Planiranje obroka uz svakodnevne izazove

Planiranje obroka uza sve dnevne izazove?

Živimo ubrzanim tempom. Svoju djecu i obitelj viđamo „u letu“, jedemo „s nogu“, nemamo vremena. Ponekad imam osjećaj da sve radimo krivo. Često su mi u glavi moja baka i mama. Kao da su ljudi prije 30 godina imali više vremena, kao da je dan trajao duže od 24 sata, a stol uvijek bio pun hrane, obiteljskog razgovora i smijeha.

Danas, potpuno drugačija slika! Budilica zvoni u 6:30 h, s odgodom se dižemo nekoliko minuta kasnije i odmah nastane kaos. Spremanje nas i djece za školu i vrtić, dok mi pokušavamo navući komad odjeće i šminke za posao. Po povratku s posla, ručak na brzinu bez velike komunikacije jer ono što slijedi je…. razvezi djecu na trening, provjeri zadaću, ako je on line nastava glumi nezamjenjivu učiteljicu, pospremi hrpu legića i igračaka da nitko ne padne, ispeglaj odjeću da djeca i muž izgledaju kao da se o njima netko brine.

Kako uz sve te obveze uskladiti i naći vremena za kvalitetno kuhanje? Zbilja teško! Teško, ali neizbježno! Preskakanjem zajedničkih obroka uništavamo ono najvažnije – našu obitelj!

Stoga, okupite obitelj za stolom, napravite i pojedite zajedno ručak ili večeru, razgovarajte. Sve navedeno mnogo je važnije od onoga što je trenutno na televiziji, novoobjavljenog storyja na društvenim mrežama ili maila koji je upravo stigao u vaš mailbox.

Planiranje obroka za manje od 45 minuta

Obitelj za stolom je ulaganje u budućnost, ulaganje u našu djecu, a svakodnevni kuhani obrok trebao bi biti prioritet, dok nam manjak vremena ne bi trebao biti izlika za isto. Sve je u postavljanju prioriteta, volji i organizaciji.

obrok uz obitelj

Znaj da ti za kvalitetan obrok nisu potrebni sati provedeni u kuhinji i da za manje od 45 minuta na stol svojoj obitelji možeš ponuditi ukusan i zdravi ručak – mamin ručak, najbolji ručak.
Toliko vremena imaš, zar ne?
Preduvjet brzog ručka je planiranje obroka, pravovremena kupovina i organizirana kuhinja.

Planiranje obroka je zabavno

Jednom kada kreneš planirati, shvatit ćeš kako si sretnija, zadovoljnija, manje pod stresom i kako imaš više novaca u novčaniku. Ne kažem da je početak lagan, nijedan nije, ali jednom kada ga svladaš, sve postaje jednostavnije i zabavnije!

Majka sam troje djece i svjesna sam da bez organizacije i planiranja, moja djeca nikad ne bi imala ručak na vrijeme, ispeglan veš (iako njih to ne veseli), ni zajedničke trenutke opuštanja.

Planiranje obroka uz bolju organizaciju u kuhinji – Tips and tricks

Planirajte jelovnik

Sa svojom obitelji sastavite jelovnik za radni tjedan od ponedjeljka do petka. Dajte djeci da izaberu jedan dan u tjednu u kojem će njihovo omiljeno jelo biti vaš obiteljski ručak i nazovite taj dan: Utorak – Anin dan – Špageti Bolonjez, Srijeda – Ivanov dan – Varivo od leće.

Provjerite što imate u hladnjaku, zamrzivaču i smočnici

Provjerite koje namirnice već imate kući, kojima ističe rok, njih prve upotrijebite i uključite u jelovnik.

Obavite kupnju namirnica vikendom

Nakon što isplanirate jelovnik, zaputite se u trgovinu i/ili na plac po namirnice koje vam nedostaju. Subota je idealan dan za to.

Uključite djecu u kuhanje, planiranje jelovnika i kupnju

Možda se nekim roditeljima diže kosa na glavi, kada moraju s djecom u trgovinu. Pristupite tome kako obiteljskoj zadaći, dajte im popis za kupnju, da stavljaju namirnice u košaru (samo one s popisa), da nose lakše vrećice. Nagradite ih za učinjeno.

Trajne namirnice kupujte na akciji

Pri tome možete značajno uštedjeti. Iako vam možda riža, maslinovo ulje ili suha zelena leća, nisu na popisu za kupnju, kupite ih ako su na akciji i sljedeći tjedan isplanirajte jelovnik s tim namirnicama.

Kupujte i jedite sezonsko – zlatno pravilo!

U lipnju kila uvozne lubenice košta između 8-10 kuna. Rađe birajte srpanj / kolovoz i kilu za 2-4 kune. Slađe su, domaće, zdravije i jeftinije.

sezonsko voce i povrce

Namirnice uvijek odlažite na isto mjesto u kuhinji

Radi lakšeg snalaženja. Sve što vam je potrebno za kuhanje imajte „pri ruci“ i smanjite broj nepotrebnih koraka za vrijeme kuhanja

Trudite se i budite uporni jer mamin ručak je nešto najbolje što možete dati svojoj obitelji i djeci!

Prenesite tu emociju na buduće generacije, jednom ćete biti ponosni i zahvalni.

Autor: Zrinka Janković, autorica portala maminrucak.hr & mama

PROČITAJ JOŠ:

Savjeti kako uštedjeti novac na hrani

Ljubav prema sebi – kako biti sebi najbolji prijatelj?

Afirmacije: Kako ih pravilno koristiti za pozitivne promjene u životu?

Upoznajte podsvijest: Kako promijeniti podsvjesno razmišljanje?

Vizualizacija: Snaga mentalnih slika za ostvarenje ciljeva

- Promo -spot_img
- Promo -
popularno