koje možda i neki od vas njeguju, što je super. Ipak, puno je više onih kojima su ove vrijednosti strane jer su naučeni na drukčije obrasce razmišljanja i ponašanja poglavito u svijetu današnjeg moralnog relativizma.

Kako da uspostavimo taj mir u kući i živimo u miru? 

  • Pojednostavite život 

Pojednostavite svoj obiteljski život, ne komplicirajte ga i ne stvarajte dramu za svaku nevažnu sitnicu. To je posebno bitno za nas roditelje jer svaki takav disbalans, pa i onaj najmanji negativno utječe na vašu djecu.

  • Budite emocionalno dostupni 

To za mene znači da je obitelj na prvom mjestu! Uvijek budite dostupni svojoj obitelji. Ne stavljajte ih na čekanje – tipa ”samo da ovo završim” ili ”možemo li to sutra odraditi ” i sl. Budite dostupni uvijek, sada i ovdje.

Nema odlaganja, jer sutra se vašem djetetu možda ne bude više pričalo o problemu koji ga ili nju muči. Također, sutra se vaš suprug ili supruga možda predomisle i ne kažu što ga tišti, dok ju vi niste imali vremena ili živaca saslušati jer je upalo nešto hitno (posao, i sl.).   

  • Budite strpljivi 

Budite strpljivi prema sebi, partneru i s vašom djecom. Ne požurujte ih. Ne prisiljavajte tj. ne sugerirajte im previše aktivnosti. Gdje piše da moraju trenirati i sport, i ići u glazbenu školu, učiti jezike, ići na dramsku itd.? Dajte im vremena i prostora da dišu i da se odmore.

Pomozite im i držite po kontrolom korištenje društvenih mreža i ostalih opasnosti koje vrebaju online. Ako se i dese neki izazovi, to je normalno i dio je procesa odrastanja. Umjesto osuđivanja i kritiziranja, budite emocionalno dostupni i slušajte više. Uvijek sa strpljenjem i razumijevanjem budite podrška i pružite bezrezervnu i bezuvjetnu ljubav vašoj djeci.

  • Budite dobri i ljubazni

Dobrota i ljubaznost (Chesed) – je vrlina koja zauzima središnje mjesto u ovom konceptu.  Chesed je židovski običaj dobrote ili brige za nekog drugoga. Dobrota se uzvraća dobrotom i ljubaznošću. Tako bi trebalo biti a svi znamo da nije uvijek tako.

Dobrotom i ljubaznošću prema našim bližnjima koliko god nas naljutili ili ponekad išli na živce, dalje će oblikovati naše međusobne odnose u obitelji i poslužiti svima kao primjer da svi jednako budemo pažljivi, obazrivi i ljubazni. 

  • Opraštajte 

Uvijek opraštajte i ne kalkulirajte s oprostom kada se radi o vašoj obitelji. Ljutnja, gnjev, ozlojeđenost su veoma toksične emocije na koje se lako navučemo, te one mogu samo još dodatno pogoršati već narušene odnose ako pređu u naviku da se tako ponašate. Nema opravdanja za takvo ponašanje. Što želim reći? Nema ničeg lošeg i OK je ponekad se naljutiti, biti ljut, i sl. Samo je pitanje kako će se takvi vaši osjećaji  manifestirati u vašem odnosu prema suprugu i djeci.

Kako ćete (ako ćete) reagirati? S ispadima bijesa, ljutnje, agresije, vrijeđanja, prijetnja, i svih onih najtoksičnijih osjećanja koja može proizvesti samo čovjek jedan prema drugome? Ili ćete odgovoriti  s empatijom, razumijevanjem, ljubaznošću, strpljenjem…mudrošću? Da, teško jeste i izvedivo je samo ako ovladate vještinom upravljanja svojim emocijama.

  • Imajte poštovanja i pazite što govorite kad ste ljuti

Uvijek pokazujte poštovanje prema vašim bližnjim, bez obzira koliko vas naljutili, uvrijedili, iznervirali. Primite na znanje njihovo mišljenje ili odluke bez obzira slažete li se s njima ili ne. Naravno da imate pravo izraziti svoje mišljenje ali ne pod svaku cijenu nametati ga kao konačnu ”istinu”. Isti princip vrijedi i obrnuto. To znači da dobro pripazite na svaku riječ koja izlazi iz vaših usta jer bi u afektu mogli povrijediti nekoga i poslije vam biti žao. Drugim riječima, stavite se u njihove cipele – kako se oni osjećaju.

Nikada, ali baš nikada nemojte zaboraviti da naša djeca sve čuju, vide, osjete podsvjesno svaku vašu emociju i stanje – i ono koje verbalizirate i ono koje ne verbalizirate ali zrcalite svojom neverbalnom komunikacijom. Djeca modeliraju ponašanja roditelja na nesvjesnoj razini.

Ne znam čemu onda čuđenje kada djeca i tinejdžeri, postaju delinkventi, nasilnici, prostaci, nepristojni, arogantni, bahati, oholi pojedinci? Zna se od koga su učili i gdje. Zapitajte se od koga su ”skinuli” takvo ponašanje?

  • Više slušajte i manje govorite  

Vještina slušanja doista je postala rijetka vještina jer svi imaju nešto ”važno” za reći i ispričati. Isprazniti svoju glavu i emocionalni otpad. Zato kažem da je za mene slušanje postalo rijetka vještina koja krasi samo ljude s visokom emocionalnom inteligencijom. Stoga, ako želite mir doma, učite da više slušate jedni druge a manje govorite. Upravo je manjak ove vještine vrlo često uzrok mnogih svađa i neslaganja u kući i obitelji. To najbolje vidim u svojoj radnoj praksi psihoterapeuta.

Možda vas ovaj tekst ponuka da malo više promislite o svim ovim vrijednostima i vještinama. Slobodno ih testirajte već danas u vašoj komunikaciji i ponašanju i ophođenju s članovima vaše obitelji.

Mir, harmonija, ljubav, dobrota, ljubaznost i sve ovo što sam nabrojala, ključne su vrijednosti ako želite imat mir u kući, drugim riječima, sretnu obitelj.

Ima li možda nešto važnije od mira i osjećaja radosti, spokoja, cjelovitosti i osjećaja ispunjenosti u našem srcu i našoj duši ? Ne znam za vas,  znam da za mene nema.

Autorica: MSc. Mirella Rasic Paolini, Specijalist struke za holističko mentalno i duhovno zdravlje

PROČITAJ JOŠ:

Emocionalna inteligencija: Zašto je važna i kako ju razvijati?

5 situacija kada se trebate zauzeti za sebe

Što su zdrave granice u odnosima i zašto su važne?

5 navika i osobina koje imaju emotivno stabilni i jaki ljudi

- Promo -
- Promo -
popularno