fbpx

Varivo: Recepti za topla jela na žlicu koja griju dušu

Dolaskom hladnijih dana svima nam je potrebno puno vitamina i minerala, koji će nas zaštititi od napada virusa i bakterija. Ništa nas ne može zagrijati i okrijepiti kao tanjur finog toplog variva, koji vraća u djetinjstvo i budi lijepe uspomene. Jesen je idealno vrijeme za pripremu variva. Kelj, kupus, brokula, cvjetača, poriluk samo su neke zvijezde jesenskih čušpajza i maneštri. 

Osobno obožavam variva i često ih pripremam pogotovo što u njih mogu staviti sve i svašta i djeci podvaliti

hrpu povrća, koje na drugi način nikada ne bi pojeli. 

Varivo – Brzi ručak iz jednog lonca

Variva su super i kada trebate „isprazniti“ frižider i potrošiti mrkvu, tikvu, luk kojima je rok valjanosti pri kraju. Odlično kod variva je što se lako i brzo pripremaju. Većinu njih možete skuhati za manje od jednog sata. Teško da vam mogu zagorjeti, tako da dok se ručak krčka vi slobodno možete raditi nešto drugo. 

Svako varivo možete obogatiti žitaricama (leća, ječam, heljda), gljivama, komadom finog mesa ili kobasicama. Na taj način ćete dobiti kompletan ručak iz jednog lonca, bez puno nereda u kuhinji. 

To svi volimo, zar ne?

Poseban sastojak za fino varivo

Ako vam je varivo rijetko, evo jednog trika. Naše su bake variva zgušnjavala zaprškom. Ja preferiram krumpir ili noklice. U bilo koje varivo koje kuhate ubacite jedan krumpir i kada se skuha zdrobite ga vilicom. Noklice napravite od griza i jaja i dodajte ih u lonac pred kraj kuhanja.

Još jedan trik za ukusnije varivo je temeljac. Varivo, baš kao i rižoto, biti će ukusnije ako ga podlijevate temeljcem. 

Svaka kuharica ima poseban sastojak kojim obogaćuje varivo. Kod mene su to panceta i kurkuma. Panceta dinstana na maslinovom ulju s lukom i češnjakom, daje posebnu aromu svakom jelu, a kurkuma ljepšu boju i okus.

Osim što su bogata nutrijentima, koji će vas dugo držati sitima, variva su i cjenovno jeftin ručak. Za samo cca 60 kuna (8 eura) možete napraviti fina variva u kojima će uživati cijela obitelj.

Ja izdvajam svoja TOP 3 variva koja će obogatiti i vaš jelovnik

Kupus varivo s kobasicom

kupus varivo s kobasicama

Vrijeme pripreme: 55 minuta

Cijena obroka za 4 osobe: 40-49 kn

Sastojci:

1 glavica kupusa

2 luka

3 mrkve

1 žličica mljevene crvene paprike

prstohvat kurkume

4 kobasice (obične mesne ili vegetarijanske)

okus po želji

sol

papar

maslinovo ulje

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju stavite dinstati luk i češnjak. Kada zamirišu dodajte na kolute narezanu mrkvu i krumpir narezan na kockice.
  2. Dinstajte par minuta i dodajte narezani kupus. Dodajte začine: sol, papar, kurkuma i mljevena crvena paprika. 
  3. Poklopite i kuhate 10 – tak minuta da kupus povene.
  4. Dodajte kobasicu i vodu i kuhajte još pola sata na laganoj vatri. Ako želite da varivo bude gušće vilicom zgnječite par krumpira. Uživajte u varivu bogatom vitaminom C!

Varivo s butternut tikvom

varivo s butternut tikvom

Vrijeme pripreme: 55 minuta

Cijena obroka za 4 osobe: 49-60 kn

Sastojci:

1 glavica luka

50 g pancete / špeka (ili dimljenog sejtana narezanog na ploškice)

pola butternut tikve ili jedna manja

400 g mljevenog mesa (ili sojinih ljuskica)

200 g šampinjona

50 ml pasirane rajčice

prstohvat kurkume

1 žličica mljevene crvene paprike

sol

papar

maslinovo ulje

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju stavite dinstati luk i pancetu (ili dimljeni sejtan). Dodajte mljeveno meso (ili već skuhane i pripremljene sojine ljuskice). Posolite i popaprite. 
  2. Kada se meso poprži sa svih strana dodajte malo pasirane rajčice. Promiješajte pa dodajte na ploške narezane šampinjone i na kockice narezanu butternut tikvu. Dinstajte 10-tak minuta. Ulijte malo vode ili temeljca, ako imate.
  3. Ja sam od začina koristila mljevenu crvenu papriku i kurkumu. Dodajte začine i varivo kuhajte još 30-tak minuta na laganoj vatri. Po potrebi dodajte još vode. 
  4. 4. Kada je varivo kuhano u njega dodajte na sitno narezani peršin i poslužite ukusan mamin ručak.

Varivo od zelene leće

varivo od lece 1

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Cijena obroka za 4 osobe: 36-43 kn

Sastojci: 

300 g suhe zelene leće / leću namočite u vodi dan prije kuhanja

1 glavica luka

pola poriluka

2 mrkva

2 češnja češnjaka

malo butternut tikve

1 paprika

1 manja tikvica

2 krumpira

50 g špeka / pancete (ili dimljenog sejtana narezanog na ploškice)

250 ml vode ili temeljca

250 ml pasirane rajčice

peršin

sol

papar

maslinovo ulje

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju stavite pirjati luk, poriluk i špek (ili dimljeni sejtan).
  2. Dodajte na kockice narezanu mrkvu, butternut tikvu, tikvicu i papriku. Posolite i popaprite. Dinstajte dok povrće malo ne omekša.
  3. Dodajte pasiranu rajčicu i vodu. Ako imate povrtni temeljac, još bolje. Dodajte naribani češnjak i pustite da krčka 5 minuta.
  4. Dodajte leću koju ste namočili večer prije te krumpir narezan na kockice. Po potrebi dodajte još vode.
  5. Kada su leća i krumpir skuhani, jelo je gotovo. Pospite ga sitno narezanim peršinom.

SAVJET PLUS:

Leća je dosta zanemarena namirnica u našim jelovnicima, a nema razloga za to. Leća je nutritivno bogata biljka iz porodice mahunarki, bogata bjelančevinama. Jednostavno, zdravlje na tanjuru i zato ju koristimo češće.

Ukoliko radite vegetarijansku verziju jela, umjesto kobasice, mljevenog mesa i špeka, dodajte vegetarijanske kobasice, sejtan, sojine ljuskice i slično.

Dobar tek!

Autor: Zrinka Janković, autorica portala maminrucak.hr & mama

PROČITAJ JOŠ:

Savjeti kako uštedjeti novac na hrani 

Planiranje obroka uz svakodnevne izazove

Pretilost kod djece: Savjeti za zdravu prehranu i aktivnog školarca

Odgoj djece: mindfulness i univerzalni jezik za odgoj djece

kupus varivo s kobasicama

Vrijeme pripreme: 55 minuta

Cijena obroka za 4 osobe: 40-49 kn

Sastojci:

1 glavica kupusa

2 luka

3 mrkve

1 žličica mljevene crvene paprike

prstohvat kurkume

4 kobasice (obične mesne ili vegetarijanske)

okus po želji

sol

papar

maslinovo ulje

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju stavite dinstati luk i češnjak. Kada zamirišu dodajte na kolute narezanu mrkvu i krumpir narezan na kockice.
  2. Dinstajte par minuta i dodajte narezani kupus. Dodajte začine: sol, papar, kurkuma i mljevena crvena paprika. 
  3. Poklopite i kuhate 10 – tak minuta da kupus povene.
  4. Dodajte kobasicu i vodu i kuhajte još pola sata na laganoj vatri. Ako želite da varivo bude gušće vilicom zgnječite par krumpira. Uživajte u varivu bogatom vitaminom C!

Varivo s butternut tikvom

varivo s butternut tikvom

Vrijeme pripreme: 55 minuta

Cijena obroka za 4 osobe: 49-60 kn

Sastojci:

1 glavica luka

50 g pancete / špeka (ili dimljenog sejtana narezanog na ploškice)

pola butternut tikve ili jedna manja

400 g mljevenog mesa (ili sojinih ljuskica)

200 g šampinjona

50 ml pasirane rajčice

prstohvat kurkume

1 žličica mljevene crvene paprike

sol

papar

maslinovo ulje

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju stavite dinstati luk i pancetu (ili dimljeni sejtan). Dodajte mljeveno meso (ili već skuhane i pripremljene sojine ljuskice). Posolite i popaprite. 
  2. Kada se meso poprži sa svih strana dodajte malo pasirane rajčice. Promiješajte pa dodajte na ploške narezane šampinjone i na kockice narezanu butternut tikvu. Dinstajte 10-tak minuta. Ulijte malo vode ili temeljca, ako imate.
  3. Ja sam od začina koristila mljevenu crvenu papriku i kurkumu. Dodajte začine i varivo kuhajte još 30-tak minuta na laganoj vatri. Po potrebi dodajte još vode. 
  4. 4. Kada je varivo kuhano u njega dodajte na sitno narezani peršin i poslužite ukusan mamin ručak.

Varivo od zelene leće

varivo od lece 1

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Cijena obroka za 4 osobe: 36-43 kn

Sastojci: 

300 g suhe zelene leće / leću namočite u vodi dan prije kuhanja

1 glavica luka

pola poriluka

2 mrkva

2 češnja češnjaka

malo butternut tikve

1 paprika

1 manja tikvica

2 krumpira

50 g špeka / pancete (ili dimljenog sejtana narezanog na ploškice)

250 ml vode ili temeljca

250 ml pasirane rajčice

peršin

sol

papar

maslinovo ulje

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju stavite pirjati luk, poriluk i špek (ili dimljeni sejtan).
  2. Dodajte na kockice narezanu mrkvu, butternut tikvu, tikvicu i papriku. Posolite i popaprite. Dinstajte dok povrće malo ne omekša.
  3. Dodajte pasiranu rajčicu i vodu. Ako imate povrtni temeljac, još bolje. Dodajte naribani češnjak i pustite da krčka 5 minuta.
  4. Dodajte leću koju ste namočili večer prije te krumpir narezan na kockice. Po potrebi dodajte još vode.
  5. Kada su leća i krumpir skuhani, jelo je gotovo. Pospite ga sitno narezanim peršinom.

SAVJET PLUS:

Leća je dosta zanemarena namirnica u našim jelovnicima, a nema razloga za to. Leća je nutritivno bogata biljka iz porodice mahunarki, bogata bjelančevinama. Jednostavno, zdravlje na tanjuru i zato ju koristimo češće.

Ukoliko radite vegetarijansku verziju jela, umjesto kobasice, mljevenog mesa i špeka, dodajte vegetarijanske kobasice, sejtan, sojine ljuskice i slično.

Dobar tek!

Autor: Zrinka Janković, autorica portala maminrucak.hr & mama

PROČITAJ JOŠ:

Savjeti kako uštedjeti novac na hrani 

Planiranje obroka uz svakodnevne izazove

Pretilost kod djece: Savjeti za zdravu prehranu i aktivnog školarca

Odgoj djece: mindfulness i univerzalni jezik za odgoj djece

- Promo -
- Promo -
popularno