fbpx

Samokritika: Kako da unutarnji kritičar radi za vas?

Samokritika i unutarnji kritičar su dvije pojave koje se često povezuju s mentalnim zdravljem. Samokritika je posebna vrsta uvjerenja da je nešto što smo učinili loše ili nije dobro dovoljno dobro. Također možemo imati unutarnjeg kritičara koji stalno preispituje naše postupke i zahtijeva savršenstvo.

Samokritika u svakodnevici

Da li često posvećujete pažnju svojim neuspjesima? Da li ste često fokusirani na svoje loše osobine? Ako ste potvrdno odgovorili na ova pitanja, onda ste vi, kao i većina ljudi, skloni samokriticizmu.

Možete biti veoma kritični kada je riječ o vašim vlastitim manama i nedostacima, ali stalnim razmišljanjem o sebi kako „niste dovoljno dobri“ možete štetno utjecati na vaše zdravlje i na vaš život.

Unutarnji kritičar koji sabotira uspjeh

unutarnji kriticar

To ne znači da određena količina introspekcije nije dobra. Ako nikada ne biste promatrali sebe i razmišljali što trebate poboljšati, nikada ne biste rasli ili postali bolji. Uvijek ima prostora za poboljšanje.

Međutim, ne dozvolite da vaš unutarnji kritičar upravlja vašim životom i sabotira vaš uspjeh. Da biste ušutkali svog unutrašnjeg kritičara, prije svega potrebno je identificirati način na koji to radite.

Samokritika – kako prepoznati unutrašnjeg kritičara?

1. Postavljanje nerealnih zahtjeva. 

kritika

U redu je težiti ispunjenju životnih ciljeva, ali kada postavite sebi previsoke ciljeve i zahtijevate ništa manje od savršenstva, vi ste već sami sebe predodredili za neuspjeh.

Nakon doživljenog neuspjeha vi okrivljujete sebe i nastavljate da sudite sebi i jačate vaše uvjerenje kako „niste dovoljno dobri”, očajnički pokušavate da ostvarite iluziju savršenstva (kao da zaista postoji), i ulazite u začarani krug samomučenja i samokriticizma.

Postavite sebi manje ciljeve.

2. Uspoređivanje sebe sa drugim ljudima. 

Možete se uspoređivati s drugim ljudima i zaključiti da su bolji od vas, iako raspolažete ograničenim informacijama. Ako se fokusirate na vlastite nedostatke, a druge promatrate kroz njihove uspjehe, samo možete pojačati vlastiti osjećaj manje vrijednosti.

Identificiranjem sa vašim problemima, sebe vidite kao problem, umjesto da objektivno promatrate situaciju, da sagledate probleme kao odvojene od vašeg identiteta, da ih promatrate kao privremene situacije za koje se može pronaći rešenje.

3. Ne ostavljanje prostora za rast. 

briga

Život je putovanje. Morate ići korak po korak. Ne možete očekivati savršenstvo i znati sve dok ste u procesu stvaranja vaše „priče“. To je isto kao da kritizirate knjigu koju niste pročitali.

Opasnost leži u očekivanju savršenstva, jer kada dođe do greške, možete sebe okarakterizirati kao neuspješne i formirati stav „Zašto uopće pokušavati?” i na taj način odustati od sebe.

Budite nježni prema sebi, strpljivi, i kada pogriješite postavite se prema sebi kao prema malom, nježnom djetetu koje tek uči. Posavjetujte svoje unutrašnje dijete, pomozite mu da nešto nauči iz grešaka i na takav način omogućite sebi da kreirate vašu životnu priču.

4. Upoznajte vašeg unutrašnjeg kritičara. 

Prepoznajte samokritiku u sebi. Obratite pažnju na svoje misli tokom cijelog dana i zabilježite svoje samokritičke misli. Jačanje svjesnosti o negativnom, unutrašnjem razgovoru pruža vam moć da preuzmete kontrolu nad svojim kritičarem i zaustavite etiketiranje sebe kao „nedovoljno dobrih”.

Obratite pažnju koliko puta dnevno kritizirate sebe. Zapišite svaki osjećaj na koji naiđete. Zapisujte svoje kritičke misli narednih sedam dana. Nakon sedam dana imati ćete uvid o broju vaših kritičkih misli, postati ćete svjesni na koji način sebe onemogućavate da uspijete i narušavate svoje samopouzdanje i samopoštovanje.

Koristite ove informacije kao motivator da postavite sebi realne ciljeve. Ako su vaši ciljevi i dalje previsoki, usitnite ih na nekoliko manjih ciljeva i strpljivo, korak po korak, kreirajte vašu životnu priču. Ostvarivanjem manjih ciljeva osjećati ćete se dobro, osjećati ćete se uspješno i na taj način omogućiti ćete sebi da rastete i jačate samopouzdanje. 

Kako da unutarnji kritičar radi za vas?

zena 3

Neka vaš kritičar radi za vas. On će vam ukazivati na vaše greške, što vam omogućava da učite, da se mijenjate i rastete. A vi se potrudite da sagledate i svoje pozitivne strane, da prepoznate svoje kvalitete i obavezno jednom dnevno pohvalite sebe za nešto što se naučili ili učinili.

Možda će vam u početku biti teško da pohvalite sebe i sagledate svoje pozitivne osobine, ali s vremenom ćete naučiti da prepoznate ono najbolje u vama. Ako vam to i dalje ne bude polazilo za rukom, možete pitati neku vama blisku osobu što je to što joj se najviše sviđa kod vas.

Prihvatite sebe kao nesavršeno ljudsko biće koje se trudi da kreira svoju životnu priču najbolje što umije, sa najplemenitijim namjerama. Budite svjesni da svi imamo mane i vrline, ali i da je svatko individua za sebe, da smo svi različiti i da upravo tu leži naše savršenstvo. Naše savršenstvo, naše bogatstvo je u našoj različitosti.

Autor: Jelena Đurić, psiholog i psihoterapeut

PROČITAJ JOŠ:

5 situacija kada se trebate zauzeti za sebe

5 koraka kako se nositi s kritikom na pozitivan način

Ljubav prema sebi – kako biti sebi najbolji prijatelj?

Afirmacije: Kako ih pravilno koristiti za pozitivne promjene u životu?

Upoznajte podsvijest: Kako promijeniti podsvjesno razmišljanje?

Vizualizacija: Snaga mentalnih slika za ostvarenje ciljeva

- Promo -
- Promo -
popularno