fbpx

Kako nesvjesno djelovanje uma može sabotirati naš uspjeh

Nesvjesno stanje uma je pojam koji odnosi na nesvjesne procese u ljudskoj psihi. To uključuje procese kao što su motivacija, emocije, navike, uvjerenja i razmišljanje. Nesvjesno se također može odnositi na procese u pozadini svakodnevnog ponašanja, kao što su automatizirana djelovanja i podsvjesne reakcije.

Model uma na tri razine – nesvjesno, podsvijest i svjesno

Nesvjesno – definira sve prošle događaje i sjećanja, iako nam na trenutke nedostupna koliko god se trudili zapamtiti da bismo stvari iznijeli. Na primjer, prva riječ koju smo naučili izgovoriti ili kakav je bio osjećaj moći samostalno hodati.

Podsvijest – definira sve reakcije i automatske radnje kojih možemo postati svjesni ako o njima razmišljamo. Na primjer, naša sposobnost upravljanja automobilom: kada se osposobimo, prestajemo razmišljati koje mjenjače koristiti, koje papučice pritisnuti ili u koje zrcalo gledati, ali uvijek možemo postati svjesni onoga što je učinjeno kada razmislimo o tome.

Svjesno – definira sve misli i radnje unutar naše svjesnosti. Na primjer, ljepota i ugoda mirisa crvenog tulipana.

Nesvjesno djelovanje uma

Naš um je složen i moćan alat koji kontrolira naše ponašanje, emocije i donošenje odluka. Većina naših svjesnih misli i djelovanja proizlazi iz svjesnog uma, ali postoji i veliki dio koji se odvija na nesvjesnoj razini. Nesvjesno djelovanje uma obuhvaća skup procesa koji se odvijaju ispod naše svjesne svijesti, ali i dalje imaju snažan utjecaj na nas.

U psihoanalitičkoj teoriji osobnosti Sigmund Freud, nesvjesni um definira kao rezervoar osjećaja, misli, poriva i sjećanja koji su izvan svjesne svijesti, odnosno koji su izvan dometa svjesnog uma.

Unutar ovog shvaćanja, većina sadržaja nesvjesnog smatra se neprihvatljivim ili neugodnim, poput osjećaja boli, tjeskobe ili sukoba. Freud je vjerovao da nesvjesno utječe na ponašanje i rekacije, iako ljudi nisu svjesni tih temeljnih utjecaja.

Pojam nesvjesnog stanja uma kroz povijest

Ideja da postoje sile izvan svjesne svijesti postoji tisućama godina. Pojam “nesvjesno” prvi je skovao filozof Friedrich Schelling u kasnom 18. stoljeću, a kasnije ga je na engleski preveo pjesnik Samuel Taylor Coleridge.

U području psihologije, pojma nesvjesnih utjecaja dotakli su se mislioci uključujući Williama Jamesa i Wilhelma Wundta, no upravo je Freud popularizirao tu ideju i učinio je središnjom komponentom svog psihoanalitičkog pristupa psihologiji.

Švicarski psihijatar Carl Jung također je smatrao da nesvjesno igra važnu ulogu u oblikovanju osobnosti. Međutim, vjerovao je da postoji osobno nesvjesno koje se sastoji od potisnutih ili zaboravljenih sjećanja i poriva pojedinca, kao i onoga što je nazvao kolektivnim nesvjesnim. Rečeno je da kolektivno nesvjesno sadrži naslijeđena sjećanja predaka zajednička cijelom čovječanstvu.

Iako su mnoge Freudove ideje od tada pale u nemilost, moderni psiholozi nastavljaju istraživati ​​utjecaje nesvjesnih mentalnih procesa uključujući srodne teme kao što su nesvjesna pristranost, implicitno pamćenje, implicitni stavovi, pripremanje i nesvjesno učenje.

Kako nesvjesno upravlja nama?

Kada konceptualiziramo nesvjesno, odnosno nesvjesni dio uma, može biti od pomoći da ga se usporedi sa santom leda. Sve što se nalazi iznad vode predstavlja svjesnu svijest dok sve što se nalazi ispod vode predstavlja nesvjesno.

Razmislite kako bi santa leda izgledala da je možete vidjeti u cijelosti. Samo mali dio sante leda je zapravo vidljiv iznad vode. Ono što ne možete vidjeti s površine je ogromna količina leda koja čini glavninu ledenog brijega, potopljenog duboko u vodu.

Stvari koje predstavljaju našu svjesnu svijest jednostavno su “vrh ledenog brijega”. Ostatak informacija koji je izvan svjesne svijesti leži ispod površine. Iako ove informacije možda nisu dostupne svjesno, one i dalje utječu na trenutno ponašanje i zapravo upravljaju našim reakacijama i odlukama.

Nesvjesno stanje uma i zamke na putu rada na sebi

Sigurna sam da svi koji ste se susreli na bilo koji način s radom na sebi, što god on u vašoj definiciji predstavljao, došli ste do trenutka kada vam se učinilo da puno toga znate, sve počinje izgledati dosadno, jednostavno i pomalo blesavo, a zapravo, ništa se konkretno ne događa.

I sama sam na početku svog osobnog razvoja, a on za mene znači podizanje ljestvice vlastite svjesnosti da stvari naučim gledati kroz svoje a ne tuđe naočale, shvatila da sam u jednom trenutku prikupila stotine i stotine odgledanih videa i desetke pročitanih knjiga. Međutim, moja stvarnost je pokazivala da prikupljeno znanje „ne funkcionira“ jer sve je izgledalo jednako kao i prije.

Na razini želje, imamo potrebu nešto promijeniti. Naš podsvjesni program/uvjerenje po kojem funkcioniramo, tome se opire. Bilo da je to odnos prema zdravlju, odnos s partnerom, financijska situacija ili nešto peto. Međutim, zaboravljamo ili nemamo svijest o tome, da je situacija koja nam čini nelagodu i koju želimo čim prije promijeniti, samo posljedica. U tome je kvaka.

Sabotaža nesvjesnog uma

Nesvjesno djelovanje uma može imati značajan utjecaj na naš uspjeh i ostvarenje ciljeva. Često nas sabotira na načine koje nismo ni svjesni. Evo nekoliko načina na koje nesvjesni procesi mogu sabotirati naš uspjeh:

1. Negativna uvjerenja

U našem nesvjesnom umu često se skrivaju negativna uvjerenja koja smo možda internalizirali tijekom života. Ta uvjerenja mogu biti posljedica traumatičnih iskustava, negativnih utjecaja okoline ili čak obiteljskog nasljeđa. Na primjer, možda nesvjesno vjerujemo da nismo dovoljno sposobni ili da ne zaslužujemo uspjeh. Ta uvjerenja nas mogu kočiti i ograničavati naš potencijal.

2. Samosabotaža

Nesvjesno djelovanje uma često može dovesti do samosabotaže. To se događa kada nesvjesno poduzimamo radnje ili donosimo odluke koje nas sprečavaju da ostvarimo svoje ciljeve. Na primjer, možda ćemo izbjegavati izazovne situacije ili odgoditi važne zadatke zbog straha od neuspjeha. Samosabotaža može biti vrlo destruktivna i ograničiti naš napredak.

3. Ograničavajuća uvjerenja o sebi

Nesvjesni um često stvara ograničavajuća uvjerenja o našim sposobnostima. Možda nesvjesno vjerujemo da smo manje inteligentni, talentirani ili kreativni nego što zaista jesmo. Ta uvjerenja nas mogu spriječiti da iskoristimo svoj puni potencijal i ostvarimo svoje ciljeve.

Kako postići preokret u načinu razmišljanja do trajnih rezultata kroz nesvjesno?

Sada kada smo razumjeli kako nesvjesno djelovanje uma može sabotirati naš uspjeh, važno je naučiti kako prevladati te unutarnje prepreke. Evo nekoliko strategija koje vam mogu pomoći:

1. Svjesnost

Prvi korak u prevladavanju nesvjesne sabotaže je postati svjestan svojih unutarnjih procesa. Naučite prepoznati negativna uvjerenja i obrasce ponašanja koji vas koče. Kada postanete svjesni tih obrazaca, moći ćete ih bolje razumjeti i promijeniti.

2. Promjena uvjerenja

Kada otkrijete negativna uvjerenja koja vas sabotiraju, vrijeme je da ih zamijenite pozitivnim i poticajnim uvjerenjima. Radite na jačanju svoje samopouzdanja i vjerujte u svoje sposobnosti. Potaknite sebe afirmacijama i vizualizacijom uspjeha.

3. Postavljanje ciljeva

Postavljanje jasnih ciljeva može vam pomoći usmjeriti svoju energiju i motivaciju prema ostvarenju željenog uspjeha. Važno je da postavite realistične i mjerljive ciljeve te da se usredotočite na proces postizanja tih ciljeva.

4. Samopomoć tehnike

Postoji mnogo tehnika samopomoći koje vam mogu pomoći prevladati nesvjesnu sabotažu. Meditacija, afirmacije, vizualizacija, duboko disanje i journaling samo su neke od tehnika koje vam mogu pomoći povećati svjesnost i kontrolu nad svojim umom.

Prvo se obvežite da ćete dati sve od sebe da ustrajete u svojoj promjeni. Potrebno vam je samo 30 dana ustrajnosti. Budite spremni da će se dogoditi posustajanja, negdje oko petog dana. Na vama je da prije nego se dogode, sebi date dovoljno jak razlog zašto želite promjenu. On će vas vratiti u tračnice na pravi put. Za mene je to bila moja kćer. Pitala sam se: Ako sutra odem, što bi htjela da kaže ljudima kada ju pitaju kakva je bila tvoja mama? Htjela sam da kaže: “Bila je uporna i hrabra”. Meni je bio dovoljan razlog, da postanem takva mama i nikada ne odustanem na putu svoje mentalne transformacije iz žrtvenog janjca do svjesnog managera svog života.

Odredite si dnevni plan promjene. On bi trebao uključivati:

  • Mentalni trening
  • Emocionalni trening
  • Duhovni trening
  • Sportski trening
  • Akcijski trening

Na svim aspektima je nužno raditi paralelno inače će najslabija karika punkuti i vratiti vas na početak.

U nastavku je plan za koji znam da donosi rezultate i koji je dio mog „A3“ autorskog programa Awakening-Action Achieving. Vjerujem da će nekima od vas služiti.

5:30 – 5:35 – Afirmacije za početak dana (mentalni)

5:35-5:45 zahvalnost prije ustajanja (emocionalni)

6:00 – 6:30 trčanje – sport (sportski)

6:45 – 7:00 meditacija za početak dana (duhovni)

8:00 – 15:00 radni dan – konkretni zadaci (akcijski)

Pauza između 12-13.00 za 5 minutnu meditaciju povezivanje uma i srca koja će vam dati novu svježu energiju. Ovu meditaciju imate na mom youtube kanalu Zdrave Misli.

PROČITAJ JOŠ: Meditacija: Savjeti za početnike kako početi meditirati i postići unutarnji mir

U konkretnim zadacima u 8:00 bez odgađanja i bez potrebe da pamtite sve i svašta, napišite što je to što trebate odraditi da bi se osjećali svrsishodno, ispunjeno, proaktivno, zadovoljno, uspješno, ponosno na sebe .. što je to konkretno?

Napišite te zadatke na papir. PAZITE! Ovdje se skrivaju saboteri zvani – ne moram zapisivati.. zapamtit ću..  .znam …) Zapisivanje će vam dati osjećaj olakšanja. (papir misli za vas i gura vas naprijed . Pomaže vam štedjeti energiju i držati fokus bez distrakcija koje crpe energiju). Ujedno, ako svoje zadatke zapišite s puno emocije na način kao da ste ih već odradili, na taj način ubrzat ćete i sumjeriti kretanje ishoda kojem želite svjedočiti.

Nesvjesno djelovanje uma može biti snažna prepreka na putu prema uspjehu. Međutim, kada postanemo svjesni svojih unutarnjih procesa i naučimo ih kontrolirati, možemo prevladati tu sabotažu i ostvariti svoj puni potencijal. Budite svjesni svojih misli, uvjerenja i ponašanja te radite na njihovom poboljšanju. Uspjeh je na dohvat ruke – samo trebate osvijestiti i preuzeti kontrolu nad svojim umom

Autor: Maja Prović, mind & mindfulness trener

PROČITAJ JOŠ:

Afirmacije: Kako ih pravilno koristiti za pozitivne promjene u životu?

Sinkronicitet: samo slučajnost ili događaj s razlogom?

7 koraka za manifestiranje želja iz kuta fizike

Vizualizacija: Snaga mentalnih slika za ostvarenje ciljeva

Briga o sebi: put do boljeg poznavanja sebe

Svjesnost: kako živjeti svjesnije?

- Promo -
- Promo -
popularno