Što je pozitivna psihologija i kako nam može pomoći?

Pozitivna psihologija je relativno nova grana psihologije koja se razvila u 20. stoljeću s ciljem istraživanja i razumijevanja pozitivnih aspekata ljudskog života.

Kako je nastala pozitivna psihologija?

Tradicionalno, psihologija se fokusirala na proučavanje i tretiranje mentalnih poremećaja i bolesti. Međutim, krajem 20. stoljeća, sve veći broj psihologa postao je svjestan nedostatka istraživanja i pristupa koji se bave pozitivnim aspektima ljudskog života. Tada je nastala ideja o stvaranju nove grane psihologije koja će se fokusirati na sreću, zadovoljstvo i postignuća.

Martin Seligman i pozitivna psihologija

Dr. Martin Seligman, ugledni psiholog i bivši predsjednik Američke psihološke asocijacije, smatra se osnivačem i glavnim zagovornikom pozitivne psihologije. Seligman je bio ključna figura u usmjeravanju pažnje psihologije na pozitivne aspekte života.

Godine 1998., Seligman je izabran za predsjednika Američke psihološke asocijacije, a tijekom svog mandata istaknuo je važnost promoviranja pozitivnih aspekata ljudskog života. U svom predsjedničkom govoru, Seligman je istaknuo potrebu za stvaranjem nove discipline koja će se baviti “znanosti o sreći”.

Ključni događaji u razvoju pozitivne psihologije

Nakon Seligmanovog predsjedničkog mandata, pozitivna psihologija je počela rasti kao zasebno područje istraživanja. Osnivanje Instituta za pozitivnu psihologiju na Sveučilištu u Pennsylvaniji 2005. godine označilo je važan trenutak u razvoju ove discipline.

Pozitivna psihologija je postala sve više prepoznata kao relevantno i važno polje u psihologiji. Brojni istraživači i akademici pridonijeli su razvoju ove discipline kroz svoje studije i istraživanja.

Što je pozitivna psihologija prema Seligmanu?

Pozitivna psihologija prema Seligmanu je grana psihologije koja se fokusira na proučavanje pozitivnih aspekata ljudskog života kao što su sreća, zadovoljstvo, zdravlje, i uspjeh. 

Pozitivna psihologija prema Seligmanu naglašava važnost individualnih snaga i vrlina, te promovira razvoj osobnih resursa kako bi se postigao ispunjen i sretan život. Seligman je identificirao pet ključnih elemenata koji su ključni za sretan i ispunjen život, poznate kao PERMA model: pozitivne emocije, angažman, odnosi, značenje i postignuće.

Ova grana psihologije istražuje kako pojedinci mogu razviti svoje potencijale, poboljšati kvalitetu života i postići sretan i ispunjen život. Dr. Martin Seligman, jedan od vodećih svjetskih psihologa, smatra se osnivačem i glavnim zagovornikom pozitivne psihologije.

Glavne postavke pozitivne psihologije

Pozitivna psihologija je grana psihologije koja se fokusira na proučavanje i razumijevanje pozitivnih aspekata ljudskog života, s naglaskom na sreću, zadovoljstvo, snage i postignuća. U nastavku su navedene glavne postavke pozitivne psihologije:

Pozitivne emocije

Pozitivna psihologija proučava prirodu, funkciju i značaj pozitivnih emocija poput radosti, sreće, zahvalnosti, zadovoljstva i mira. Naglasak je na razumijevanju kako ove emocije utječu na dobrobit pojedinca i njihovu interakciju s okolinom.

Snage i vrline

Pozitivna psihologija prepoznaje važnost individualnih snaga i vrlina. Ističe se razvoj osobnih potencijala, otkrivanje snaga i njihova primjena u svakodnevnom životu. Identifikacija i korištenje snaga kao što su hrabrost, mudrost, ljubaznost i kreativnost može poboljšati životni put pojedinca.

Angažman i flow

Pozitivna psihologija istražuje koncepte angažmana i “flow” stanja. Angažman se odnosi na potpuno uranjanje u aktivnost koja pruža osjećaj svrhe, fokusa i zadovoljstva. “Flow” stanje je slično angažmanu, a definira se kao stanje potpunog uranjanja i zadovoljstva u aktivnosti, kada se vrijeme i svijest gube.

Odnosi i socijalna podrška

Pozitivna psihologija naglašava važnost kvalitetnih odnosa i socijalne podrške za dobrobit pojedinca. Kvalitetni odnosi s obitelji, prijateljima i zajednicom povezani su s većom srećom, zadovoljstvom i emocionalnim blagostanjem. Održavanje i jačanje pozitivnih odnosa ključno je za ispunjen život.

Značenje i svrha

Pozitivna psihologija istražuje važnost pronalaženja značenja i svrhe u životu. Razumijevanje vlastitih vrijednosti, postavljanje ciljeva koji su usklađeni s tim vrijednostima i pronalaženje svrhe u svakodnevnim aktivnostima može pružiti osjećaj ispunjenosti i smisla.

Postignuće i rast

Pozitivna psihologija prepoznaje važnost postizanja ciljeva i osobnog rasta za dobrobit pojedinca. Postizanje ciljeva, čak i malih, može pružiti osjećaj uspjeha i zadovoljstva. Razvoj osobnih vještina, učenje novih stvari i usvajanje izazova potiču rast i razvoj pojedinca.

Ovi glavni postulati pozitivne psihologije pružaju okvir za promicanje dobrobiti pojedinaca i stvaranje sretnijeg i ispunjenijeg života. Kroz fokus na snage, pozitivne emocije, angažman, odnose, značenje i postignuće, pozitivna psihologija potiče razvoj osobnog potencijala i ostvarenje autentičnog života.

PROČITAJ JOŠ:

Ljubav prema sebi – kako biti sebi najbolji prijatelj?

Afirmacije: Kako ih pravilno koristiti za pozitivne promjene u životu?

Sinkronicitet: samo slučajnost ili događaj s razlogom?

7 koraka za manifestiranje želja iz kuta fizike

Vizualizacija: Snaga mentalnih slika za ostvarenje ciljeva

- Promo -spot_img
- Promo -
popularno