spot_img
spot_img

Savjeti kako uštedjeti novac na hrani

Svjedoci smo drastičnih poskupljenja osnovnih prehrambenih namirnica. Gotovo svaki put kada izađem iz trgovine iznenadim se iznosu računa. Litra ulja je dosegla cijenu od 15 kuna, kilogram šećera 6 kuna, poskupilo je povrće, a od jeseni se najavljuje i poskupljenje mesa. 

Poskupljenjima nema kraja i zato je jako bitno dobro se organizirati i u trgovinu ići planski i promišljeno. Jedino na takav način možemo uštedjeti jer svima nam većina kućnog budžeta odlazi upravo na hranu, jer jesti se mora svaki dan.

7 savjeta kako uštedjeti novac na hrani i pametno kupovati

  1. Ključ uštede je u organizaciji jelovnika. Obavezno sa svojom obitelji isplanirajte tjedni jelovnik. Savjete kako to napraviti pročitajte Planiranje obroka uz svakodnevne izazove.
  2. Na osnovi sastavljenog jelovnika, sastavite popis namirnica za kupovinu, koje vam nedostaju i držite se njega. Kupujte točno onoliko koliko vam treba, bez gomilanja hrane i kvarljivih namirnica. Tu se krije veliki trik uštede, jer svaki put kada namirnici prođe rok trajanja (npr. jogurtu, vrhnju za kuhanje, siru), a niste ju potrošili ili iskoristili za neko jelo, vi gubite svoj novac.
  3. Kupovinu obavite jedanput tjedno. Preporuka za kupovinu je petak nakon posla ili subota. Obzirom da je vikend velika je vjerojatnost da ćete naići i na pokoju vikend akciju. Svakako ju iskoristite.
  4. Kupujte XXL pakiranja nekvarljivih namirnica i kućnih potrepština. Npr. XXL pakiranje tjestenine, palente ili tortilja  sigurno ćete iskoristiti jer je rok valjanosti dug, a obzirom na XXL pakiranje cijena je niža.
  5. Nekvarljive namirnice kupujte na akciji. Ovdje ćemo prekršiti savjet #2, ali u dobroj namjeri. Iako vam možda riža, maslinovo ulje ili suha zelena leća, nisu na popisu za kupnju, kupite ih jer su na akciji i sljedeći tjedan isplanirajte jelovnik s tim namirnicama.
  6. Kupujte sezonsko voće i povrće. U veljači sam naišla na mjericu jagoda za 30 kuna. Te jagode su preskupe, a k tome i neukusne. Rađe birajte svibanj i mjericu ukusnih domaćih jagoda za 10 kuna.
  7. Iz popisa za kupnju izbacite gazirane i zaslađene sokove i nepotrebne grickalice. Umjesto toga kupite svježe voće i napravite ukusan cijeđeni sok i ispecite zdrave grickalice za cijelu obitelj. Uštedjet ćete, a pri tom se i zdravije hraniti.

Krenite polako i s voljom! Uspjeh je zagarantiran, novčanik puniji, a svi mi sretniji i zadovoljniji!

Autor: Zrinka Janković, autorica portala maminrucak.hr & mama

PROČITAJ JOŠ:

Za sve postoji pravo vrijeme

Mali koraci na putu do željenog

Briga o sebi: put do boljeg poznavanja sebe

NLP tehnika – Nauka o uspjehu

Kako saznati što iskreno želiš, pokrenuti se i slijediti svoje snove?

spot_img
popularno