Savjeti kako uštedjeti novac na hrani

Kako uštedjeti novac na hrani? Postoji li trik i u čemu je ključ uštede? Pročitajte savjete kako uštedjeti novac na hrani i kontrolirajte troškove budžeta kupujući pametnije.

Kako uštedjeti novac na hrani?

Svjedoci smo drastičnih poskupljenja osnovnih prehrambenih namirnica. Gotovo svaki put kada izađem iz trgovine iznenadim se iznosu računa.

Poskupljenjima nema kraja i zato je jako bitno dobro se organizirati i u trgovinu ići planski i promišljeno. Jedino na takav način možemo uštedjeti jer svima nam većina kućnog budžeta odlazi upravo na hranu,

jer jesti se mora svaki dan.

7 savjeta kako uštedjeti novac na hrani i pametno kupovati

Pročitajte u nastavku kako uštedjeti novac na hrani svakodnevno primjenjujući ovih 7 koraka.

1. Ključ uštede je u organizaciji jelovnika.

Obavezno sa svojom obitelji isplanirajte tjedni jelovnik. Savjete kako to napraviti pročitajte Planiranje obroka uz svakodnevne izazove.

2. Sastavite popis namirnica za kupovinu

koje vam nedostaju (na osnovi sastavljenog jelovnika) i držite se njega. Kupujte točno onoliko koliko vam treba, bez gomilanja hrane i kvarljivih namirnica. Tu se krije veliki trik uštede, jer svaki put kada namirnici prođe rok trajanja (npr. jogurtu, vrhnju za kuhanje, siru), a niste ju potrošili ili iskoristili za neko jelo, vi gubite svoj novac.

3. Kupovinu obavite jedanput tjedno.

Preporuka za kupovinu je petak nakon posla ili subota. Obzirom da je vikend velika je vjerojatnost da ćete naići i na pokoju vikend akciju. Svakako ju iskoristite.

4. Kupujte XXL pakiranja nekvarljivih namirnica i kućnih potrepština.

Npr. XXL pakiranje tjestenine, palente ili tortilja  sigurno ćete iskoristiti jer je rok valjanosti dug, a obzirom na XXL pakiranje cijena je niža.

5. Nekvarljive namirnice kupujte na akciji.

Ovdje ćemo prekršiti savjet #2, ali u dobroj namjeri. Iako vam možda riža, maslinovo ulje ili suha zelena leća, nisu na popisu za kupnju, kupite ih jer su na akciji i sljedeći tjedan isplanirajte jelovnik s tim namirnicama.

6. Kupujte sezonsko voće i povrće.

U veljači sam naišla na mjericu jagoda za 30 kuna. Te jagode su preskupe, a k tome i neukusne. Rađe birajte svibanj i mjericu ukusnih domaćih jagoda za 10 kuna.

7. Iz popisa za kupnju izbacite gazirane i zaslađene sokove i nepotrebne grickalice.

Umjesto toga kupite svježe voće i napravite ukusan cijeđeni sok i ispecite zdrave grickalice za cijelu obitelj. Uštedjet ćete, a pri tom se i zdravije hraniti.

Krenite polako i s voljom! Uspjeh je zagarantiran, novčanik puniji, a svi mi sretniji i zadovoljniji!

Autor: Zrinka Janković, autorica portala maminrucak.hr & mama

PROČITAJ JOŠ:

Briga o sebi: put do boljeg poznavanja sebe

Planiranje obroka uz svakodnevne izazove

Pretilost kod djece: Savjeti za zdravu prehranu i aktivnog školarca

Odgoj djece: mindfulness i univerzalni jezik za odgoj djece

- Promo -spot_img
- Promo -
popularno