Početna Inspiracija BEBA MUR Sijeda kosa: sloboda starenja

Sijeda kosa: sloboda starenja

Picture

​Dolazi trenutak u životu žene koja, gledajući se u ogledalo, može videti prve bijele pramemnove, to su srebrne niti u sredini kose, obično sa strane lica, na slepočnicama, ponekad samo jedna ili dvije dlake, ponekad čitavi pramenov. Tada obično donosimo odluku da ofarbamo.
​Kosa je ili ofarbana ili bijela, a bijela kosa je nedostatak melanina (tamni pigment koji nalazimo u kosi,dlakama i u koži) zbog nedostatka melanocita, ćelija koje ih proizvode, u dnu dlake. Te ćelije, kao i sve ostale, stare i moguće je imati pramenove bijele kose u kosi već sa 34 godine.

Ovaj fenomen izbjeljivanja kose naziva se “canizie”, ponekad može biti uzrokovan i bubrežnom bolešću ili radioterapijom.

Danas je bijela kosa gotovo moda, žene više ne osjećaju potrebu za maskiranjem godina, ne znači da je loše obojati kosu ako niste spremni prihvatiti ovu promjenu, ali sve više zvijezda, važnih žena iz jet seta biraju “prirodu” i pokazuju svoje godine čak i pokazujući sjajnu sivu kosu.

Jedina mana bijele kose je ta što mora biti uvijek uredno očešljana i mora se tretirati sa malo više pažnje kako bi spriječili da požuti i poprimi tu ružnu slamnastu boju. Pored toga, bijela kosa ima tendenciju da se dehidrira, pa da bi se izbijegao taj izgled, bolje je da je uvijek uredna i eventualno kratka, malo duži paž daje licu živahan i dinamičan izgled, dok su krajevi malo mekši i daju licu elegantniji i strožiji izgled.

Postoji i Facebook stranica “womenonaging” koja promoviše slobodu da postanete “sivi”, bez stresa od mjesečnog farbanja kose ili straha od “starog” izgleda.

Čak je i spisateljica Anne Kreamer u svojoj knjizi “Going Grey”, napravila putovanje da bi ponovo otkrila sebe kada zapravo otkriva da joj boja kose izgleda lažno, a ne čini da ona izgleda mlađe,u tom trenutku ona se prestaje farbati i otkriva “šarm sijedih žena” otkupljujući svoju ulogu žene, a ne “mlade žene po svaku cijenu”.

​Da bi sijeda kosa uvek bila “u formi”, odnosno da ima zdrav i sjajan izgled, čak i ishrana ima svoj udio, hrana koja sadrži vitamin H, cink, gvožđe, vitamine A, B2, B6 i folnu kiselinu je dobra za kosu. Nadalje, bijela kosa ima vlažniju i porozniju boju, tako da lijepa folija od lanenog sjemena može vam biti korisna da održite svoju sijedu kosu sjajnom i zdravom.

Sijeda kosa: evo neke od svjetskih zvijezda koje su ponosne na to!

Picture

Picture

Picture

Prevod teksta:https://www.eticamente.net/34600/capelli-bianchi.html

Prevod i obrada Ana i Jelena Muratović –  bebamur.com

Most Popular