3 jednostavna trika kako steći zdrave navike

Mučite li se da steknete i izgradite zdrave navike?

Priznajmo sami sebi i prihvatimo da, unatoč našim najboljim namjerama, održavati zdrave navike u današnjem užurbanom svijetu može biti izazovno. No jeste li znali da su studije otkrile da nije nužno potrebna veća snaga volje da biste se držali svojih navika, već tri jednostavna trika koja vaše navike mogu učiniti mnogo radosnijim iskustvom.

“Navike se razvijaju iz onoga što radite, a ne iz vaših odluka ili onoga što mislite”,

objasnila je profesorica Wendy Wood, autorica knjige Dobre navike, loše navike,

“Navike su način na koji vaš um prirodno kodira vaše ponašanje.”

Wendyno istraživanje otkrilo je tri jednostavna trika za stvaranje zdravih navika:

1. Oblikujte svoj kontekst 

Kontekst se odnosi na sve u svijetu koji vas okružuje, osim što uključuje lokaciju na kojoj se nalazite, ljude s kojima ste, doba dana, pa čak i radnje koje izvodite.

Dakle, baš kao što profesionalni kuhari postavljaju svoje kuhinje prije nego što počnu kuhati prikupljanjem pribora i pripremanjem hrane kako bi olakšali kuhanje obroka, možete organizirati svoj kontekst tako da vam bude lako željeti i opetovano činiti istu stvar.

Na primjer, ako želite stvoriti naviku zdrave pauze za ručak svaki dan izvan radnog stola, zamolite prijatelja da podijeli s vama sat za ručak i potakne vas da napustite svoj radni stol ili otiđite jesti na mjesto koje nudi zdravu hranu nego brza hrana.

Često ne shvaćamo koliko su naše radnje vođene okolinom i pritiscima na nas – ali naše navike jesu.

2. Investirajte u ponavljanje 

Ponavljanje radnje povećava njezinu dostupnost i istaknutost, tako da ako se opet nađete u istom kontekstu, ta vam radnja brzo padne na pamet. Dakle, navika će se izgraditi samo ako ste dosljedni. Nije dovoljno to učiniti nekoliko puta.

Zapravo, studije sugeriraju da je potrebno šest do devet mjeseci da se stekne navika.

To može značiti da s vremenom postoji rizik da ćete iskustvo navike smatrati manje korisnim. Stoga zadržite navike za stvari koje stvarno želite strukturirati u svom životu i za stvari koje želite doživjeti i cijeniti svaki put.

3. Nagradite se

Kontekst će olakšati put, a ponavljanje će pokrenuti motor, ali ako usput ne dobijete ni malu nagradu za svoj trud, nećete steći naviku početi raditi na svom vlastiti. Da bi imale ulogu u stvaranju navika, nagrade moraju biti veće i bolje od onoga što biste inače doživjeli. Zašto?

U mozgu, neočekivane nagrade potiču oslobađanje dopamina, utiskujući pojedinosti korisnog iskustva u pamćenje i povećavajući vjerojatnost da ćete ponoviti ponašanje. To stvara naviku koja vas energizira i ohrabruje da slijedite radnje koje imaju pozitivne posljedice i postignete svoje ciljeve.

Dakle, ako želite više vježbati, a mrzite ići u teretanu, nećete postati štakor u teretani, osim ako ne dodate nešto poput gledanja TV emisija ili videa ili slušanja podcasta dok vježbate.

Ako je zabavno, vjerojatnije je da će vam prijeći u naviku. A ako ustanovite da vaše zdrave navike još uvijek ne idu u potpunosti po planu, Wendy također predlaže da eksperimentirate sa slaganjem i mijenjanjem navika.

Slaganje svojih navika

Pokušajte uvesti naviku iskorištavanja prednosti postojeće navike da biste potakli novo ponašanje.

Na primjer, ako morate uzeti lijek, možete ga staviti pored četkice za zube ili pored aparata za kavu tako da svakog jutra dobijete automatski znak: “Perem zube, pijem lijekove” ili “skuham kavu, popijem lijekove.” To može biti uspješnije od oslanjanja na prisjećanje, pamćenje i snagu volje.

Mijenjanje navika 

Uzmite naviku koju već imate i zamijenite je nečim sličnim, ali više usklađenim s vašim ciljevima. Na primjer, ako želite izbjeći slatke gazirane napitke, pokušajte umjesto toga kupiti vodu u boci. Pakiranje je isto, kupuje se na istom mjestu, nosite ga i koristite na isti način.

Budući da već imate naviku, može biti lako zamijeniti jedan proizvod drugim i poboljšati svoje zdravlje.

Izvor: https://www.goalsontrack.com/

PROČITAJ JOŠ:

Kako stvoriti zdrave navike u ishrani uz holistički pristup?

Što je holistički pristup zdravlju i koje su najčešće zamke?

Ljubav prema sebi – kako biti sebi najbolji prijatelj?

3 ključna koraka za uspješno postavljanje ciljeva u životu

7 koraka kako promijeniti način razmišljanja i mindset za uspjeh

- Promo -spot_img
- Promo -
popularno