Moram! Kako izbaciti svako moram iz svog života?

Moram li sve ili imam izbor?

Ova riječ mi je toliko ružna koliko je ružno i ono što znači. Fascinantno. Kada bi trebala definirati MORANJE i MORAM to bi bila riječ koja označava proces u kojem osoba pokušava dokazati koliko može izdržati pod pritiscima obaveza ili neobaveza. 

Doslovce kao da se stavljamo na radno mjesto za poslodavca zvanog ŽIVOT i pokušavamo odraditi cijeli dan, a nažalost, plaća koju dobivaš za to prekovremeno vrijeme nije novac već krevet iz kojeg se vjerojatno neko vrijeme nećeš moći dignuti jer ćeš biti iscrpljena.

No, život nije poslodavac koji te tjera da radiš non-stop već ti daje mogućnost i izbor kako ćeš odraditi ovaj život.

Iz kojeg razloga upadamo u proces MORAM?

Iz kojeg razloga sve nešto moramo? Nije dovoljno što bi kao trebali ići na posao, još uz to dodamo 50 drugih obaveza koje mi moramo napraviti jer naravno da nitko drugi to ne može umjesto nas. Mislim da su nekad ovi superjunaci koje gledamo u filmovima «male bebe» za nas. Kako bi se reklo. Jako puno sam se znala uloviti u tom moranju, kada mi je tijelo bilo toliko iscrpljeno, da jednostavno me dovede do toga da pustim sve i odlučim da danas neću NIŠTA. 

zasto upadamo u proces moranja

Ajoj, čovjek ne može vjerovati da mi je najteže do sada bilo ne raditi ništa. Nevjerojatno. Izađeš van i samo sjediš, gledaš prirodu, uživaš u svježem zraku i jednostavno ne radiš ništa. A onda kreće um da nabroji 100 argumenata protiv toga kao npr. ajme kako možeš ne raditi ništa, pa imaš toliko toga na čekanju, pa moraš poslati mailove što prije, ajme što će ljudi reći o tebi kad vide da ništa ne radiš. Ajme kako si lijena, pa nisi ništa previše radila. . . . . I tako može cijeli dan. No, dugo mi je trebalo da se obranim od toga i da naučim saslušati ga i ponovno ne napraviti ništa, bez imalo grižnje savjesti. 

Najčešći razlozi zbog kojeg upadamo u proces moranja je dokazivanje drugima i nepovjerenje u druge. To nepovjerenje je možda zbog prijašnjih ili tuđih iskustava zbog kojeg nam je to postalo uvjerenje. Vrijeme je da promijeniš ta uvjerenja i stvoriš nova, s kojima ćeš, bez grižnje savjesti, uživati u svakom odmoru i stvoriti si lakoću u svakodnevici.

PROČITAJ JOŠ: Kako vratiti snagu i moć kada drugi kroje tvoj život?

Kako sam se izvukla iz procesa MORAM

Prvo sam sagledala širu sliku i vidjela gdje me dovodi to MORAM. Definitivno u raspad, od iscrpljenosti i kroničnog umora, do loše koncentracije i fokusa na bitno. Bez toga, nisam ni sposobna ništa odraditi, a da ne govorim o tome koliko narušava fizičko zdravlje, koje se iskazuje kroz česte glavobolje, nesanicu, bolove i napetosti u gornjem dijelu leđa, zaboravljivost, mučnine. . . . Kako bi se reklo, sve vrišti u nama.

PROČITAJ JOŠ: Kako si: Zastani na trenutak i osvijesti svoje stanje kako si

kako izaci iz procesa moranja

Tada sam donijela odluku da prvenstveno prestajem s MORANJEM i da želim zdravlje koje će mi donijeti sve ono što želim, od stvaranja posla kojeg volim do uživanja u životu kojeg želim živjeti u potpunosti.

Bitno je zašto donosiš neke promjene i koji je krajnji cilj istih. To ti onda održava motivaciju i ustrajnost da to mijenjaš. 

Nakon toga sam ispisala sve zadatke koje bi trebala napraviti, odredila prioritete i krenula korak po korak u rješavanje istih. Ono što sam mogla, dala sam drugima da odrade, a ostalo sam dovršavala kako sam stigla. Obavezno sam svaki dan imala vrijeme za sebe, svoju meditaciju i svoje gušte. S tim sam se nekako napunilo energetski kako bi dalje mogla s lakoćom odraditi sve što treba.

Znaj da nećeš preko noći riješiti taj izazov i da treba vremena, no ono najbitnije je da osvijestiš taj trenutak kad si ponovno ušla u proces MORANJA te da se kreneš odmah izvlačiti iz njega. Uzmi slobodno vrijeme za sebe, makni se od posla, pronađi svoj mir kako bi se napunila energijom za dalje. To jako puno znači i malim koracima ćeš uspjeti s organizacijom vremena, određivanju prioriteta i napokon ćeš postići tu lakoću svakodnevice.

Brini o sebi i budi si uvijek na prvom mjestu. Tek tada ćeš živjeti život s lakoćom.

Autor: Martina Biskupović, life coach & Reiki praktičar

PROČITAJ JOŠ:

5 načina kako upoznati samog sebe: koliko sebe zaista poznaješ?

S kim si takav si, okružite se pravim ljudima!

Strah od tuđeg mišljenja: Kako ga se osloboditi?

Ako vam se posreći i bude pravo vrijeme…

Neuspjeh: Zašto neuspjeh vodi do uspjeha?

 

popularno