fbpx

Sekundarna dobit podsvijesti koja sabotira ostvarenje cilja

Sekundarna dobit podsvijesti je pojam koji se odnosi na našu skrivenu motivaciju za postizanje ili nepostizanje ciljeva. Znanost nam govori da postoje nesvjesni motivi koji mogu biti uzrokovani podsvjesnim mislima i osjećajima i koji mogu biti prepreka našim ciljevima. 

“Pokušavam smršaviti, ali nikako ne mogu”, “Pokušavam prestati pušiti, ali nikako ne mogu” itd. Tražimo odgovore i izgovore u hormonima, manjku discipline ili volje, nepovoljnim okolnostima. No, u stvarnosti se razlog nepostizanja željenog često skriva iza skroz drugih razloga.

Nesvjesni pozitivan motiv podsvijesti

I ako ste se našli u situaciji kada ne možete postići postavljeni cilj kada bi sve trebalo biti kako ste planirali, vrijeme je za proces istraživanja sebe i pronalaženje razloga zašto ne možete to postići.

Iza onoga što radimo ili što ne radimo iako znamo da bi trebali raditi, uvijek stoji pozitivan cilj ili pozitivan motiv podsvijesti.

Sve što je izloženo u nastavku teksta podrazumijeva da znate što želite, imate akcijski plan, znate što je sve potrebno napraviti, samo što iz nekog razloga nikako ne možete to napraviti. Ovaj tekst ne vrijedi za situacije kada želja još nije postala ciljem i kada još uopće ne znate kako joj pristupiti.

Sekundarna dobit – korist od neispunjavanja cilja

Na primjerima o mršavljenju, malom prihodu i prestanku pušenja pogledat ćemo na ovaj fenomen koji se zove sekundarna dobit

neispunjavanje cilja

Sekundarna dobit ili korist je nesvjesan pozitivan “bonus” u neugodnom stanju ili u nepostizanju željenog cilja koji nastaje na nesvjesnoj razini. Čini se da osoba svim silama nastoji biti sretna i ići prema željenom rezultatu, ali se zapravo događa suprotno.

Dosta je teško otkriti sekundarnu dobit ili korist jer često otkrivanjem te sekundarne dobiti ili koristi susrećemo se s našim skrivenim JA s kojim se ne želimo sresti ili pronađemo tamnu stranu sebe koju ne želimo vidjeti.

Sekundarna dobit – Mršavljenje

Ako ste barem jednom u životu pokušavali smršaviti, onda točno znate kako to funkcionira. 

Prvo se pojavi želja da želite smršaviti (rijeđe sama po sebi, češće zbog nekog razloga – do svatova, do ljeta, do putovanja). Zatim se radi planiranje: bit ću na keto dijeti, neću jesti sve što sadrži šećer, neću jesti ugljikohidrate navečer, neću jesti gluten, neću jesti iza 18.00, bit ću na intervalnom gladovanju (intermittent fasting), itd. 

Krenemo, te čak ako i izdržimo par dana/tjedan(a)/mjesec(i), vraćamo se natrag na istu težinu ako ne više. 

Klauzula je da pričamo o objektivnom višku težine. I tada krenemo to objašnjavati ili još gore – se rugati  – da smo slabe volje, da nemamo discipline, itd. A nikada ne gledamo na to dublje. 

Međutim iza naše nedosljednosti i nemogućnosti postići željenu težinu stoji sekundarna pogodnost ili korist, tj. ne možemo smršaviti jer iza toga stoji pozitivan razlog ili cilj. 

Svaka osoba može imati svoju posebnu sekundarnudobit ili korist od toga da ne gubi višak kilograma ili da ne može održati zdravu tjelesnu težinu, ali često je to jedna ili više od ovih sekundarnih pogodnosti: 

  • želja zauzimati više mjesta u prostoru i biti vidljivim (“barem zbog moje veličine me primjećuju ljudi”), kada fali samopouzdanja i sigurnosti u vlastitim vještinama, znanju, osobinama; 
  • želja sakriti se iza svoje težine od stvarnih problema koji postoje u životu (nezadovoljstvo poslom, odnosom/partnerom, djecom, svojim životom općenito);
  • želja dobiti utjehu – “ne mogu smršaviti jer vjerojatno imam poremećaj hormona”);
  • želja sakriti se od pažnje muškaraca (zbog manjka samopouzdanja,

Sekundarna dobit – Mali prihodi

mali prihodi

Drugi primjer kada čovjek nije zadovoljan sa svojim financijskim stanjem i želi imati veći prihod, ali nikako ne može to postići. Čak ni promjene posla ne daju rezultata – nivo prihoda ostaje otprilike isti.

Sekundarna dobit je mogući razlog tome, a to može biti na primjer: 

  • želja živjeti skromno i ne privlačiti pažnju jer će prijatelji ili članovi šire obitelji tražiti financijsku pomoć; 
  • želja nemati viška novca jer osoba nema percepciju što raditi s tim viškom novca; 
  • želja imati manje, ali i raditi manje.

Sekundarna dobit – Prestanak pušenja

Treći primjer kada čovjek želi prestati pušiti, ali nikako mu to ne polazi za rukom. Ovaj slučaj je kompliciraniji jer iza toga stoje i formirane navike, ali i u ovom slučaju vrijedi pogledati ima li ovdje sekundarna pogodnost, na primjer:

  • pušenje opušta; 
  • pušenje daje mogućnost/ispriku za pauzu na poslu; 
  • pušenje pomaže “pobjeći” od neugodne situacije.

Kako pronaći i prepoznati nesvjesni motiv i sekundarnu dobit podsvijesti?

Ako ne možete postići željeno, pokušajte pronaći ima li iza toga neka sekundarna dobit skrivena kao nesvjesni motiv podsvijesti. Ako ima, onda zapravo to što dobivate od te sekundarne pogodnosti vas zadovoljava više od tog rezultata koji želite postići ili stanja koje želite imati

Nije obavezno to krivo. Sekundarne dobiti nisu niti loše niti dobre – one samo daju mogućnost provjeriti koliko snažno zapravo želimo postići to što želimo, da li nam je to uopće potrebno i da li to uopće istinski želimo.

Ponekad, pronašavši sekundarne dobiti, možete se samo uvjeriti da vam postizanje te želje nije potrebno. Tada je vrijeme za svjesnu odluku odustati od svoje želje ili cilja i prestati se opterećivati time.

Ako imate neke želje ili ciljeve koje nikako ne možete postići, postavite si ova 4 pitanja koja će Vam pomoći pronaći Vaše sekundarne pogodnosti ili koristi:

1. Što ću dobiti ako ću postići postavljeni cilj?

2. Što ću dobiti ako neću postići postavljeni cilj?

3. Što ću izgubiti ako ću postići postavljeni cilj?

4. Što ću izgubiti ako neću postići postavljeni cilj?

Odgovori na ova pitanja će vas voditi do zanimljivih zaključaka. S tim da odgovori na pitanja 2 i 3 će vam pokazati koje su vaše sekundarndobiti ili koristi. Možete to napraviti sami ili zajedno sa svojim mentorom ili koučem, što je još efikasnije, je će oni vam pomoći obratiti pažnju na vaše slijepe zone.

Kada imati odgovore i kada ste ih analizirali, zatim nakon toga odredite i nakon toga odlučite što je vama bitnije – postizanje cilja ili postojeća sekundarna dobit.

Ako je sekundarna dobit bitnija i donosi vam više zadovoljstva SADA, otpustite Vašu želju ili cilj barem na neko vrijeme. A kada ćete joj se ponovno vratiti, ne zaboravite se vratiti i na ova 4 pitanja.

Autorica: Nataliya Marchuk, Executive Business i Life Coach

PROČITAJ JOŠ:

Upoznajte podsvijest: Kako promijeniti podsvjesno razmišljanje?

Afirmacije: Kako ih pravilno koristiti za pozitivne promjene u životu?

Sinkronicitet: samo slučajnost ili događaj s razlogom?

7 koraka za manifestiranje želja iz kuta fizike

Vizualizacija: Snaga mentalnih slika za ostvarenje ciljeva

- Promo -
- Promo -
popularno