fbpx

Samorefleksija: Pogled prema unutra koji poboljšava mentalno zdravlje

Samorefleksija je vještina koja vam može pomoći da bolje razumijete sebe. Koliko dobro poznajete sebe? Razmišljate li o tome zašto radite stvari koje radite?

Što je samorefleksija?

Samorefleksija uključuje prisutnost sa samim sobom i namjerno usmjeravanje pažnje prema unutra kako biste istražili svoje misli, osjećaje, postupke i motivaciju, tvrdi Angeleena Francis, LMHC, izvršna direktorica za AMFM Healthcare.

Aktivna samorefleksija može pomoći u boljem razumijevanju onoga tko ste, u koje vrijednosti vjerujete i zašto razmišljate i ponašate se na način na koji to činite, kaže Kristin Wilson, MA, LPC, CCTP, RYT, voditeljica iskustva za Newport Healthcare.

Zašto je duboka samorefleksija tako ključna?

Duboka samorefleksija je ključna jer vam pomaže u formiranju samopoimanja i doprinosi samorazvoju.

Izgradnja slike o sebi – samopoimanja

Samorefleksija je ključna jer pridonosi vašem samopoimanju, koje je važan dio vašeg identiteta. Vaše samopoimanje uključuje vaše misli o vašim osobinama, sposobnostima, uvjerenjima, vrijednostima, ulogama i odnosima. Ima utjecajnu ulogu u vašem raspoloženju, prosudbi i obrascima ponašanja.

Promišljanje prema unutra omogućuje vam da upoznate sebe i nastavite se upoznavati dok se mijenjate i razvijate kao osoba, kaže Francis. Pomaže vam razumjeti i ojačati svoje samopoimanje kako se razvijate s vremenom.

Omogućuje samorazvoj

Duboka samorefleksija također igra ključnu ulogu u samorazvoju. “To je vještina potrebna za osobni rast”, kaže Kristin Wilson.

Sposobnost procijeniti svoje jake i slabe strane, ili ono što ste učinili dobro ili pogrešno, može vam pomoći da identificirate područja za rast i poboljšanje, tako da možete raditi na njima.

Na primjer, recimo da ste održali prezentaciju u školi ili na poslu koja nije dobro prošla, unatoč tome što ste uložili mnogo rada na projektu. Provođenje malo vremena na dubokoj samorefleksiji može vam pomoći da shvatite da iako ste proveli puno vremena radeći na projektu i stvarajući prezentacijske materijale, niste vježbali prezentaciju. Shvaćanje problema može vam pomoći da ga ispravite. Dakle, sljedeći put kada budete morali održati prezentaciju, možete je prvo vježbati na svojim kolegama ili voljenima.

Ili, recimo da ste upravo prekinuli s partnerom. Iako ih je lako kriviti za sve što je pošlo po zlu, duboka samorefleksija vam može pomoći da shvatite koje je vaše ponašanje doprinijelo razlazu. Biti svjestan ovih ponašanja može biti od pomoći u drugim odnosima. Bez duboke samorefleksije, nastavili biste raditi ono što ste uvijek radili i kao rezultat toga, mogli biste se nastaviti suočavati s istim problemima s kojima ste se uvijek suočavali.

Prednosti duboke samorefleksije

Ovo su neke od dobrobiti duboke samorefleksije, prema stručnjacima:

Povećana samosvijest

Provođenje vremena u dubokoj samorefleksiji može pomoći u izgradnji veće samosvijesti, kaže Wilson. Samosvijest je ključna komponenta emocionalne inteligencije. Pomaže vam prepoznati i razumjeti vlastite emocije, kao i utjecaj vaših emocija na vaše misli i ponašanja.

Veći osjećaj kontrole

Duboka samorefleksija uključuje vježbanje svjesnosti i prisutnost sa samim sobom u ovom trenutku. To vam može pomoći da se osjećate utemeljenije i da imate kontrolu nad sobom, kaže Francis.

Poboljšane komunikacijske vještine

Duboka samorefleksija vam može pomoći da poboljšate svoje komunikacijske vještine, što može koristiti vašim odnosima. Razumijevanje onoga što osjećate može vam pomoći da se izrazite jasno, iskreno i empatično.

Dublja usklađenost s temeljnim vrijednostima

Duboka samorefleksija vam može pomoći da shvatite u što vjerujete i zašto. To može pomoći osigurati da su vaše riječi i djela više usklađeni s vašim temeljnim vrijednostima, objašnjava Wilson. Također može pomoći u smanjenju kognitivne disonance, što je nelagoda koju možete doživjeti kada vaše ponašanje nije u skladu s vašim vrijednostima, kaže Francis.

Bolje vještine donošenja odluka

Duboka samorefleksija vam može pomoći da sami donosite bolje odluke, kaže Wilson. Bolje razumijevanje sebe može vam pomoći da jasnije procijenite sve svoje mogućnosti i kako će one utjecati na vas. To vam može pomoći da donesete ispravne odluke koje vam više odgovaraju, kaže Francis.

Veća odgovornost

Duboka samorefleksija vam može pomoći da sebe smatrate odgovornim prema sebi, kaže Francis. Može vam pomoći da procijenite svoje postupke i prepoznate osobnu odgovornost. Također vam može pomoći da sebe smatrate odgovornim za ciljeve prema kojima radite.

Kako prakticirati duboku samorefleksiju

Kristin Wilson predlaže neke strategije koje vam mogu pomoći u vježbi duboke samorefleksije:

Postavljajte si otvorena pitanja

Započnite postavljanjem otvorenih pitanja koja će vas potaknuti na duboku samorefleksiju, poput:

“Radim li ono što me čini sretnim?”

“Postoje li stvari koje bih želio poboljšati na sebi?” ili

“Što sam danas mogao učiniti drugačije?”

“Uzimam li bilo što ili bilo koga zdravo za gotovo?”

Primijetite koje se misli i osjećaji javljaju u vama za svako pitanje i zatim počnite razmišljati zašto. Budite znatiželjni o sebi i budite otvoreni za sve što se pojavi.

Vodite dnevnik

Bilježenje svojih misli i odgovora na ova pitanja izvrsno je sredstvo za samoizražavanje. Može biti korisno osvrnuti se na svoje odgovore, pročitati kako ste rješavali stvari u prošlosti, procijeniti ishod i potražiti gdje biste mogli napraviti promjene u budućnosti.

Meditirajte

Meditacija također može biti moćan alat za duboku samorefleksiju i osobni rast. Čak i ako je to samo pet minuta, vježbajte sjediti u tišini i obraćati pozornost na ono što vam dolazi. Primijetite koje su misli prolazne, a koje se češće javljaju.

Obradite glavne događaje i emocije

Kada se nešto dogodi u vašem životu zbog čega se osjećate posebno dobro ili loše, odvojite vrijeme da razmislite o tome što se dogodilo, kako ste se zbog toga osjećali i kako možete ponovno doći do tog osjećaja ili što biste mogli drugi put učiniti drugačije. Zapisivanje svojih misli u dnevnik može pomoći.

Napravite “ploču” za samorefleksiju

Napravite ploču za duboku samorefleksiju pozitivnih atributa koje redovito dodajete. Slavite svoju autentičnost i načine na koje ostajete vjerni onome što jeste. Imati vizualni prikaz duboke samorefleksije može biti motivirajuće.

Što učiniti ako vam samorefleksija stvara nelagodu

Možete izbjeći duboku samorefleksiju ako izaziva teške emocije i čini da se osjećate neugodno, kaže Francis. Ona preporučuje da se pripremite na neugodno osjećanje prije nego što počnete.

Zamislite svoje vrijeme u dubokoj samorefleksiji kao siguran prostor u sebi. “Izbjegavajte osuđivanje sebe dok istražujete svoje unutarnje misli, osjećaje i motive ponašanja”, kaže Francis. Jednostavno primijetite što se pojavljuje i prihvatite to. Umjesto da se fokusirate na strahove, brige ili žaljenja, pokušajte potražiti područja rasta i poboljšanja.

Uključite samorefleksiju u svoju svakodnevnu rutinu

Francis predlaže neke strategije koje vam mogu pomoći da uključite duboku samorefleksiju u svoju svakodnevnu rutinu:

Posvetite vrijeme tome

Važno je posvetiti vrijeme dubokoj samorefleksiji i ugraditi to u svoju rutinu. Pronađite mjesto koje odgovara vašem rasporedu – to može biti pet minuta svako jutro dok pijete kavu ili 30 minuta sjedeći vani u prirodi jednom tjedno.

Odaberite mirno mjesto

Može biti teško usredotočiti se na sebe ako je vaše okruženje prometno ili kaotično. Odaberite miran i tih prostor bez ometanja kako biste mogli čuti vlastite misli.

Obratite pozornost na svoja osjetila

Obratite pozornost na svoja osjetila. Senzorni unos je važna komponenta samosvijesti.

https://www.verywellmind.com/

PROČITAJ JOŠ:

Briga o sebi: put do boljeg poznavanja sebe

33 načina kako voljeti sebe svaki dan

10 savjeta kako izgraditi zdravo samopoštovanje i pobijediti nesigurnost

Ljubav prema sebi – kako biti sebi najbolji prijatelj?

- Promo -
- Promo -
popularno