Razgovor za posao: Kako se pripremiti?

Razgovor za posao i kako se pripremiti? – na internetu ćete naći desetine stranica koje vas uče i savjetuju kako da se pripremite za razgovor za posao. Većina ih se svodi na isti princip, i neće vam baš mnogo biti od koristi. Dobit ćete primjere od 7, 17 ili 127 najčešćih pitanja, uz koja su ponuđeni adekvatni odgovori.

Što je razgovor za posao ili intervju za posao?

Razgovor za posao je razgovor koji se sastoji od razgovora između kandidata za posao i predstavnika poslodavca koji se provodi kako bi se procijenilo treba li poslodavac zaposliti kandidata ili ne. Iako postoje različiti pristupi, kandidati se uglavnom prijavljuju na oglase za posao putem poslanog životopisa i motivacijskog pisma, koji su često prvi dojam koji poslodavac dobiva o kandidatu. Zatim poslodavac odabire manji broj kandidata koje dalje poziva na intervju, odnosno razgovor za posao.

Intervju za posao – ključni korak u odabiru zaposlenika

Intervju za posao je ključni korak za svakog poslodavca i stoga mu se treba ozbiljno pristupiti. Cilj intervjua je selekcijski odabrati kandidate koji najbolje odgovaraju zahtjevima poslodavca među svim prijavljenim kandidatima. Kroz niz pitanja, poslodavac će pronaći informacije kojima će se uvjeriti jeste li baš vi pravi kandidat za posao ili ne.

Različiti pristupi u razgovoru za posao

Intervjui su jedan od najčešće korištenih alata za odabir zaposlenika, te se razlikuju u mjeri u kojoj su pitanja strukturirana. Postoje potpuno nestrukturirani i slobodni razgovori, ali i strukturirani intervjui u kojima se od kandidata traži da odgovori na unaprijed određen popis pitanja.

Na tom razgovoru poslodavac i kandidat se putem intervjua upoznaju, a razgovor prethodi odluci o zapošljavanju.

Priprema za razgovor za posao – ključ uspjeha

Iako postoje mnogi savjeti koji nam mogu pomoći da se bolje pripremimo za razgovor i ostavimo bolji dojam, ne postoji univerzalna formula za dobivanje posla.

Upravo zato što tvrtka zapošljava kandidata kao osobu, pored sigurnosti i sposobnosti obavljanja posla, važno je da kandidat iskaže svoju osobnost, motivaciju i relevantne vještine koje bi doprinijele uspjehu na tom radnom mjestu.

Početak pripreme za razgovor za posao

Za početak, obavite razgovor sami sa sobom. Odgovore ne morate pamtiti, ali odvojite vrijeme da razmislite o tome kako ćete si odgovoriti na važna pitanja. Što se više pripremate, osjećat ćete se sigurnije tijekom razgovora za posao.

Ako je vama samima jasno što vas motivira da se prijavite na neki oglas, bit će vam lako da te svoje motive približite i drugima. Budite iskreni sa sobom i po pitanju toga kakva su vam očekivanja u pogledu poslodavca i posla koji ćete raditi, daljnjih mogućnosti za razvoj i napredak u tvrtki. Naravno da ni financijski moment nije zanemariv, ali ne mora biti presudan.

Zatim se podsjetite i nekih važnih situacija iz dosadašnjeg iskustva:

 • Što vam je bio najveći uspjeh, a što najveći promašaj?

 • Jeste li imali neki sukob s kolegama ili menadžerima?

 • Za što dobivate pohvale?

 • Kad se najbolje osjećate na poslu? Što radite s uživanjem?

 • Sigurno postoji i nešto što biste voljeli da promijenite ili unaprijedite kod sebe. 

Što detaljnije budete razmišljali o svemu ovome, lakše će vam biti da odgovorite na pitanja, čak i ako odgovore ne pripremite unaprijed.

5 koraka za pripremu za razgovor za posao

Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći u pripremi za razgovor za posao i istaknuti se iz konkurencije:

Istražite tvrtku i poslodavca

Temeljito proučite tvrtku kod koje se prijavljujete. Upoznajte se s njenom misijom, vizijom, vrijednostima i proizvodima/uslugama koje nudi. Također, istražite njihovu industriju i konkurenciju. To će vam omogućiti da bolje razumijete poslovno okruženje i pokažete interes za tvrtku tijekom razgovora.

Pregledajte svoj životopis i motivacijsko pismo

Svježe osvježite svoje vještine, iskustvo i postignuća kako biste bili spremni odgovoriti na pitanja o njima. Također, provjerite jesu li vaš životopis i motivacijsko pismo prilagođeni zahtjevima oglasa za posao i da jasno ističu vaše relevantne kvalifikacije.

Pripremite se za uobičajena pitanja

Iako se svaki razgovor može razlikovati, korisno je pripremiti se za uobičajena pitanja koja se često postavljaju na razgovorima za posao. To uključuje pitanja o vašim vještinama, iskustvu, snazi i slabostima, postignućima i ciljevima. Razmislite o konkretnim primjerima iz vašeg životopisa koji ilustriraju vaše odgovore.

Vježbajte svoje odgovore

Nakon pripreme odgovora na uobičajena pitanja, vježbajte svoje odgovore naglas. To će vam pomoći da se osjećate samouvjereno tijekom razgovora i da izražavate svoje misli jasno i uvjerljivo.

Postavljajte pitanja

Razmislite o pitanjima koja biste mogli postaviti poslodavcu tijekom razgovora. Ovo pokazuje vašu zainteresiranost za tvrtku i radno mjesto te može otvoriti prostor za dodatnu raspravu. Izaberite pitanja koja će vam pomoći da bolje razumijete očekivanja, timsku dinamiku i mogućnosti napredovanja.

Odaberite odgovarajuću odjeću i pripremite se logistički

Odlučite se za odjeću koja odgovara kulturi tvrtke i radnom okruženju. Također, provjerite lokaciju i vrijeme razgovora kako biste bili sigurni da stižete na vrijeme i bez stresa.

Pokažite samopouzdanje i profesionalnost

Tijekom razgovora, pokažite samopouzdanje i profesionalnost. Budite ljubazni, pažljivi i slušajte sugovornika. Održavajte kontakt očima i izražavajte se jasno i razumljivo. Pokažite entuzijazam za radnu poziciju i spremnost za učenje i rast.

Izrazite zahvalnost na prilici za razgovor

Nakon završetka razgovora, pošaljite zahvalno pismo ili e-poštu poslodavcu kako biste izrazili zahvalnost na prilici za razgovor. To pokazuje vašu ozbiljnost i interes za radno mjesto.

Upravo zato što poduzeće zapošljava, prije svega, kandidata kao osobu, pa osim znanja i iskustva koje je poslodavcima vrijedno, oni žele da upoznaju i kandidata kao osobu, sa svim manama i vrlinama. Poslodavac želi dobiti što cjelokupniju sliku o kandidatu kako bi najbolje mogao procijeniti dijelite li iste vrijednosti i kako bi se kandidat uklopio u tim i u radno okruženje.

Posao se može naučiti, vještine unaprijediti. Međutim, neke osobine nije tako lako promijeniti, čak i kad to želite, zar ne? I upravo zato napamet naučeni odgovori neće mnogo pomoći u suvremenom procesu selekcije. 

Novi trendovi u selekciji kandidata

Razgovori za posao postaju sve manje tradicionalni, a sve više okrenuti tome da se procijeni da li vi i poslodavac dijelite iste vrijednosti.

S vremenom su se pojavile nove forme poslovnih intervjua. Grupni i panel razgovori vrlo su popularni u nekim kompanijama. Druge, opet, pribjegavaju manje javnim intervjuima uz kavu ili ručak, posebno kada se radi o kandidatima za visoke pozicije.

Od prošle godine se i ovaj trend u mnogome promijenio. Susreti uživo, naročito grupna okupljanja, svedeni su na najmanju mjeru. Sve što može da se preseli online – preseljeno je.

Tako je i u procesu selekcije kandidata ubrzano počela da se koristi suvremena tehnologija. Čak i kompanije koje su dugo odolijevale tehnološkom napretku, morale su uvesti intervjuiranje putem Zoom-a, Skype-a, ili Google Meet-a i koriste video intervjue.

Telefonski intervju je nekada bio neizostavan prvi krug selekcije. I danas ga pojedine kompanije koriste za brzu procjenu i eliminaciju, posebno za oglase na koje se javi veliki broj kandidata. Nema boljeg načina da se provjeri je li vaš engleski baš tako dobar kao što piše u CV-ju, zar ne?

Prednost telefonskog intervjuiranja je u tome što nije važno što ste obukli i je li vam je oprana kosa. Ipak, nije omiljen kod ljudi koji nisu vični ovom vidu komunikacije, jer se dešava da ostave lošiji utisak nego što bi u “živom” razgovoru, sa sugovornikom kojega vide.

Malcolm Gladwell, popuarni kanadski novinar i pisac, tvrdi da je pri zapošljavanju telefonski intervju zapravo mnogo bolji od razgovora uživo.

On sam tako intervjuira svoje potencijalne suradnike i asistente. Kako kaže, pažnja nije usmjerena na detalje koji nisu biti za obavljanje posla: kako osoba izgleda, kako je obučena, je li je visoka, niska, privlačna ili ne. Umjesto toga, može da se fokusira na razgovor kroz koji otkriva druge kvalitete: komunikativnost, ljubaznost, prijatnost, obrazovanje, pristupačnost…

Višestruki krugovi intervja za posao

Višestruki krugovi intervjua za posao i/ili druge metode odabira kandidata koriste se ako ima mnogo kandidata ili je posao posebno izazovan ili poželjan. Raniji krugovi koji se ponekad nazivaju “intervjui za provjeru” mogu uključivati manje osoblja od poslodavaca i obično će biti mnogo kraći i manje dubinski.

Na razgovor ponesite svoj životopis i ostale dokumente koji bi mogli zanimati potencijalnog poslodavca. Ako na samom razgovoru budete morali ispunjavati upitnike ili formulare, ispunite ih u potpunosti čitkim i urednim rukopisom.

Sve češći pristup početnom intervjuu je telefonski intervju. To je osobito uobičajeno kada kandidati ne žive u blizini poslodavca i imaju prednost što su troškovi niski za obje strane, te omogućuju i poslodavcu i kandidatu da se okvirno upoznaju.

Razgovor za posao s HR odjelom

Prvi krug razgovora najčešće je rezerviran za HR intervju, odnosno razgovor između kandidata i osobe zaposlene u ljudskim resursima koja predstavlja tvrtku.

Njegov osnovni cilj je upoznavanje: kandidata sa kompanijom, i poslodavca sa kandidatom. Ovo je upravo onaj trenutak kada se procjenjuje i profil kandidata: da li se svojim stavovima, ponašanjem, ambicijama, i ostalim karakteristikama uklapa u kompanijsku kulturu i tvrtku.

Pitanja na razgovoru za posao

Većina poslodavaca na razgovoru za posao nastoji provjeriti motivaciju kandidata kao i njihovu realnu želju za radom u njihovoj tvrtki. Osim uobičajenih pitanja o poznavanju tvrtke, većina poslodavaca postavlja kandidatima neka opća pitanja na koja se možete unaprijed pripremiti. To su uglavnom pitanja o Vašem radnom iskustvu, osobnosti, planovima i ambicijama.

Uobičajeni set pitanja za ovu vrstu razgovora bio bi:

 • Zašto ste se prijavili za ovu poziciju i zašto želite raditi kod ovog poslodavca?
 • Što je iz vašeg dosadašnjeg iskustva bitno za obavljanje ovog posla?
 • Ispričajte nam nešto o vašem iskustvu prethodnoj tvrtci?
 • Koji period svoje karijere smatrate najvrjednijim za profesionalni razvoj, i zašto?
 • Što vam se najviše svidjelo u opisu posla?
 • Zbog čega odlazite iz sadašnje tvrtke?
 • Koliko ste upoznati sa djelatnostima naše tvrtke?
 • Koliku plaću očekujete?
 • Imate li vi neko pitanje?
 • Čime se bavite u slobodno vrijeme, imate li neku hobi, interese?

Provjere sposobnosti kandidata

U drugom krugu selekcije obično se provodi takozvani CBI (engl. “competence based interview”)intervju zasnovan na sposobnostima. Uobičajeno je da u ovom djelu bude prisutan i budući menadžer, a nekad i kolege s kojima ćete raditi. Ali, ne očekujte da će vam dati u ruke test koji treba popuniti. To su više otvorena pitanja, kroz koja se procjenjuje kako se nosite sa svakodnevnim, realnim izazovima na poslu.

Neka od njih bi mogla izgledati ovako:

 • Opišite nam svoj najveći uspjeh na trenutnoj poziciji.
 • Ispričajte nam neku situaciju kada ste, kao vođa tima, uspješno riješili problem.
 • Kako se nosite sa stresnim situacijama, dajte nam neki primjer.
 • Neka velika odluka koju ste morali donijeti, ispričajte nam o tome.

Razgovor za posao i STAR tehnika

Postoji tehnika koja vam može pomoći da se pripremite za ovu vrstu razgovora: STAR tehnika. STAR tehnika omogućuje da date jasan i potpun odgovor na bihevioralna pitanja, tako što ćete opisati konkretnu situaciju, aktivnosti i rezultate koje ste postigli.

Nastala je kao akronim od ove četiri faze, koje treba opisati kroz svoj odgovor:

Situation – situacija

Task – zadatak

Action – akcija

Result – rezultat

Praktično, to znači da trebate opisati neku situaciju ili zadatak koji je stavljen pred vas (ST), da ispričate kakvu ste akciju poduzeli A) i kakav je bio ishod (R).

Zato je važno ono što smo već spomenuli na početku teksta: da unaprijed razmislite o tim nekim važnim momentima iz svoje karijere, i da smislite koje biste od njih, i na koji način, mogli  predstaviti  na razgovoru za posao. Situacija i rezultat trebaju biti jasni i konkretni. Akcija je suština vašeg odgovora: govori o tome kako razmišljate, provodite procedure, tražite rješenja, surađujete sa ljudima…

Intervju za posao jedan je od najboljih načina da ostavite pozitivan dojam na svog potencijalnog poslodavca, zato će vam dobra priprema pomoći da vas ni jedno pitanje ne zatekne nespremne.

Na razgovoru za posao svi se trudimo prikazati u što boljem svjetlu, pa je sasvim prirodno ako ste nervozni. Kako biste prevladali nervozu i održali što uspješniji razgovor, upamtite i primijenite ove savjete, no prije svega – dobro se pripremite – priprema je ključni preduvjet uspješnog razgovora za posao.

Na kraju, ne zaboravite da je razgovor za posao dvosmjeran proces. Razgovor, a ne ispitivanje. Kako kompanija procjenjuje vas, tako i vi imate mogućnost da procijenite tvrtku. Je li to posao kakav želite i okruženje koje će vam odgovarati? Spremite svoj set pitanja, i ne ustručavajte se postaviti ih.

Autor: Mima Vilotijević, savjetnica za promjenu posla

Poslovna komunikacija za uspješnu karijeru i odnose

Kako napisati cv i molbu za posao bez greške?

Kako znati što iskreno želim i pokrenuti se?

Temeljne životne vrijednosti koje nas određuju

Afirmacije: Kako ih pravilno koristiti za pozitivne promjene u životu?

- Promo -spot_img